AEK: Ήρθε για να πρωταγωνιστήσει ξανά!

AEK: Ήρθε για να πρωταγωνιστήσει ξανά!

Γιώργος Τσακίρης
AEK: Ήρθε για να πρωταγωνιστήσει ξανά!

bet365

Το 2015 φεύγει και το gazzetta.gr κάνει την ανασκόπηση όσων έζησε σε αυτό η ΑΕΚ. Τι κρατάει, τι αφήνει, η καλύτερη στιγμή, η χειρότερη, το πρόσωπο που ξεχώρισε και γενικά ό,τι έγινε σε αυτές τις 365 μέρες.

Αντίστροφη μέτρηση λοιπόν για το 2015 που μας αφήνει, για την χρονιά της μεγάλης (όσο και δεδομένης και αναμενόμενης) επιστροφής της ΑΕΚ στην Σούπερ Λίγκα όπως αρμόζει και επιτάσσει η ιστορία της και ο κόσμος της...

Η ανασκόπησή της είναι όπως σε όλες και για όλες τις ομάδες κομμένη σε κατηγορίες και σε τούτο το προλογικό κομμάτι θα υπάρξουν αναφορές σε πρόσωπα που για τον Α ή τον Β λόγο δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στις κατηγορίες που υπάρχουν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι στη διάρκεια του 2015 η ΑΕΚ προχώρησε σε σημαντική αλλαγή στο ποδοσφαιρικό της τμήμα. Ο Τραϊανός Δέλλας μετά το βαρύ 4-0 στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό έπαψε να αποτελεί τον προπονητή της ΑΕΚ και ο Γκουστάβο Πογιέτ ερχόταν στη ζωή των «κιτρινόμαυρων».

Με αυτόν αφεντικό της τεχνικής ηγεσίας θα πορευθεί και το 2016 η Ένωση για να πετύχει τους στόχους τους όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του 2015. Κοινώς θα επιδιώξει την κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και την πρωτιά στα πλέι οφ, ενώ θα διεκδικήσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας...

Αυτά είναι τα αγωνιστικά από το 2015 συν της μεγάλης κίνησης της απόκτησης του Ντιέγκο Μπουονανότε το καλοκαίρι αλλά και την επιστροφή του Ρέφικ Τζιμπούρ που από το καλοκαίρι έως τώρα εννοείται πως (για άλλο λόγο κάθε φορά) απασχολεί την κιτρινόμαυρη καθημερινότητα.

Στο θέμα του γηπέδου έχουμε σημαντικές αποφάσεις για την «Αγιά Σοφιά» με σπουδαιότερη την οριστική απάντηση (απόρριψη των προσφυγών) του Σ.τ.Ε για το θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Δυστυχώς υπήρξαν προβλήματα άλλα και χρονοβόρα που δεν επέτρεψαν να τρέξουν οι διαδικασίες για την έναρξη εργασιών στο οικόπεδο που αναμένονται με μεγάλη λαχτάρα το 2016!

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Οι στόχοι και το γηπεδικό...
Για την ΑΕΚ είναι δεδομένο πως χωρίς να έχει πολλά για να γιορτάσει στο πέρασμα του 2015, ωστόσο, υπάρχουν οι στιγμές εκείνες και οι αποφάσεις που πρέπει να κρατήσει και να χτίσει (κυριολεκτικά αφού υπάρχει το ζήτημα του γηπέδου) πάνω σε αυτές.

Οι στόχοι είναι κάτι στο αγωνιστικό οφείλει να κρατήσει από το 2015 αφού βρισκόμαστε στα μισά της σεζόν. Η διεκδίκηση και κατάληψη της 2ης θέσης αλλά και ο θεσμός του Κυπέλλου είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να μοχθήσουν οι παίκτες της ΑΕΚ.

Με τον Γκουστάβο Πογιέτ σίγουρα (όσο σίγουρο μπορεί να θεωρείται οτιδήποτε στο ποδόσφαιρο) έως το τέλος της σεζόν στο τιμόνι της τεχνικής της ηγεσίας η Ένωση θα προσπαθήσει να φτάσει στην επίτευξη των στόχων της για το υπόλοιπο της σεζόν που θα γίνει το 2016!

Η στήριξη του κόσμου έως την επιστροφή (αφού το 2015 βρήκε την ΑΕΚ σε άλλη κατηγορία) στην Σούπερ Λίγκα και το γεγονός πως έβγαλε ένα γύρο στην δεύτερη θέση (πολύ μακριά από την πρώτη) έχοντας σαφέστατα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με όλα τα σημαντικά ματς εκτός έδρας είναι επίσης στοιχεία που οφείλει να κρατήσει...

Εννοείται πως στην ΑΕΚ κρατάνε το 2015 ως την χρονιά που σηματοδότησε οριστικές αποφάσεις (όπως αυτή του Σ.τ.Ε) για το θέμα του γηπέδου και οι οποίες δίνουν με τη σειρά τους την... ασίστ στο 2016 για την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία του νέου σπιτιού του «Δικέφαλου».

ΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ: Αποκλεισμός και γραφειοκρατία...
Ο μόνος τίτλος που μπορούσε να διεκδικήσει η ΑΕΚ μέσα στο 2015 ήταν το κύπελλο Ελλάδας. Και έφτασε κοντά στην κατάκτηση του, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε στους προημιτελικούς. Ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό, μετά το 0-1 στο ΟΑΚΑ, ουσιαστικά είναι η χειρότερη αγωνιστική ανάμνηση της Ενωσης μέσα στη χρονιά που φεύγει και φυσικά θέλει να το ξεχάσει...

Οπως θέλουν να ξεχάσουν όλοι στην ΑΕΚ αυτή την απίστευτη γραφειοκρατία με το θέμα του γηπέδου. Η Ενωση έχει κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τον δήμο και όποια άλλη Αρχή χρειάζεται αλλά στην Ελλάδα είμαστε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η γραφειοκρατία θα υπάρχει πάντα. Οπως και να έχει, στους πρώτους μήνες του 2016 αναμένονται ευχάριστα μαντάτα από αυτό το μέτωπο.

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ θέλει να αφήσει πίσω της τα άσχημα αποτελέσματα στο φετινό πρωτάθλημα, τα οποία είχαν ως συνέπεια και την αλλαγή προπονητή, αλλά... δε θα αφήσει ποτέ όσους «έφυγαν» νωρίς. Οπαδοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της ΑΕΚ που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2015, θα είναι πάντα εδώ, στη μνήμη όλων.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Το ρομπότ από την Σουηδία...
Στην κατηγορία αυτή το πρόσωπο θαρρώ το οποίο αποτελεί την πρώτη και αδιαπραγμάτευτη σκέψη (και οριστική στην ουσία της) είναι ο Γιάχομπ Γιόχανσον...

Πρόκειται για το... ρομπότ από την Σουηδία το οποίο βρήκε ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς διότι είχε προσημειωμένο το όνομά του από την περίοδο που ήταν τεχνικός διευθυντής στην Λας Πάλμας.

Είναι η απόλυτα καλύτερη μεταγραφή (και πιο έξυπνη αφού μιλάμε για ελεύθερο στην αγορά) της ΑΕΚ το 2015 και ταυτόχρονα μία από τις τοπ στο ελληνικό πρωτάθλημα όπως άλλωστε αναγνωρίζουν φίλοι και... εχθροί σχετικά με την παρουσία του Σουηδού χαφ.

Ο Γιόχανσον αποδείχτηκε λίρα εκατό είτε αγωνιζόμενος ως μέσος με παρτενέρ στο 4-2-3-1 που δούλευε με τον Τραϊανό Δέλλα είτε ως εσωτερικός χαφ (δεξιά) στο 4-3-3 του Πογιέτ, ο Σουηδός μέσος παίζει με την ίδια συγκέντρωση, πειθαρχία, αφοσίωση και φυσικά το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής το σουηδικό... ρομπότ της ΑΕΚ κάνει τη διαφορά με το ανασταλτικό του παιχνίδι αλλά και τη συμμετοχή του στο παραγωγικό κομμάτι και το δημιουργικό.

Ο Γιόχανσον ως εσωτερικός μέσος πλέον συμμετέχει όλο και περισσότερο στην επιθετική ανάπτυξη της ΑΕΚ τη στιγμή που της δίνει ουσιαστικές λύσεις ακόμη και στο σκοράρισμα, κυρίως χάρη στην ικανότητά του (και) στο ψηλό παιχνίδι.

Πρόσφατα ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναγνώρισε την αξία της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ χαρακτηρίζοντάς την ως μια από τις τοπ στο ελληνικό πρωτάθλημα (εννοείται πως υφίσταται και του Ολυμπιακού που την αποτελούν σούπερ περιπτώσεις παικτών) και ο Γιόχανσον είναι ένας από τους βασικούς λόγους...

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ: Το ΝΑΙ από το Σ.τ.Ε.
Ήταν Μάρτιος, προς τα τέλη του, όταν διέρρευσε η πιο σημαντική πληροφορία -και η πιο ουσιαστική- για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ στο οικόπεδο που της ανήκει στην Νέα Φιλαδέλφεια...

Πρόκειται για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ανώτατου δικαστικού οργάνου) που άναβε ξεκάθαρα το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι εξελίξεις για την «Αγιά Σοφιά» αφού απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή του Δήμου και κάποιων ελάχιστων πολιτών.

Τον Ιούνιο του 2015 που μας αφήνει η απόφαση αυτή περνάει στα... χέρια της ΑΕΚ με κάθε επισημότητα και καθαρογραμμένη στην οποία αναφέρονται οι απορρίψεις από την ολομέλεια του Σ.τ.Ε. των δυο προσφυγών.

Στο περιεχόμενο των 100 σελίδων της απόφασης υπάρχει η θέση του ανώτατου δικαστηρίου για το θέμα, που ουσιαστικά αναφέρει ότι πρέπει να κατασκευαστεί γήπεδο στην περιοχή.

Τονιζόταν χαρακτηριστικά πως θα αναμορφωθεί όλη η περιοχή, το άλσος και η πόλη θα αλλάξει προς το καλύτερο. Γινόταν μάλιστα και ξεχωριστή αναφορά στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο θα στεγάζεται εκεί αλλά και στις ρίζες της ΑΕΚ.

Ακολούθησαν κι άλλα καλά μαντάτα και κυρίως η δημόσια δέσμευση κάθε αρμόδιου κυβερνητικού εκπροσώπου πως η πολιτεία θα σεβαστεί σε απόλυτο βαθμό την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα αποτελέσει τον βασικό αρωγό στην προσπάθεια της ΑΕΚ να κάνει αυτό που δικαιούται και έχει στερηθεί επί σειρά ετών...

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ: Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο...
Αν ψάξουμε στη μνήμη μας στο 2015 και πάλι αγωνιστικό θα είναι το χειρότερο μομέντουμ που θα ΄χει καταγραφεί στο σκληρό δίσκο του εγκέφαλού μας: μα φυσικά η ήττα από τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ παρουσία 60.000 ΑΕΚτσήδων.

Η ΑΕΚ του Τραϊανού Δέλλα είχε πάρει αποτέλεσμα στο Φάληρο και μάλιστα από το 1-1 του πρώτου αγώνα αδικείται αφού υπήρξαν ευκαιρίες με πρωταγωνιστές τους Μπαρμπόσα και Πλατέλλα για να κάνει μεγάλο και εύκολο διπλό απέναντι στον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την ισοπαλία με γκολ που προήλθε από φάουλ έμπνευση των τύπων με τα μαύρα και η ρεβάνς ήταν ανοιχτή για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Περισσότεροι από 60.000 φίλοι της ΑΕΚ (το κατάλαβαν όλοι πλην του Σιόβα εκείνη την ημέρα) βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και είδαν την ομάδα τους να διατηρεί την πρόκριση έως το 89ο λεπτό και τη στιγμή που ο Χάρα σκόραρε με το χέρι και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση...

Η ήττα αυτή και όσα ακολούθησαν εκείνη την ημέρα είναι σίγουρα τα χειρότερα για το 2015 που μας αφήνει και στο καλό να πάει για την ΑΕΚ όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό. Ο Περέιρα και ο Κασάμι (που τιμωρήθηκαν με βαρύ χρηματικό πρόστιμο) πανηγύριζαν με χειρονομίες στον κόσμο, κάποιοι αντέδρασαν, το ματς δεν τελείωσε ποτέ!

Δεν ξέρω αν όντως με όλες εκείνες τις αναμνήσεις από ένα ματς στο 2015 υπάρχουν χειρότερες στιγμές από αυτή σε όλα τα υπόλοιπα που έπαιξαν οι «κιτρινόμαυροι» στο ίδιο έτος... Ωστόσο σίγουρα δεν υπάρχει ούτε κοντά στη σύγκριση ανάλογη στιγμή...

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2015: «Θα το ονομάσω Δούρου Α-Ρένα»!
Το ζήτημα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ απασχολεί μόνιμα την επικαιρότητα (και) το 2015, χρονιά στη διάρκεια της οποίας είχαμε ουσιαστικές και τελεσίδικες αποφάσεις για το νούμερο ένα θέμα για τον σύλλογο.

Δεν πάει πολύς καιρός από τη συνάντηση (καθοριστικής σημασίας όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια με την έγκριση των 20 εκατ. ευρώ για την «Αγιά Σοφιά») μεταξύ της ΑΕΚ και της Περιφέρειας Αττικής παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη και της Ρένας Δούρου.

Η κουβέντα μεταξύ τους αλλά και παρουσία των συνεργατών τους διήρκεσε αρκετή ώρα και κατέληξε σε... γάμο τον οποίο επί της ουσίας επιβεβαίωσε ο Μελισσανίδης με τη δήλωση που αναμφισβήτητα για το μέγεθος της σημασίας του εγχειρήματος (σ.σ.: το γήπεδο της ΑΕΚ) χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία για τη χρονιά που μας αφήνει!

Εξερχόμενος από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, ο αντιπρόεδρος της «Δικέφαλος 1924» δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε παρουσία όλων των φορέων του συλλόγου.

Αφού πρώτα κατά την έξοδό του από τη συνάντηση στην Περιφέρεια Αττικής αναφέρθηκε στη συμφωνία των δυο πλευρών να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα τρέξουν τις διαδικασίες κι έπειτα πέταξε και την ατάκα της ημέρας. Σημείωσε, λοιπόν, χαριτολογώντας ότι «το γήπεδο θα το ονομάσουμε... Δούρου A-Ρένα»!

Για το ίδιο ζήτημα, αυτό του γηπέδου της ΑΕΚ, είχαμε στο 2015 την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής και των έργων που αναλαμβάνει να στηρίξει. Εννοείται πως στον προϋπολογισμό υπάρχουν διαθέσιμα για την ΑΕΚ τα 20 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο έργο...

Νωρίτερα τον Ιούνιο του 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να καταστήσει σαφές σε κάθε πλευρά πως το σχέδιο και ο νόμος για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ είναι απόλυτα νόμιμο και απέρριψε την προσφυγή του δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη νίκη για την Ένωση στο ζήτημα του γηπέδου...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα