Η νέα φανέλα της Μαρσέιγ είναι δημιούργημα του Λε Κορμπιζιέ! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Η νέα φανέλα της Μαρσέιγ είναι δημιούργημα του Λε Κορμπιζιέ! (pics)

bet365

Χαρακτηρίστηκε «Μιχαήλ Άγγελος του 20ου αιώνα». Ο Λε Κορμπιζιέ, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, πέντε δεκαετίες μετά τον θάνατό του, αποτελεί ουσιαστικά τον δημιουργό της νέας φανέλας της Μαρσέιγ.

«Εργάστηκα για να δώσω στους ανθρώπους αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα: την σιωπή και την ειρήνη», έλεγε στο τέλος της ζωής του ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι ή όπως έμεινε στην ιστορία, Λε Κορμπιζιέ. Ο λόγος για έναν από τους κορυφαίους-αν όχι ο κορυφαίος- αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα.

Ο Ελβετός πρωτοπόρος του μοντερνισμού, ήταν από τους βασικούς συντελεστές της αμφισβήτησης σε παγιωμένες αξίες στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Ο Λε Κορμπιζιέ θεωρούσε ότι οι σύγχρονες πόλεις θα έπρεπε να χτίζονται προς τα πάνω και όχι προς την περιφέρεια και όταν του ανατέθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κατασκευή ενός κτιρίου κοινωνικής κατοικίας είχε την χρυσή ευκαιρία να δείξει την θεωρία του για την εικόνα μιας πόλης.

Ετσι, το 1947 ξεκινάει η ανέγερση της Unité d’ Habitation (γνωστή και ως η Πολυκατοικία της Μασσαλίας). Πρόκειται για το πρώτο κτίριο κοινωνικής κατοικίας τέτοιας μεγάλης κλίμακας και κτίζεται σε μία περίοδο όπου η Μασσαλία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από τον καταστροφικό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πόλη να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στα κτίρια της.

Το έργο ολοκληρώνεται μετά από πέντε χρόνια, το 1952, και δίνεται στο κοινό με 337 διαμερίσματα όπου μπορούσαν να κατοικήσουν 1.600 κάτοικοι. Την ίδια ώρα το καμάρι της πόλης, η Μαρσέιγ δίνει την δική της μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού ο οποίος τελικά δεν αποφεύγεται το 1959. Με τα χρόνια η Unité d’ Habitation όχι μόνο δεν έχασε την αξία της, αφού εκτός του ότι στεγάζει ακόμα πολλούς από τους αρχικούς κατοίκους της, έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, η Μαρσέιγ, το άλλο σημείο αναφοράς της Μασσαλίας, έφτασε στο απόγειο της την δεκαετία του 90 με τους δύο τελικούς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης το Κύπελλο Πρωταθλητριών που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Champions League (αρχικά ο χαμένος τελικός του 1991 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και την κατάκτηση κόντρα στην Μίλαν δύο χρόνια αργότερα).

Τώρα, 55 χρόνια μετά τον θάνατο του Λε Κορμπιζιέ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Φωκαείς και θέλοντας να τιμήσουν την Unité d’ Habitation θα χρησιμοποιήσουν ως σχέδιο διάφορα σπίτια από την εν λόγω πολυκατοικία. Και όλα αυτά στην πρώτη της και βασική εμφάνιση για την σεζόν 2020-21 όπως φαίνεται και στην εικόνα.

LIGUE 1 NEWS FEED