Η βιομηχανία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προσηλωμένη στο ιστορικό πείραμα της Bundesliga

Η βιομηχανία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προσηλωμένη στο ιστορικό πείραμα της Bundesliga

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την ημέρα που ξημερώνει το αληθινό ποδοσφαιρικό restart εν μέσω κορονοϊού και για το σημάδι που θα αφήσει ανεξίτηλο στην ιστορία του σπορ η Bundesliga. Θετικό ή αρνητικό, θα φανεί στην πορεία...

Η αλήθεια είναι πως ο Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος ουδέποτε είχε την Bundesliga στις πρώτες προτιμήσεις του. Ανέκαθεν το αγγλικό και το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν τα «αγαπημένα» των παλαιότερων γενιών που μετέφεραν αυτή τη λατρεία και στις επόμενες. Κάπου στην τελευταία 20ετία Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που πάντα είχαν πολλούς φίλους μπήκαν πιο δυναμικά στη... μέση, βρήκε περισσότερες συμπάθειες και η Ατλέτικο του Σιμεόνε και… that’s all για τους περισσότερους στην Primera.

Οι νεότερες γενιές, βέβαια, μέσω των ψηφιακών μέσων αλλά και του στοιχήματος, διεύρυναν τις ποδοσφαιρικές γνώσεις τους. Όμως δεν άλλαξαν τις αγαπημένες τους. Ναι, έμαθαν και το βέλγικο και το ολλανδικό και το… ελβετικό και το σουηδικό ή το...κινέζικο και το λιθουανικό πρωτάθλημα, όμως σε γενικές γραμμές οι αγάπες δεν διαφοροποιήθηκαν. Όπως και να το κάνουμε, ακόμα κι αν προσελκύσει παικταράδες σαν τον Καβάνι, αστέρες σαν τον Νεϊμάρ και επίδοξους διαδόχους του Μέσι και του Κριστιάνο σαν τον Εμπαπέ, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα έχει ποτέ ιδιαίτερη δημοφιλία στην Ελλάδα, η Ligue 1 δεν θα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον: χαρακτηριστικό το παράδειγμα για τη χώρα της οποίας η εθνική ομάδα είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια…

Bundesliga, λοιπόν. Ναι, υπάρχουν αρκετοί φίλοι της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ στην Ελλάδα. Ισως λιγοστοί και του Αμβούργου, της Κολονίας, της Αϊντραχτ, της Λεβερκούζεν, της Βέρντερ... Είναι το πρωτάθλημα το οποίο μέχρι και πριν από δέκα χρόνια η αναλογία ήταν εντυπωσιακή στις εναλλαγές των πρωταθλητών: 2 η Μπάγερν, 1 κάποιος άλλος. Αυτός ήταν ο μέσος όρος. Δύο η Μπάγερν – ένα η Στουτγάρδη. Δυο η Μπάγερν –ένα το Αμβούργο, η Γκλάντμπαχ, η Βέρντερ, η Καϊζερσλάουτερν, η Βόλφσμπουργκ! Στην «καλή» χρονιά τους, όλοι είχαν ελπίδα. Τα τελευταία 20 χρόνια, όμως, το σκηνικό άλλαξε: 14 η Μπάγερν, 3 η Ντόρτμουντ κι άλλα τρία… όλοι οι υπόλοιποι: θυμίζει λίγο από την αντίστοιχη μονοκρατορία της Γιουβέντους…

Αύριο το μεσημέρι, εν μέσω καύσωνα, ουσιαστικά ξεκινάει και πάλι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Οριστικά δεν έχει διακοπεί σε πολλές χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γιβραλτάρ και Κύπρος έβαλαν τελεία. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους περιμένουν. Για τον ποδοσφαιρόφιλο το αυριανό restart είναι πίτσα – μπύρα – air condition και μπαλίτσα. Για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ένα πείραμα του οποίου η εξέλιξη θα καθορίσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό το άμεσο ή και μακροπρόθεσμο επαγγελματικό μέλλον τους!

Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι περισσότεροι εξ’ ημών θα παρακολουθήσουμε από περιέργεια. Πώς θα πανηγυρίζουν; Τι θα σκαρφιστούν για τις κενές κερκίδες; Θα φορούν μάσκες οι προπονητές και οι αναπληρωματικοί; Πώς θα εμφανιστούν οι διαιτητές; Πώς θα λειτουργήσει το VAR; Θα βάλουν τελικά «τεχνητές» φωνές και ταμπελάκια φιλάθλων στις εξέδρες; Θα αντέξουν οι παίκτες μετά το 70’; Πότε θα κάνουν οι προπονητές τις πέντε αλλαγές που ενέκρινε η FIFA και αποδέχθηκε η γερμανική ομοσπονδία; Θα ακούγονται τα… πάντα από τους pitch reporters και τα μικρόφωνά τους; Θα κάνουν τάκλιν, θα αποφεύγουν τη σωματική επαφή, τι θα κάνουν στις στατικές φάσεις; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα είναι λογικά στο «ποδόσφαιρο του κορονοϊού» και οι πρώτες απαντήσεις θα δοθούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα δοθούν από την Bundesliga. Δεν δόθηκαν ούτε από τη Λευκορωσία όπου το πρωτάθλημα συνεχίστηκε σχεδόν σε άδειες εξέδρες στην περίοδο της πανδημίας, δεν θα δοθούν ούτε από τη Δανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Κροατία όπου τα πρωταθλήματα αναμένεται να αρχίσουν και πάλι εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

«Ελπίζουμε ότι το 80% των πρωταθλημάτων θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί» είπε προχθές ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν: ναι και η UEFA το βλέμμα της στην Bundesliga θα το στρέψει. Και θα παρατηρήσει τα πάντα! «Πολύ σχολαστικά» που έλεγε και ο Σπύρος! Όπως και οι Αγγλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί. «Αν δεν μπορούν αυτοί, δεν μπορεί κανείς, αυτό πιστεύουν όλοι εδώ στην Ισπανία» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Τόνι Κρόος της Ρεάλ Μαδρίτης. Και ισχύει! Αν μπορέσουν οι Γερμανοί που πήραν σοβαρά μέτρα, αλλά έκαναν ταυτόχρονα και πολλές «εκπτώσεις» σε κάποια από τα κρατίδιά τους και στις λίγκες τους (νοκ άουτ για δύο ματς η Ντινάμο Δρέσδης, τι θα γίνει αν προκύψουν κι άλλες ομάδες με δυο – τρία κρούσματα κορονοϊού;), τότε ίσως να μπορέσουν και οι υπόλοιποι. Αν δεν μπορέσουν οι Γερμανοί (να ολοκληρώσουν τη σεζόν), τότε είτε θα αποθαρρυνθούν είτε απλώς… δεν θα μπορέσουν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ποδοσφαιρικό τζίρο, στο πρεστίζ του σπορ και πιθανή ματαίωση του Champions League και του Europa League.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΣΚΕ

Πώς νιώθουν οι αρμόδιοι γι’ αυτό πείραμα; “Ανταλλάξαμε κάποια γραπτά μηνύματα με τον Γιούργκεν, μου είπε ότι θα βλέπει τηλεόραση όλο το Σαββατοκύριακο και ότι είναι πολύ χαρούμενος που το παιχνίδι αρχίζει και πάλι» είπε σήμερα με περισσή υπερηφάνεια ο γενικός διευθυντής της Ντόρτμουντ Χανς – Γιόακιμ Βάτσκε, αλλά δεν θα είναι μόνο ο Κλοπ που θα παρακολουθήσει αύριο… Aϊντραχτ – Βόλφσμπουργκ και μεθαύριο Κολωνία – Μάιντς. Θα είναι προπονητές, παίκτες, γυμναστές, αναλυτές, πρόεδροι, μεγαλομέτοχοι, εμπορικοί διευθυντές και παντός είδους στελέχη και εργαζόμενοι της παγκόσμιας βιομηχανίας του ποδοσφαίρου.

«Αυτό που πετύχαμε το οφείλουμε στον γερμανικό λαό και στους κυβερνώντες, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα είμαι νευρικός. Εμείς ξεκινάμε ένα μήνα πριν από όλους τους άλλους. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε, αυτό το αίσθημα είναι πιο ισχυρό από ποτέ, είμαστε αρκετά φορτισμένοι. Από τη μια πλευρά οι αθλητικοί στόχοι, από την άλλη το ερώτημα για το αν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά στο καινούριο πλαίσιο με το πρωτόκολλο ασφαλείας. Η πίεση είναι αληθινά πολύ μεγάλη…» είπε ο Βάτσκε, δίνοντας μια γεύση για το πώς αισθάνεται ένας από τους κορυφαίους managers του γερμανικού ποδοσφαίρου λίγο πριν από μια ιστορική σέντρα στην ιστορία του αθλήματος. Αύριο στις 16.30 το «δικό» του γήπεδο, το «Signal Iduna Park» που μια ζωή το ξέραμε ως «Westfalenstadion» θα είναι για μία και μοναδική μέρα το γήπεδο όλης της ποδοσφαιρικής γης: Ντόρτμουντ – Σάλκε λες και είναι τελικός... Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Και η 16η Μάη θα γραφτεί στην ιστορία ως «η ημέρα που το ποδόσφαιρο άρχισε ξανά μετά τον κορονοϊό». Ας ελπίσουμε όλοι το πείραμα της Bundseliga να μην πέσει στο κενό, αλλά να αποτελέσει τον «οδηγό χρήσης» για όσους το τολμήσουν σ’ αυτό το unique καλοκαίρι της ζωής μας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...