Mπέρντσεν στο gazzetta.gr: «Ο Χάαλαντ δεν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, τέλεια επιλογή η Ντόρτμουντ»

Mπέρντσεν στο gazzetta.gr: «Ο Χάαλαντ δεν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, τέλεια επιλογή η Ντόρτμουντ»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Mπέρντσεν στο gazzetta.gr: «Ο Χάαλαντ δεν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, τέλεια επιλογή η Ντόρτμουντ»

bet365

Ο προπονητής και μέντορας του Χάαλαντ στη νορβηγική Μπρίνε, Αλφ Ίνγκβε Μπέρντσεν περιγράφει στο gazzetta.gr την ποδοσφαιρική ιδιοφυία του Νορβηγού φορ. Γιατί ξεχώρισε από τα 15 του, μέχρι που μπορεί να φτάσει και το μυστικό της επιτυχίας!

Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Οι επιδόσεις του Έρλινγκ Χάαλαντ με τη φανέλα της Ντόρμουντ καταρρίπτουν κάθε ποδοσφαιρική λογική. Ο διεθνής Νορβηγός στα 19 του μοιάζει με... εξωγήινο έχοντας σημειώσει σε μόλις 135 λεπτά συμμετοχής στην Bundesliga επτά γκολ. Ένα γκολ ανά 19,2 λεπτά. Τρεις εμφανίσεις όπου δεν συμπλήρωσε 90λεπτο οι οποίες μεταφράστηκαν σε επτά τέρματα. Εφτά σουτ τα οποία κατέληξαν όλα στα δίχτυα. Ποσοστό επιτυχίας 100%. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε video games όπως το Sensible Soccer, αλλά και σε καμία έκδοση του FIFA. Επιπρόσθετα, σκόραρε και στο Κύπελλο σε μόλις 45 λεπτά αυξάνοντας τον ποσοστό επιτυχίας σε 8/8 σουτ εντός στόχου!

Ο Χάαλαντ, ο οποίος μεταπήδησε στον σύλλογο της Βεστφαλίας έναντι μόλις 20 εκατ. ευρώ, στο ντεμπούτο του κόντρα στην Άουγκσμπουργκ χρειάστηκε μόλις 34 λεπτά για να πετύχει χατ-τρικ. Στο δεύτερο ματς με αντίπαλο την Κολωνία σημείωσε δύο γκολ σε διάστημα 25 λεπτών, ενώ απέναντι στην Ουνιόν Βερολίνο αγωνίστηκε για 75 λεπτά προσθέτοντας άλλα δύο γκολ.

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, ένα θηρίο του ποδοσφαίρου που έδειξε τα διαπιστευτήρια του στην Red Bull Σάλτσμπουργκ προτού πάρει τον δρόμο για την Ντόρτμουντ. Η γερμανική ομάδα φρόντισε να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο του ρήτρα ύψους 75 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιο του. Υψηλή, αλλά όχι απαγορευτική για τις κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους!

Ο πιο «καυτός» στράικερ του κόσμου γεννήθηκε στο Λιντς την εποχή όπου ο πατέρας του Άλφ-Ίνγκε Χάαλαντ, από τους πλέον σκληροτράχηλους μπακ στα 90s, έκανε καριέρα στα «παγώνια». Είχε προηγηθεί η θητεία του στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ αγωνίστηκε και στην Μάντσεστερ Σίτι.

Όπως ο πατέρας του, έτσι και ο νυν άσος της Μπορούσια Ντόρτμουντ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 6 ετών στην Μπρίνε. Στη νορβηγική ομάδα παρέμεινε για μια δεκαετία με τον Αλφ Ίνγκβε Μπέρντσεν να αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο προπονητή και μέντορα του.

Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ σε ηλικία 15 ετών πήρε το χρίσμα από τον Μπέρντσεν κάνοντας το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπρίνε. Παράλληλα σε ματς με την U20 της Νορβηγίας πέτυχε 9 γκολ στην υπερηχητική νίκη με 12-0 επό της Ονδούρας.

Ο πρώην προπονητής της Μπρίνε μίλησε στο gazzetta.gr για το παιδί-θαύμα της γερμανικής ομάδας, εξήγησε πως κατάφερε να ξεχωρίσει στη νορβηγική ομάδα, εστίασε στην σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ποδόσφαιρο στις σωστές κατευθύνσεις που πήρε από τους γονείς του, αλλά και στις προσδοκίες που υπάρχουν μετά το εξωπραγματικό ξεκίνημα στην Bundesliga. Ιδού το making of της καριέρας του Χάαλαντ δια στόματος Αλφ Ίνγκβε Μπέρντσεν.

Περιμένατε πριν από τέσσερα χρόνια όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ αποχωρούσε από την Μπρίνε πως θα είχε αυτή εξέλιξη;

«Πριν από τέσσερα χρόνια περίμενα πως θα εξελιχθεί σε έναν διεθνή ποδοσφαιριστή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Στην πραγματικότητα πριν από 8 χρόνια όταν ήταν 11-12 ετών ήξερα πως θα γίνει διεθνής. Από την πρώτη μέρα σκόραρε σε όλα τα επίπεδα. Πάντα γνώριζα πως θα φτάσει μακριά, αλλά δεν περίμενα πως αυτό θα είχε ήδη συμβεί στα 19 του».

Πως ήταν στην Μπρίνε ο Χάαλαντ; Πάντα σκόραρε με τον ίδιο ρυθμό;

«Ήμουν προπονητής του για 10 χρόνια. Από την πρώτη μέρα στην Μπρίνε χαμογελούσε πολύ, προπονούνταν σκληρά και πετύχαινε πολλά γκολ. Ήταν πάντα έτσι. Σκόραρε πάρα πολλά γκολ και είχε πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του».

Είναι αλήθεια πως αφότου αποχώρησε από την Μπρίνε μέσα σε λίγους μήνες πήρε 15 κιλά σε μυϊκή μάζα;

«Όταν μεταπήδησε από την Μπρίνε στη Μόλντε ήταν μόλις 16 ετών. Βρισκόταν σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Νορβηγία και πήρε πολλά κιλά σε μυς, ακολουθώντας σωστό πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με προπονήσεις ενδυνάμωσης και έξτρα γυμναστήριο. Αυτό συνέβη όταν πήρε μεταγραφή στην Μόλντε».

Το γεγονός πως μεταπήδησε στη Ντόρτμουντ και όχι σε κάποιον άλλο μεγάλο σύλλογο μολονότι ήταν περιζήτητος προκάλεσε εντύπωση. Θεωρείτε πως η Ντόρτμουντ είναι η κατάλληλη ομάδα για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο;

«Νόμιζω πως η Ντόρμουντ είναι ένας σύλλογος που του ταιριάζει απόλυτα γιατί έχει πολύ καλούς συμπαίκτες γύρω του, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Η Ντόρμουντ είναι ο τέλειος σύλλογος για τον Χάαλαντ».

Πως θα τον περιγράφατε ως χαρακτήρα;

«Έχει ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ, είναι αστείος τύπος και γελάει, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ σοβαρός σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Πάντα ήταν πολύ φιλόδοξος και δεν φοβόταν τίποτα. Δούλεψε πολύ σκληρά από το ξεκίνημα του στο ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ καλός στις προπονήσεις, ήξερε πότε έπρεπε να κοιμηθεί, φρόντιζε την διατροφή του και ήταν πολύ αφοσιωμένος όποτε προπονούνταν».

Συγκριτικά με τον Έντεργκααρντ θεωρείται πως πρόκειται για μεγαλύτερο ταλέντο;

«Νομίζω πως και οι δύο είναι μεγάλα ταλέντα, απλά είναι διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Εννοώ πως ο Έρλινγκ παίζει πιο πολύ ως φορ, ενώ ο Έντεγκααρντ είναι περισσότερο 10άρι που θα δώσει την πάσα στον Έρλινγκ. Και οι δύο είναι πολύ καλοί».

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγάλο μυστικό του πέρα από το ταλέντο που διαθέτει;

«Πρόκειται για ένα ταλαντούχο παιδί με ξεχωριστό ταλέντο και καλή καθοδήγηση τόσο από την μητέρα του, όσο και από τον πατέρα του. Επιπρόσθετα έχει προπονηθεί πολύ τόσο με την ομάδα του, όσο και εκτός γηπέδου, στο γυμναστήριο. Το μυστικό του λοιπόν είναι η σκληρή προπόνηση με την ομάδα του, αλλά και ατομικά για τον ίδιο».

Τι τον καθιστά ως φορ παγκόσμιας κλάσης;

«Νομίζω πως το μεγάλο του προσόν ως στράικερ είναι το γεγονός πως έχει πολλούς τρόπους για να σκοράρει επειδή είναι ευφυής. Προπονούνταν στην Μπρίνε με άλλα 40 παιδιά στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ. Επί της ουσίας εκείνος είναι γεννημένος το 2000 και οι υπόλοιποι ήταν το 1999. Ο Έρλινγκ δεν ήταν βραχύσωμος, το αντίθετο, αλλά έπαιζε με μεγαλύτερα παιδιά. Είναι πολύ έξυπνος και ήξερε τι έπρεπε να κάνει στη μεγάλη περιοχή.

Δημιουργούσε ευκαιρίες και μέχρι σήμερα έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση. Η ευφυία του σε συνδυασμό με την δυναμική και την ταχύτητα του, έκαναν την διαφορά. Μπορεί να παίξει επίσης στην κόντρα βγαίνοντας από πίσω. Είναι εξαιρετικός στο να τοποθετείται σωστά, πολύ ταχύς και δυνατός. Έχει διαφορετικές ικανότητες. Δεν είναι νορμάλ αυτό».

Ποια ήταν η συμβουλή που του δώσατε όταν μεταπήδησε στη Ντόρτμουντ;

«Η συμβουλή μου είναι να συνεχίσει αυτό που κάνει. Άλλωστε σε ηλικία 10-11 ετών ήταν ήδη πολύ σκληρός και δυνατός».

Πόσο σημαντική ήταν η καθοδήγηση του πατέρα του (Άλφ-Ίνγκε Χάαλαντ) που έκανε καριέρα στη Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι;

«Τόσο ο πατέρας του, όσο και η μητέρα του, ήταν πάντα πολύ σημαντικοί για εκείνον. Προέρχεται από μια πολύ καλή οικογένεια. Ο πατέρας του διαθέτει την εμπειρία ώστε να ξέρει να διαχειρίζεται την εικόνα του όταν βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των media και τον βοήθησε να επιλέξει τα σωστά clubs, όπως ήταν οι Μόλντε, Σάλτσμπουργκ και τώρα η Ντόρτμουντ. Ήταν προσεκτικές και σωστές επιλογές. Ποτέ δεν του άσκησαν πίεση. Του έδωσαν μόνο καλές συμβουλές χωρίς πίεση».

Μιλήσατε μαζί του μετά το εκπληκτικό ντεμπούτο του στη Bundesliga;

«Δεν μίλησα μαζί του την μέρα που πέτυχε τα γκολ στο ντεμπούτο του με την Ντόρτμουντ. Επικοινωνώ μαζί του πριν από τα ματς και όχι την ημέρα των αγώνων. Όταν πέτυχε χατ-τρικ στο πρώτο παιχνίδι του ήξερα πως χιλιάδες άνθρωποι θα επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν μαζί του και δεν ήθελα να τον ενοχλήσω».

Μέχρι που πιστεύετε μπορεί να φτάσει ο Χάαλαντ; Θα γίνει ο κορυφαίος στράικερ του κόσμου;

«Πραγματικά δεν ξέρω εάν θα εξελιχθεί στον καλύτερο στράικερ του κόσμου, αλλά ήδη είναι αρκετά καλός. Εάν παραμείνει υγιής και αποφύγει τους τραυματισμούς, νομίζω πως θα συνεχίσει να βελτιώνεται γιατί είναι μόλις 19 ετών. Θεωρώ πως θα γίνει ολοένα και καλύτερος ποδοσφαιριστής. Ο ουρανός είναι το όριο. Θεωρώ πως ακόμη δεν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένας συναρπαστικός ποδοσφαιριστής».

Δείτε τα «μαγικά» του Έρλινγκ Χάαλαντ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα