Αυτοί που αγωνίστηκαν σε Μπάρτσα και Μπάγερν

Αυτοί που αγωνίστηκαν σε Μπάρτσα και Μπάγερν

Αυτοί που αγωνίστηκαν σε Μπάρτσα και Μπάγερν

bet365

Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πρώτη αγωνιστική του Champions League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα των δύο «γιγάντων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μαρκ Χιουζ

Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες. Τα επιτεύγματά του με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οδήγησαν την Μπαρτσελόνα να δαπανήσει δύο εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει το 1986. Ωστόσο, στην πρώτη του σεζόν στο Καμπ Νου, ο Ουαλός επιθετικός ήταν σκιά του εαυτού του, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο καλοκαίρι οι «μπλαουγκράνα» να τον παραχωρήσουν. Το έκαναν με τη μορφή δανεισμού, με τον Χιουζ να μετακομίζει στο Μόναχο, προκειμένου να αγωνιστεί στην Μπάγερν. Ούτε στους Βαυαρούς κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα, με τον ίδιο να επιστρέφει στη Γιουνάιτεντ το 1988, έπειτα από μία χρονιά στην Μπαρτσελόνα και μία στην Μπάγερν.

hug

Πάτρικ Άντερσον

Η Μπάγερν τον απέκτησε από την Γκλάντμπαχ το 1999, με το Σουηδό αμυντικό να έχει συμβολή στις επιτυχίες της ομάδας την επόμενη διετία. Τη σεζόν 2000-01 σημείωσε το καθοριστικό γκολ των Βαυαρών στην τελευταία αγωνιστική, που τους χάρισε και τον τίτλο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε το Champions League με την ομάδα (αν και δεν ευστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι με τη Βαλένθια). Το καλοκαίρι του 2001 πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, όμως η καριέρα του δεν ήταν αυτή που και ο ίδιος περίμενε. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών και μέσα σε τρία χρόνια αγωνίστηκε σε ελάχιστα παιχνίδια.

and

Μαρκ Φαν Μπόμελ

Το καλοκαίρι του 2005, η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε ως ελεύθερο από την Αϊντχόφεν. Ο Ολλανδός χαφ ήταν από τους στυλοβάτες της ομάδας του συμπατριώτη του, Φρανκ Ράικαρντ, στις επιτυχίες εκείνης της σεζόν. Ο Φαν Μπόμελ έμεινε μόλις μια χρονιά στο Καμπ Νου και κατέκτησε πρωτάθλημα και Champions League. Το καλοκαίρι του 2006, η Μπάγερν δαπάνησε το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ και τον έκανε κάτοικο Μονάχου. Ο ίδιος «ρίζωσε» στους Βαυαρούς και ήταν ο ιθύνων νους στη μεσαία γραμμή. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος μη Γερμανός, που χρίστηκε αρχηγός της Μπάγερν. Αποχώρησε το 2011, για λογαριασμό της Μίλαν.

van

Τιάγκο Αλκάνταρα

Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα ήταν ο νεαρός χαφ, όταν στα 18 του χρόνια ανέβηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, έπειτα από υπόδειξη του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ωστόσο, η παρουσία των Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς και Φάμπρεγας στον άξονα δεν του άφηνε περιθώρια για μεγάλο χρόνο συμμετοχής και συνήθως ερχόταν από τον πάγκο. Ωστόσο, τη λύση την έδωσε για μία ακόμη φορά ο μέντοράς του, Πεπ Γκουαρδιόλα. Όταν ο Ισπανός προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν, ο Τιάγκο Αλκάνταρα ήταν η πρώτη μεταγραφή που πραγματοποίησε. Ο διεθνής με την εθνική Ισπανίας έμεινε για μια επταετία στο Μόναχο και μέσα σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τα πάντα. Πριν ένα χρόνο αποχώρησε και συνέχισε την καριέρα του στη Λίβερπουλ.

thi

Πέπε Ρέινα

Γιος της παλιάς δόξας του συλλόγου, Μιγκέλ Ρέινα, που ξεκίνησε και αυτός την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Οι τραυματισμοί των τερματοφυλάκων των «μπλαουγκράνα» τον έφεραν εσπευσμένα στην πρώτη ομάδα το 2000, σε ηλικία 18 ετών. Τα επόμενα δύο χρόνια, ο Ρέινα είχε συχνή παρουσία κάτω από τα δοκάρια των Καταλανών, όμως μετά την απόκτηση του Ένκε, το 2002, ο σύλλογος τον άφησε ελεύθερο. Ακολούθησαν Βιγιαρεάλ, Λίβερπουλ (κυρίως) και Νάπολι, με τον Ισπανό γκολκίπερ – στα 32 του πλέον – να υπογράφει στην Μπάγερν το καλοκαίρι του 2014. Ως αναπληρωματικός του Νόιερ, ο Ρέινα δεν είχε πολλές συμμετοχές στην εστία των Βαυαρών και μετά από μία σεζόν επέστρεψε στη Νάπολι.

rei

Αρτούρο Βιδάλ

Η πρώτη του παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα ήταν στη Γερμανία, με τη φανέλα της Λεβερκούζεν. Ακολούθησε η Γιουβέντους και το 2015 επέστρεψε στη Γερμανία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Μπάγερν. Στα τρία χρόνια παραμονής του στο Μόναχο, ο Βιδάλ ήταν ακρογωνιαίος λίθος στη μεσαία γραμμή των Βαυαρών, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Το καλοκαίρι του 2018, πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, συνεχίζοντας την παρουσία του στα κορυφαία κλαμπ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Χιλιανός χαφ παρέμεινε για δύο χρόνια στο Καμπ Νου, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Ισπανίας. Αν και σε κάθε χώρα που έχει αγωνιστεί, έχει πάρει τον εγχώριο τίτλο, ποτέ του δεν έχει σηκώσει το Champions League.

vid

Φιλίπε Κουτίνιο

Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της λίστας, που αγωνίζεται ακόμη σε μία από τις δύο ομάδες. Μετά την πώληση του Νεϊμάρ, το 2017, ο Κουτίνιο ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές, που κλήθηκαν να καλύψουν το κενό του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Μετακινήθηκε από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσλεόνα, τον Ιανουάριο του 2018, έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ, στην πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των «μπλαουγκράνα». Ο Κουτίνιο δε βρήκε ποτέ το ρόλο του στο Καμπ Νου και το καλοκαίρι του 2019 παραχωρήθηκε στην Μπάγερν, με τη μορφή δανεισμού. Με τη φανέλα των Βαυαρών, ο Κουτίνιο βρήκε ξανά τον παλιό καλό εαυτό του, όμως στο τέλος της σεζόν ο γερμανικός σύλλογος δε κατέβαλλε το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει. Έτσι, ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στο Καμπ Νου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

cou

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα