Σηφάκης: «Να κρατήσουμε τον ΟΦΗ ζωντανό και χωρίς το παρασκήνιο»

Φώτης Καρακούσης
Σηφάκης: «Να κρατήσουμε τον ΟΦΗ ζωντανό και χωρίς το παρασκήνιο»

bet365

Ο πρόεδρος του ΟΦΗ Αντύπας Σηφάκης μιλάει στο gazzetta.gr για τη νέα προσπάθεια που γίνεται, επισημαίνει πως μπήκε σε αυτό για να μείνουν ζωντανοί οι Ηρακλειώτες. τονίζει πως στόχος είναι η επιστροφή των Κρητικών στην Σούπερ Λίγκα και ξεκαθαρίζει πως ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακεί με παρασκήνιο.

Με τα οικονομικά προβλήματα να είναι τεράστια και την μία προσφυγή να ακολουθεί την άλλη, στον ΟΦΗ αποφάσισαν να ρίξουν την ομάδα στην Γ' Εθνική, προκειμένου να ανασάνουν. Ωστόσο και εκεί τα πράγματα έδειχναν δύσκολα, καθώς λίγες μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα κανείς δεν έβγαινε μπροστά να αναλάβει τις τύχες του ιστορικού σωματείου.

Και εκεί που όλα έδειχναν χαμένα ακόμα και για την ύπαρξη της ομάδας, 9 επιχειρηματίες του Ηρακλείου βγήκαν μπροστά και είπαν να κάνουν μια προσπάθεια όχι απλά για να κρατήσουν... ζωντανό το καμάρι της Κρήτης, αλλά για να μπορέσουν να το επαναφέρουν στα μεγάλα σαλόνια. Μια προσπάθεια που αρχικά δεν είχε τα βαθμολογικά αποτελέσματα που όλοι θα ήθελαν, αλλά πλέον η ομάδα βρίσκεται μόλις 3 βαθμούς πίσω από την κορυφή και η ελπίδα έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που βγήκαν μπροστά και οι εννιά θεωρούνται από τα σημαντικά μέλη της τοπικής κοινωνίας, πετυχημένοι στις δουλειές τους και με αγάπη για τον ΟΦΗ. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, ως ίσος προς ίσους βέβαια, είναι ο Αντύπας Σηφάκης. Ένας διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στην χώρα μας πρόεδρος.

Ένας άνθρωπος που όπως τόνισε και στο gazzetta.gr έχει ως στόχο να κάνει και πάλι μεγάλο τον ΟΦΗ αλλά όχι με την βοήθεια του παρασκηνίου. Γι' αυτό δεν θέλει να μιλάει καν, αλλά μαζί με τους υπόλοιπους δουλεύει για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Το gazzetta.gr βρέθηκε στο Ηράκλειο και μίλησε μαζί του για όλα. Για τους λόγους που τον έκαναν να μπει σε αυτή την προσπάθεια, για τους στόχους του, για τον Νίκο τον Νιόπλια, για τον κόσμο, για όλα. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του σε καμία ερώτηση, δεν έκρυψε πως προτιμά το μοντέλο του Φώτη Κωστούλα, του προέδρου του Παναιτωλικού, ενώ ξεκαθάρισε πως και να το ζητηθεί δεν πρόκειται να εμπλακεί με το παρασκήνιο.

Μένει να δούμε αν αυτή η προσπάθεια ευοδωθεί, όμως σίγουρα δείχνει να είναι η πιο υγιής των τελευταίων ετών για την ομάδα του ΟΦΗ. Μια προσπάθεια που αν τελικά πετύχει, μόνο καλό μπορεί να φέρει τόσο στους «ασπρόμαυρους» του Ηρακλείου, όσο και συνολικά στο ποδόσφαιρο που θέλει ιστορικές ομάδες με κόσμο να επιστρέφουν στην Σούπερ Λίγκα χωρίς προβλήματα και με ανθρώπους με όραμα και στόχους.

«Μπήκαμε για να μην εξαφανιστεί το σωματείο»

Πρόεδρε ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο. Τι σε έκανε να μπεις στα διοικητικά του ΟΦΗ, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την ομάδα;

«Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ είναι απλό. Με έκανε ο κίνδυνος εξαφάνισης του σωματείου. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος. Μια μέρα πριν το αποφασίσω δεν το σκεφτόμουν καν. Από την στιγμή όμως που τέθηκε θέμα ύπαρξης του ΟΦΗ, βρέθηκε μια παρέα και σε χρόνο μηδέν συμφωνήσαμε να κρατήσουμε τον ΟΦΗ ζωντανό. Δεν ξέρουμε από ποδόσφαιρο, αλλά είπαμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα και να κυνηγήσουμε μέσα στο γήπεδο τους στόχους μας».

Υπήρξε και υπάρχει πίεση από τον κόσμο και όχι μόνο, με δεδομένη την μεγάλη δυναμική του ΟΦΗ;

«Ο κόσμος παίζει την μουσική σε όλο αυτό το εγχείρημα. Είναι και πρέπει να είναι απαιτητικός και εμείς αφουγκραζόμαστε τους υγιείς φιλάθλους, αυτούς που πραγματικά αγαπάνε την ομάδα και το δείχνουν. Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και σε έναν χώρο που τα ματς παίζονται σε πλαστικά γήπεδα, προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Αλλάξαμε τρεις προπονητές και πήραμε ένα μεγάλο όνομα ακόμα και για την Σούπερ Λίγκα, ενισχύσαμε την ομάδα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, υπήρξε και η επιστροφή των βαθμών. Αν δεν ερχόντουσαν πίσω τι θα κάνατε;

«Και να έμεναν οι -6 θα βρίσκαμε τρόπο να το αλλάξουμε όλο αυτό. Σκοπός μας ήταν και είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια και να ανέβουμε κατηγορία».

«Δεν έφυγε ποτέ η σκέψη για διεκδίκηση της ανόδου»

Στο ξεκίνημα που οι νίκες δεν ερχόντουσαν, υπήρξε άγχος πως όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα πετύχαινε;

«Όχι δεν υπήρξε το παραμικρό άγχος, γιατί γνωρίζαμε τις ατυχίες που είχαμε. Η ομάδα στην αρχή είχε 6 νοσοκομεία από τα τραγικά γήπεδα που αγωνιζόμασταν και ξέραμε πως αυτό κάποια στιγμή θα άλλαζε. Είχαμε επίσης δει πως μπήκαμε στο πρωτάθλημα με τα πόδια... σίδερο και από άγχος και από σκληρή προπόνηση και ούτε μία στιγμή δεν έφυγε από το μυαλό μας η σκέψη πως στο τέλος θα διεκδικούσαμε την άνοδο».

Προβλήματα στο οικονομικό κομμάτι υπήρξαν;

«Όχι με τα οικονομικά προβλήματα δεν είχαμε να κάνουμε μετά την πτώση στην Γ' Εθνική και έτσι δεν πήραμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ΠΑΕ. Κάποια άλλα έξοδα που υπήρξαν κατά μεγάλο βαθμό τα ξεπεράσαμε».

Με το που αναλάβατε εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, που αλλού δώσατε μεγάλο βάρος;

«Προσωπικά θεωρώ πως η μεγαλύτερη προσφορά μας είναι στο ότι φτιάξαμε σε μεγάλο βαθμό το Βαρδινογιάννειο, ενώ έγιναν σημαντικά έργα και στο Γεντί Κουλέ. Ειδικά για τον προπονητικό κέντρο, πραγματικά δεν υπάρχουν πάρα δύο με τρεις ομάδες σε όλη την Ελλάδα που έχουν τέτοιο προπονητικό και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα αυτά έγιναν μέσα στην καρδιά της κρίσης που περνάει η χώρα μας και όπως και να το κάνουμε ο κόσμος σκέφτεται και το ελάχιστο τίμημα που θα έρθει για να βρεθεί στο γήπεδο. Ουσιαστικά τα πάντα μπήκανε από την τσέπη μας. Ο κόσμος αγαπάει τον ΟΦΗ, θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους στις εξέδρες, αλλά από εδώ και πέρα και ενόψει των τελευταίων κρίσιμων αγώνων θα έχουμε μεγαλύτερη στήριξη».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειράξει τον ΟΦΗ»

Με δεδομένο το ότι έγιναν λάθη τα προηγούμενα χρόνια, ποια από αυτά δεν θέλετε εσείς να επαναλάβετε;

«Δεν ξέρω συγκεκριμένα ποια λάθη έκαναν οι προηγούμενοι. Εμείς αυτό που θέλουμε και κάνουμε αρχικά είναι χρηστή διοίκηση και να κυνηγάμε τα αποτελέσματά μας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά τα δύο πράγματα είναι η σημαία μας, έτσι θα ξανά σεβαστεί και ο κόσμος εντός και εκτός Κρήτης το σωματείο. Από εκεί και πέρα βέβαια, δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν αν έχει κάτι παράξενο και αθέμιτο στο μυαλό του να μπει και να κάνει ζημιά στο σωματείο. Γι' αυτό έχουμε δεσμευτεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειράξει τον ΟΦΗ».

Όσον αφορά τα ανοίγματα, μέχρι που θα πάτε;

«Όχι δεν χρειάζονται ανοίγματα. Τα είδαμε τα αποτελέσματα όταν αυτά έγιναν. Είπαμε η χρηστή διοίκηση για εμάς είναι το παν. Το σωστό ρόστερ με τον σωστό προπονητή και από κοντά τα πάντα. Και από εκεί και πέρα αυτά που ακούγονται δεξιά και αριστερά, η διαιτησία το ένα, η διαιτησία το άλλο κλπ, αυτά τα έχουμε αφήσει και έχουμε μείνει και εμείς απέξω. Δεν μας ενδιαφέρουν, δεν ανακατευόμαστε, αλλά από την άλλη δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να... σφάζει την ομάδα ή με οποιοδήποτε τρόπο να θέλει να της κάνει κακό. Μπορώ να πω πως σε γενικές γραμμές από την διαιτησία ας πούμε που είναι ένας βασικός παράγοντας στην πορεία, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα προβλήματα που μπορώ να πω πως έχουμε ως τώρα, είναι πως επιτρέπεται σε κάποιες ομάδες να μας παίζουν υπέρμετρα σκληρά. Αυτό είναι το ένα, να κάνουν πολλές καθυστερήσεις παίζοντας ξαπλωμένοι και χωρίς να επεμβαίνουν οι διαιτητές. Αυτό είναι το παράπονό μας. Δεν μπορώ να πω πως η διαιτησία έπαιξε ρόλο σε κάποιο αποτέλεσμα πάντως. Αυτό που ζητάμε από όλους, είτε παίζουμε εντός, είτε εκτός είναι να παίζουν 50-50. Αυτό είναι το ζητούμενο και το απαιτούμε».

«Να επανέλθει ο ΟΦΗ στα σαλόνια του»

Μπήκατε 9 άτομα στον ΟΦΗ για να μην διαλυθεί η ομάδα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να επανέλθει ο ΟΦΗ στα σαλόνια του. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε, φτιάχνοντας την ομάδα που πρέπει να έχουμε για να κερδίζουμε τα παιχνίδια μέσα στα γήπεδα. Ο προπονητής μας είναι ένας άνθρωπος γνωστός που δεν χρειάζεται εγώ να πω κάτι για το Νίκο τον Νιόπλια. Ξέρει τι πρέπει να κάνει, ξέρει τι υλικό πρέπει να έχει, ξέρει πως πρέπει να παίζουμε και του χρόνου πιστεύω στην Β' Εθνική αν όλα πάνε καλά φέτος, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για εμάς γιατί θα παίζουμε ποδόσφαιρο σε γήπεδα και όχι σε αυτά που παίζουμε τώρα. Όσες φορές παίζουμε σε γήπεδα ποδόσφαιρο, κάνουμε την διαφορά».

Ναι μεν το ρόστερ είναι πολύ καλό, ειδικά για την κατηγορία, όμως για την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ενίσχυση;

«Σαφέστατα θα χρειαστεί ενίσχυση, αλλά αυτό είναι θέμα καταρχήν του προπονητή μας».

«Στον Νίκο καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να του προσφέρει περισσότερα από τον ΟΦΗ»

Μιας και είπατε για τον προπονητή, θα μείνει ο Νιόπλιας στον ΟΦΗ και τη νέα χρονιά;

«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον προπονητή μας. Ο Νίκος αγαπάει τον ΟΦΗ, αγαπάει την Κρήτη και νομίζω πως ότι θα ήταν καλό και για τον ίδιο να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση, την ανάσταση του ΟΦΗ. Νομίζω πως θα κάνει και στον ίδιο καλό. Έχει περάσει από όλα τα σαλόνια ο Νίκος, δε νομίζω πως ονειρεύεται παραπάνω σαλόνια. Εντάξει αν του κάνει μια πρόταση η Μπάγερν ή η Μπαρτσελόνα νομίζω πως είναι κάτι διαφορετικό, αλλά δε νομίζω πως στο Νίκο αυτή την στιγμή μπορεί να του προσφέρει μία άλλη ελληνική ομάδα κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να βρει με μια πορεία που θέλουμε όλα μαζί στον ΟΦΗ».

Πριν ασχοληθείτε το τελευταίο διάστημα με τα του ΟΦΗ, είχατε υπάρξει παράγοντας σε κάποια άλλη ομάδα;

«Όχι ποτέ».

Πως τα βλέπετε τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Σας λέω ξεκάθαρα πως δεν μπήκαμε στους διαδρόμους για να μπορέσω να σας πω τι συμβαίνει. Δεν ασχοληθήκαμε με τους διαδρόμους καθόλου. Προσωπικά δεν έχω καλέσει, δεν έχω πάρει ποτέ μου ούτε ένα στέλεχος, ούτε ένα μέλος, έναν απλό υπάλληλο, τον θυρωρό της ΕΠΟ».

«Και να μας αναγκάσουν δεν θα μπούμε σε διαδρόμους»

Αν πρώτα ο Θεός ανέβει ο ΟΦΗ, θα κρατήσετε χαμηλούς τόνους;

«Εμείς αρχίζουμε και τελειώνουμε την δουλειά μας στο Ηράκλειο και δεν ψάχνουμε απολύτως τίποτα. Αν είμαστε άξιοι ας προχωρήσουμε, αν δεν είμαστε ας μείνουμε εκεί που μας αξίζει. Με διαδρόμους δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ουδέποτε, ούτε και με το στοίχημα και όσο πάει. Έχω την ελπίδα πως η νέα διοίκηση της ΦΙΦΑ θα περάσει άλλα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Ναι ξέρω πως στην Football League θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά εμείς θα κοιτάξουμε να παίξουμε την μπάλα μας, θα κοιτάξουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για να κερδίζουμε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και όχι να ψαχνόμαστε για να εξασφαλίσουμε βαθμούς και παιχνίδια έξω από το γήπεδο. Δεν το έχουμε κάνει και δεν πρόκειται να το κάνουμε, ακόμα και αν μας αναγκάσουν. Αν ας πούμε μας αναγκάσουν και μας που πως για να πάτε κάπου θα πρέπει να μπούμε σε αυτούς τους διαδρόμους, θα πούμε ευχαριστώ δεν θα πάρουμε και θα βγω εγώ ο ίδιος να ανακοινώσω στον κόσμο του ΟΦΗ πως δεν σας κάνω, η παρέα μας δεν σας κάνει, δεν είμαστε γιαυτά και σας αποχαιρετούμε γιατί από ότι πήραμε χαμπάρι (αν το πάρουμε φυσικά χαμπάρι), δεν μπορούμε να βοηθήσουμε παραπάνω την ομάδα. Βρείτε λοιπόν ανθρώπους να μπορούνε να σας κάνουν να χαίρεστε».

Μέχρι τώρα έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις; Να σας πλησιάσουν δηλαδή και να σας προσφέρουν βοήθεια;

«Προσωπικά σε εμένα δεν έχει έρθει κανείς, αλλά ούτε έχω ακούσει και από τους καλούς μου φίλους. Ξέρετε εγώ δεν είμαι ο πρόεδρος του ΟΦΗ, εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος αυτή την στιγμή βγαίνει μπροστά από μια παρέα φιλάθλων του ΟΦΗ που κάποια στιγμή αποφασίσανε να βοηθήσουμε δίπλα στην ουρά του Ερασιτέχνη, όπου εκεί είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα πλέον, να βοηθήσουμε το σωματείο. Αν του χρόνου γίνουμε ΠΑΕ, εμείς πάλι με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσουμε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Δεν πρόκειται να πάρουμε εμείς βαθμό, αλλά ούτε και να χαρίσουμε βαθμό. Ούτε να μας τον πάρουνε, αλλά ούτε και θα πρέπει εμείς να το πάρουμε από κάποιον άλλον. Αυτή είναι η λογική μας. Και στις δουλειές μας έτσι είμαστε όλοι. Όταν ξεκινήσαμε μας είπανε πως οι 9 θα γίνουν ως το τέλος της σεζόν 3. Λοιπόν είμαστε 9 και το 9 το νούμερο όσο περνάει ο χρόνος το γράφουμε με μεγαλύτερα γράμματα. Είμαστε μια γροθιά, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, οι αποφάσεις μας βγαίνουν πάντα ομόφωνες όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή έτσι είναι. Και πλέον δεν χρειάζεται και κόπος για να βγαίνουν έτσι. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά πολύ γρήγορα βρίσκαμε την συνισταμένη και αυτή την στιγμή έχουμε μπει στον αυτόματο πιλότο».

Έχουνε μπει δηλαδή τα πράγματα στον δρόμο που τα θέλατε εσείς ή θέλατε κάτι καλύτερο;

«Εάν δεν είχαμε τις ατυχίες των πρώτων αγωνιστικών, αυτή την στιγμή θα ήμασταν με διαφορά πρώτοι και η συζήτηση θα είχε πάρει ένα άλλο νόημα. Κάναμε λάθη, κάναμε λάθη, ενδεχομένως θα έπρεπε να παρέμβουμε στην αρχή και να κάνουμε άλλα πράγματα όσον αφορά τις προπονήσεις, τα γήπεδα και τέτοια πράγματα. Πάντα σε αγωνιστικό επίπεδο μιλάω και σε επίπεδο ρόστερ. Κάναμε λάθη ίσως και στην ομοιογένεια του ρόστερ. Δεν ξέραμε. Αυτή την στιγμή όμως γνωρίζουμε πως να λειτουργήσουμε και ο ίδιος ο Νίκος ο Νιόπλιας που είναι μαζί στις συνάξεις που κάνουμε, μας δίνει τα φώτα του και τον ακούμε τυφλά. Δεν κρίνουμε τον προπονητή μας, είναι το απόλυτο αφεντικό. Είμαστε 9 και δεν έχει βρεθεί ούτε ένας που να πει πως θέλω αυτό και ο προπονητής μας θα κάνει αυτό και είμαστε Γ' Εθνικής ομάδα. Που αυτό όσο ανεβαίνει κατηγορία, ανεβαίνει και ο σεβασμός στον προπονητή. Ο άνθρωπος εμπνέει σεβασμό. Και μόνο οι γνώσεις του και η πορεία του τόσα χρόνια στα ελληνικά και στα διεθνή γήπεδα φτάνουν. Δεν μπορούμε τώρα εμείς να μιλήσουμε. Να έρθει κάποιος να μου μιλήσει για τουρισμό να του πω “ξέρεις φίλε κάτσε κάτω, εδώ δεν μιλάω εγώ” και για ποδόσφαιρο τώρα να πάω εγώ να μιλάω στον Νιόπλια; Πάει πολύ».

Γ' ΕΘΝΙΚΗ NEWS FEED