Αυτοί που την «πάτησαν» στο σπίτι τους

Αυτοί που την «πάτησαν» στο σπίτι τους

Αυτοί που την «πάτησαν» στο σπίτι τους

bet365

Βραζιλία και Αγγλία τα «θαλάσσωσαν» μέσα στην έδρα τους και δεν κατάφεραν να σηκώσουν την κούπα σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη, αντίστοιχα. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε τελικούς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στους οποίους ηττήθηκε η ομάδα, που αγωνιζόταν στο σπίτι της.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1950

Με τη λέξη «Μαρακανάζο» αποτυπώθηκε το κάζο της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη στο Μαρακανά, πριν από 71 χρόνια, στο τελευταίο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό το ματς ήταν στην ουσία ο τελικός, αφού τότε ήταν διαφορετικό το format της διοργάνωσης. Πρωταθλήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα που τερμάτιζε στην πρώτη θέση της δεύτερης φάσης των ομίλων και στη Βραζιλία αρκούσε ακόμα και η ισοπαλία για να κάνει δικό της το Μουντιάλ. Το κλίμα ήταν ήδη πανηγυρικό στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αφού κανείς δεν πίστευε ότι η «σελεσάο» θα μπορούσε να γνωρίσει την ήττα από την Ουρουγουάη. Ειδικά, από τη στιγμή που προηγήθηκε και στο σκορ. Η «σελέστε», όμως, έφτασε στην ανατροπή στην επανάληψη και με σκορ 1-2 κατέκτησε εκείνη το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της Βραζιλίας. Στο Μαρακανά απλώθηκε νεκρική σιγή, η χώρα έπεσε σε πένθος και πολλοί Βραζιλιάνοι αυτοκτόνησαν.

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1983-84

Το γεγονός ότι ο τελικός της διοργάνωσης διεξαγόταν στο Ολίμπικο της Ρώμης είχε χρίσει φαβορί την πρωτάρα Ρόμα, απέναντι στην πολύ πιο έμπειρη Λίβερπουλ, που είχε στην κατοχή της τρία κύπελλα πρωταθλητριών το προηγούμενο διάστημα. Αυτό το κοντράστ ήρθε να ισορροπήσει στον αγωνιστικό χώρο, αφού οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες, με σκορ 1-1, σε κανονική διάρκεια και παράταση. Ο τελικός οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, που έμεινε στην ιστορία για τα κόλπα του Γκρόμπελαρ. Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ έκανε χορευτικές κινήσεις με τα πόδια, προκειμένου να αποσυντονίσει τους αντιπάλους του. Και τα κατάφερε, αφού οι «κόκκινοι» επικράτησαν με 4-2 και κατέκτησαν το τρόπαιο μέσα στην έδρα της Ρόμα.

Euro 2004

Η μεγαλύτερη νίκη από όλες. Η κορυφαία στην ιστορία μας. Το έπος της Πορτογαλίας για την εθνική μας ομάδα ολοκληρώθηκε, όπως ακριβώς άρχισε. Με νίκη της «γαλανόλευκης» επί της οικοδέσποινας. Το πάθημα της 12ης Ιουνίου, με τη νίκη της Ελλάδας στην πρεμιέρα με 2-1, δεν έγινε πάθημα στους Πορτογάλους. Στις 4 Ιουλίου, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας και στο τέλος αυτοί που πανηγυρίσαμε ήμασταν ξανά εμείς. Η κεφαλιά του Χαριστέα στο 57’ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ με 1-0, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από τη μία όλοι οι Έλληνες βρεθήκαμε στα ουράνια και από την άλλη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέσπασε σε λυγμούς για την απώλεια του τροπαίου.

Champions League 2011-12

Το απόλυτο φαβορί ήταν η Μπάγερν Μονάχου στο συγκεκριμένο τελικό. Όχι μόνο γιατί αγωνιζόταν στην έδρα της, αλλά γιατί αγωνιστικά ήταν ανώτερη από την Τσέλσι. Κάτι που αποτυπώθηκε και στον αγωνιστικό χώρο της Αλιάνζ Αρίνα, αφού σχεδόν σε όλο το 90λεπτο οι Βαυαροί είχαν «στριμώξει» του Λονδρέζους. Ωστόσο, ένα γκολ του Ντρογκμπά στο 88’ ισοφάρισε εκείνο του Μίλερ και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, η Μπάγερν έχασε πέναλτι και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην «ρώσικη ρουλέτα». Με τον Ντρογκμπά να σκοράρει ξανά στο τέλος, η Τσέλσι επικράτησε με 4-3 και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Champions League, αφήνοντας με άδεια χέρια τους Γερμανούς μπροστά στο κοινό τους.

Euro 2016

Η Πορτογάλοι δεν είχαν καταφέρει για δώδεκα ολόκληρα χρόνια να ξεπεράσουν την ήττα από την Ελλάδα στον τελικό της Λισαβόνας, το 2004. Και τα κατάφεραν υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την είχαν «πατήσει» από τη δική μας εθνική. Νικώντας την οικοδέσποινα μέσα στο σπίτι της. Οι Γάλλοι ήταν το μεγάλο φαβορί στο Σταντ Ντε Φρανς και μάλιστα τα δεδομένα έγιναν ακόμη πιο ευνοϊκά για αυτούς, όταν τραυματίστηκε στο πρώτο ημίχρονο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και αποχώρησε. Τίποτα, όμως, δε λύγισε τους ψυχωμένους Πορτογάλους, που οδήγησαν τον τελικό στην παράταση και εκεί ο Έντερ έκανε τη διαφορά. Έγραψε το 1-0, δίνοντας το τρόπαιο στους Ίβηρες και αφήνοντας με άδεια χέρια τους διοργανωτές.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα