Champions League: Ανασκόπηση 2014 (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης
Champions League: Ανασκόπηση 2014 (vids)

bet365

Το 2014 φεύγει, με την Ρεάλ Mαδρίτης να έχει δικά της highlights και πρωταγωνιστές. Προπονητές, αστέρια, ρεκόρ, κακές στιγμές, επιστροφές και… πρωτάρες στην ανασκόπηση του Champions League.

Υστερα από αναμονή 12 ετών, το περιβόητο 'δέκατο' πήγε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η Ρεάλ έγινε η πρώτη που φτάνει σε διψήφιο αριθμό κατακτήσεων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ενώ επίσης έγινε η πρώτη που φτάνει τις τέσσερις στο Champions League, αφήνοντας πίσω Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Η μυθική ομάδα του Κάρλο Αντσελότι γεμάτη αστέρια ήταν ασταμάτητη στον δρόμο προς τον τίτλο για το 2014 και έβαζε κατά μέσο όρο 3.15 γκολ ανά αγώνα. Καμία άλλη ομάδα δεν είναι κάνει ποτέ κάτι ανάλογο, με την Μπαρτσελόνα του 1999-2000 να έχει 2.81. Πέρα από τις εκπληκτικές εμφανίσεις και την κατάκτηση του τίτλου, οι Μερένγκες 'έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ. Στη φάση των ομίλων της σεζόν 2014-15 έκαναν το 6x6 και έγιναν η πρώτη ομάδα που το κάνει για δεύτερη φορά, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί και επί των ημερών του Μουρίνιο. Με παίκτες παγκόσμιας κλάσης οι Μερένγκες έκαναν επιβλητική εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν στα ημιτελικά και νίκησαν στον ισπανικό εμφύλιο 4-1 την Ατλέτικο στην παράταση.

Κάρλο Αντσελότι: Ο αρχιτέκτονας
Την ώρα που Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα 'μάλωναν' για το ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, ο Καρλέτο τους έβγαλε από τον κόπο. Ο 55χρονος στην πρώτη του χρονιά στην Μαδρίτη έφερε στις Θιβέλες την κούπα με τα μεγάλα αυτιά και 'αρρώστησε' τους αφισιονάδος με το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Βασίλισσα. Ο Ιταλός έγινε ο δεύτερος στην ιστορία που κατακτά την σπουδαία διογάνωση τρεις φορές, μετά τον Μπομπ Πέισλι που το είχε κάνει με την Λίβερπουλ (1977, 1978, 1981) και με το ξεκίνημα στη σεζόν 2014-15 δείχνει ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος προπονητής που κατακτά back-to-back τίτλους, ενώ πρώτα το είχε κάνει ως παίκτης με την Μίλαν (1988-89, 1989-90).

Κριστιάνο Ρονάλντο: The machine
Ζωντανός θρύλος του ποδοσφαίρου είτε τον συμπαθείς είτε όχι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Champions League που σκοράρει σε τελικό με δύο διαφορετικές ομάδες (Ραούλ, Ετό, Μέσι σε δύο αλλά με την ίδια). και πανηγύρισε έναν τίτλο που φαινόταν ότι θέλει με 'λύσσα΄. Αν και έκανε με πέναλτι το 4-1, ο Πορτογάλος υπερπαίκτης έκλεισε με γκολ μία σεζόν στην οποία έβαλε 17 τέρματα, επίδοση που επίσης δεν έχει κάνει άλλος στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο CR7 στις αρχές του 2014 πήρε 2η Χρυσή Μπάλα με δεύτερη διαφορετική ομάδα και πλέον ψάχνει τον τρίτο τίτλο στην κορυφαία διοργάνωση στης οποίας τη φάση των ομίλων έχει βάλει 5 γκολ σε 6 ματς. Μέσα σε όλα, ξεπέρασε τον Ραούλ (72-71) σε γκολ στο CL και έχει περάσει μόνος δεύτερος πίσω από τον Μέσι στη λίστα των πρώτων όλων των εποχών.

Σέρχιο Ράμος: Ο πραγματικός ήρωας
Το είχε πει. «Θέλω το Champions League περισσότερο από το Παγκόσμιο Κύπελλο». Και το έκανε. Σε μία φάση από αυτές που μένουν για πάντα στα highlight της διοργάνωσης, ο Σεβιγιάνος με trademark κεφαλιά πήρε τον τίτλο από τα χέρια της Ατλέτικο Μαδρίτης. Και τον έδωσε στην Ρεάλ, η οποία στην παράταση του τελικού του 2014 έκανε κομμάτια τους Ροχιμπλάνκος (1-1). Πιθανότατα ο κορυφαίος αμυντικός στον κόσμο, ο Σέρχιο Ράμος, ήταν ο ορισμός του leader τη χρονιά που μας αφήνει και με δύο δικά του γκολ η ρεβάνς του ημιτελικού στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν έγινε από πολύ νωρίς τυπική διαδικασία. Ο Ισπανός μαχητής ήταν «παρών» όταν οι Μερένγκες τον χρειαζόταν και στις δύο άκρες του γηπέδου και όσον αφορά την προσφορά, στον δρόμο προς το «δέκατο» το όνομά του μπορεί να μπει δίπλα σε αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο που πέτυχε 17 γκολ.


Ατλέτικο Μαδρίτης: Αγγιξε το θαύμα
Από τις κορυφαίες παρουσίες στην ιστορία της διοργάνωσης είχε η Ατλέτικο, η οποία άγγιξε την ιστορία. Οι Ροχιμπλάνκος -έχοντας ήδη κάνει ένα θαύμα με το πρωτάθλημα- απέκλεισαν μέσα στο Λονδίνο την Τσέλσι (1-3) στα ημιτελικά και στον τελικό ήταν μπροστά με 1-0 μέχρι το 93' και την κεφαλιά του Ράμος. Το εκπληκτικό σύνολο που έφτιαξε ο Σιμεόνε βρέθηκε μερικές στιγμές μακριά από τον απόλυτο μύθο, όμως και πάλι η παρουσία της στο Champions League ήταν εξαιρετική. Αποκλείοντας στα νοκ άουτ ονόματα όπως, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, οι Μαδριλένοι ήταν πανάξια, η δεύτερη καλύτερη ομάδα της ελίτ του κορυφαίου αθλήματος.


Ντιέγο Σιμεόνε: Ανάμεσα στους κορυφαίους
Δεν υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι η Ατλέτικο δεν θα ήταν αυτή που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αν δεν υπήρχε στον πάγκο ο Ντιέγο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός έδειξε να έχει αγγίξει την τελειότητα μέσα στο 2014, με το δημιούργημά του να αποκλείει στη σειρά τρεις κατόχους του τίτλου για να χάσει την τεράστια κούπα λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ενα από τα πρόσωπα της χρονιάς σε όλο τον αθλητισμό αναμφισβήτητα ο Τσόλο, ο οποίος μαζί με Αντσελότι και Λεβ είναι υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα των τεχνικών. Ακόμα κανένας μη Ευρωπαίος προπονητής δεν έχει σηκώσει Champions League.

Λιονέλ Μέσι: Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών
Ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να σπάει ρεκόρ, στο τέλος του 2014 στόλισε την καριέρα του με μία ακόμα ψηλή κορυφή. Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί φέτος να μην είναι αυτός που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, όμως έχει σήμερα 75 γκολ στο Champions League (χωρίς προκριματικά) και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών αφήνοντας για πάντα πίσω του τον μεγάλο Ραούλ, που είχε σταματήσει στα 71. Ο Αργεντινός έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση το 2005 και χρειάστηκε 92 αγώνες για να γίνει το Νο1 όλων των εποχών. Προσπέρασε τον θρύλο των Μερένγκες με χατ τρικ κόντρα στον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο και έχει μέσο όρο σκοραρίσματος 0.82 τέρματα ανά αγώνα. Πλέον μπορεί να απειληθεί μόνο από έναν άλλο παίκτη της Ρεάλ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που βρίσκεται πίσω του σε απόσταση τριών γκολ (72).


Μπαρτσελόνα: Τέλος στο σερί
Είναι ωραίο για την ίδια ομάδα και φυσικά τους οπαδούς να βρίσκεσαι σταθερά στο κορυφαίο επίπεδο και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί ήταν συνεπείς στο ραντεβού με τα ημιτελικά του Champions League για 6 σερί σεζόν και το 2014 αυτό έσπασε. Υπεύθυνη ήταν μία άλλη ομάδα από την Ισπανία, η Ατλέτικο Μαδρίτης, που με 1-1 στο «Καμπ Νόου» και νίκη 1-0 στο «Βιθέντε Καλδερόν» βγήκε ζωντανή από τον εμφύλιο των «8» στον δρόμο προς τον τελικό.

Ζοσέ Μουρίνιο: Εγραψε ξανά ιστορία
Μπορεί το 2014 να μην ήταν τόσο Special όσο θα ήθελε ο Μουρίνιο, όμως και πάλι έγραψε ιστορία. Μετά την επική πρόκριση της Τσέλσι σε βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Πορτογάλος έγινε ο πρώτος προπονητής που δίνει το «παρών» στα ημιτελικά του Champions League για 8η φορά, αφήνοντας πίσω τον Αλεξ Φέργκιουσον. Με τους Μπλε είχε φτάσει ξανά στους «4» το 2005 και το 2007, με την Πόρτο το 2004, με την Ιντερ το 2010 και με την Ρεάλ Μαδρίτης το 2011, το 2012 και το 2013. Το 2015 ελπίζει να του φέρει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά και αν το καταφέρει θα γίνει ο πρώτος κόουτς έβερ με CL με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ταπείνωση για Ρόμα: Η 7άρα από την Μπάγερν
Για κάθε ομάδα που θέλει να θεωρείται μεγάλη είναι αυτονόητη η συμμετοχή στη διοργάνωση με τους πανίσχυρους πρωταθλητές και τα κορυφαία κλαμπ στον κόσμο. Είναι φορές όμως που θα επέλεγες η ομάδα σου να μην είχε κουνήσει ποτέ το σεντόνι. Αυτό ισχύει για την Ρόμα, η οποία στην επιστροφή της στο CL, γνώρισε μία από τις τέσσερις πιο βαριές εντός έδρας ήττες στην ιστορία του θεσμού όταν η Μπάγερν δεν σταματούσε πουθενά στο «Ολίμπικο» και διέσυρε το απογοητευτικό σύνολο του Ρούντι Γκαρσία με 1-7. Για τους Τζαλορόσι «πονάει» ακόμα περισσότερο αυτή η συντριβή, αν θυμηθεί κανείς ότι τη σεζόν 2007-08 είχαν δεχθεί ξανά ταπεινωτική ήττα με 7-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λουίζ Αντριάνο: Πέντε γκολ σε ένα ματς
Χρονιά που θα θυμάται σίγουρα είναι το 2014 για τον Λουίζ Αντριάνο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έβαλε 5 γκολ στο 0-7 της Σαχτάρ Ντόνετσκ κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης που βάζει τόσα σε έναν αγώνα Champions League μετά τον Μέσι (Λεβερκούζεν). Ο 28χρονος στο δεύτερο ματς με τους Λευκορώσους έκανε ένα... απλό χατ τρικ και με τα συνολικά 9 τέρματα που πέτυχε στη φάση των ομίλων έπιασε την περσινή επίδοση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μόνο οι δύο τους έχουν καταφέρει να πετύχουν τόσα τεμμάχια μόνο στα γκρουπ της κορυφαίας διοργάνωσης.

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ: Η χειρότερη άμυνα
Η ιστορία πολλές φορές γράφεται και για αρνητικό λόγο και αυτό έκανε στο πρώτο μισό του 2014-15 η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Το κλαμπ από την Λευκορωσία δέχθηκε 24 γκολ στη φάση των ομίλων (τα μισά της τα έβαλε η Σαχτάρ) 'επίδοση' η οποία είναι η χειρότερη στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Ο Σεργκέι Τσένικ δέχθηκε τα 22 από αυτά για να ολοκληρώσει τη… δουλεια την τελευταία αγωνιστική ο Αρτέμ Σορόκο. Εκτός από το παθητικό, ρεκόρ έγινε και στον αρνητικό συντελεστή (-22).

Οι επιστροφές: Λίβερπουλ, Μονακό
Οι μεγάλες ομάδες πάντα επιστρέφουν στο κορυφαίο επίπεδο και αυτό έκαναν Λίβερπου και Μονακό που έδωσαν και πάλι το «παρών» στο CL. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμως το ίδιο καλά και για τις δύο. Οι Reds αποκλείστηκαν από τους «16» σε έναν όμιλο που είχε Βασιλεία και Λουντογκόρετς και υποβιβάστηκαν στο Europa League με μόλις μία νίκη σε έξι ματς. Αντίθετα, οι Μονεγάσκοι τα πήγαν εκπληκτικά. Η ομάδα του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, δέχθηκε μόλις ένας γκολ στη φάση των ομίλων και παρότι ήταν στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας τερμάτισε πρώτη αφήνοντας πίσω Λεβερκούζεν, Ζενίτ, Μπενφίκα.

Οι πρωτάρες: Λουντογκόρετς και Μάλμε
Το σεντόνι αποτελεί κίνητρο για όλες τις ομάδες του κόσμου, που μάχονται μέσα στα χρόνια για κάποιες βραδιές στα αστέρια. Οπως αποδεικνύεται από την σεζόν 2014-15, ποτέ δεν είναι αργά, καθώς στη λίστα με τα κλαμπ που έχον παίξει ποτέ στο Champions League προστέθηκαν ακόμα δύο. Η Μάλμε από την Σουηδία έγινε to No129 και η Λουντογκόρετς από την Βουλγαρία (με επική πορεία και ιστορική πρόκριση στα πέναλτι) η Νο130.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα