Ανασκόπηση Bundesliga για το 2014

Ανασκόπηση Bundesliga για το 2014

bet365

Οι πρωταγωνιστές, οι στιγμές, οι απογοητεύσεις και οι εκπλήξεις. Το gazzetta.gr θυμάται όλα όσα ζήσαμε σε ακόμη μία γεμάτη χρονιά στην Bundesliga.

Η παράδοση μόνιμα σε κίνδυνο, το Αμβούργο σώθηκε στα μπαράζ, Πάντερμπορν και Άουγκσμπουργκ κάνουν εκπληκτικά πράγματα με πολύ μικρά μπάτζετ, η Ντόρτμουντ στην προτελευταία θέση, έχοντας βρεθεί και στον πάτο λίγο νωρίτερα… Η «καλύτερη τελευταία όλων των εποχών» συνοψίζει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό παράδοξο στην ιστορία της Bundesliga. Το 2014 ήταν εντυπωσιακό, παράξενο, γεμάτο θέαμα.

Οι νταμπλούχοι

Η Μπάγερν ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και το 2014. Μόλις 3 ήττες εντός των συνόρων και νταμπλ για την ομάδα του Γκουαρδιόλα, που φυσικά έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η χρονιά την βρήκε – μεταξύ άλλων – να γίνεται η πιο «γρήγορη» πρωταθλήτρια, να κάνει νέο αμυντικό ρεκόρ πρώτου γύρου, τον οποίο τελείωσε αήττητη, ενώ φυσικά έσπασε και το αήττητο σερί, που σταμάτησε στους 53 αγώνες.

Παρά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, σιγά-σιγά η Μπάγερν βρήκε και φέτος τον ρυθμό της, για να κάνει ρεκόρ με 11 βαθμούς διαφορά από τον 2ο με το τέλος του πρώτου γύρου και για πρώτη φορά στην ιστορία της Bundesliga να στεφθεί πρωταθλήτρια χειμώνα για 4η σερί σεζόν, κάτι που κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει. Στα τελευταία ματς ο Γκουαρδιόλα επανέλαβε ότι στόχος είναι οι Βαυαροί να παίξουν ακόμη καλύτερα. Ο Κρίστιαν Στράιχ μπορεί να τον κοιτούσε με βλέμμα γεμάτο απορία μετά το ματς με τη Φράιμπουργκ, όμως ο Καταλανός ξέρει τι λέει, καθώς σιγά-σιγά οι τραυματίες επιστρέφουν…

Η απογοήτευση

Η απογοήτευση είναι χωρίς έκπληξη. Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε την Ντόρτμουντ στην προτελευταία θέση και στη ζώνη του υποβιβασμού… Το 2014, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σκατά» πολλές φορές, θα κυνηγάει για πολύ καιρό ακόμα τον Κλοπ, καθώς η πλήρης ανάκαμψη δύσκολα θα έρθει σύντομα. Πολλοί τραυματισμοί, πολλά προβλήματα, κάκιστη ψυχολογία, όλα ανάποδα. Μένει να δούμε κατά πόσο τα πράγματα θα φτιάξουν το 2015…

*Διαβάστε «Το σύμβολο του πόνου»

Η έκπληξη

Το περασμένο καλοκαίρι η μεγάλη έκπληξη έγινε και η Πάντερμπορν βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Bundesliga. Τότε, όλος ο Τύπος συμφωνούσε σε ένα πράγμα. Ότι η παραμονή θα ήταν «θαύμα». Η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ και το μικρότερο γήπεδο στην κατηγορία, όμως, βάλθηκε να τους διαψεύσει όλους και μετά από 4 αγωνιστικές βρέθηκε ακόμη και στην κορυφή! Ο εντυπωσιακός πρώτος γύρος βρήκε την Πάντερμπορν στην 10η θέση και στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη, με τους παίκτες του Μπράιτενραϊτερ να κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη!

Ο MVP

Ο Τσαλχάνογλου έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο πέρυσι, όπως και ο Κρούζε, όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό και στην τρέχουσα σεζόν. Μαζί με τον Ντε Μπρόινε, όμως, μόνο ένας ακόμη μοιάζει «ρυθμιστής» στις ομάδες της πρώτης 4άδας. Ξεχάστε τον επιρρεπή στους τραυματισμούς Ρόμπεν και τον μοιραίο της σεζόν 2011-12. Καλύτερα «ξεχάστε τον… μπαμπούλα Ρόμπεν», όπως είχε γράψει η Münchner Merkur.

Ο Ολλανδός υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει… ανθίσει ξανά, περνώντας δεύτερη νεότητα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η παρουσία του ρυθμίζει και την αποτελεσματικότητα, ενώ το 2014 είναι από τις καλύτερες χρονιές του. Σκοράρει συνεχώς, παραδόξως είναι πιο ομαδικός από ποτέ και σύμφωνα με τον Ρουμενίγκε είναι «ο καλύτερος μέσος στον κόσμο». Ο Καταλανός τον καθιέρωσε στα δεξιά, ενώ πριν λίγες ημέρες το site της Bundesliga τον ανέδειξε – απόλυτα δίκαια – ως τον MVP του πρώτου γύρου.

Το ταλέντο

Η Bundesliga είναι γεμάτη ταλέντα. Από τον Γκίντερ, που έκανε το μεγάλο βήμα για την Ντόρτμουντ, στους Μάιερ και Ντράξλερ, στον Άρνολντ και στον Βέρνερ. Ο Νίκλας Ζίλε της Χόφενχαϊμ είναι εκείνος που εντυπωσίασε στον πρώτο γύρο της τρέχουσας σεζόν, όμως χωρίς αμφιβολία το βραβείο ανήκει τον Χακάν Τσαλχάνογλου.

Ο 20χρονος Τούρκος πήρε το Αμβούργο στις πλάτες του, όταν ο Φαν Ντερ Φάαρτ έδειχνε τα καλά χρόνια να τον έχουν αφήσει, και έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του με την μεταγραφή στην Λεβερκούζεν για 14,5 εκατ. ευρώ. Το καλύτερο σουτ της κατηγορίας, σπεσιαλίστας στα στημένα, μπορεί να μην έχει δείξει ακόμα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και στις «ασπιρίνες», όμως είναι θέμα χρόνου να το κάνει. Το 2014 τελείωσε, με τον Τσαλχάνογλου να έχει κάνει τα περισσότερα σουτ (119) στην κατηγορία και τις περισσότερες απευθείας εκτελέσεις φάουλ (38).

Ο καθοδηγητής

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που από το βραβείο θα εξαιρεθεί μόνο ο Γκουαρδιόλα και όχι ο Κλοπ. Ο Καταλανός οδήγησε την Μπάγερν στο νταμπλ, έχοντας μόλις 3 ήττες εντός συνόρων στο 2014, όμως ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς είναι ο Μάρκους Βάιντσιρλ, που έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα με το δεύτερο μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία σε άλλα επίπεδα.

Οι μικροί της Βαυαρίας εντυπωσιάζουν, διεκδικούν και φέτος ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια (πέρυσι τερμάτισαν στην 8η θέση), έκαναν ρεκόρ συγκομιδής στον πρώτο γύρο και συνεχίζουν. Ο μικρότερος σε ηλικία τεχνικός της Bundesliga έκλεισε πριν από λίγες ημέρες τα 40 και είναι από τα next best things του γερμανικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, ψηφίστηκε και καλύτερος προπονητής της σεζόν 2013-14…

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για την Άουγκσμπουργκ και εδώ για τον Μάρκους Βάιντσιρλ.

Der Torjäger

«Alex Maier Fußballgott», «Άλεξ Μάιερ ο θεός του ποδοσφαίρου», είναι το όνομα του γκρουπ των θαυμαστών του επιθετικού της Άιντραχτ. «Θεός του ποδοσφαίρου με την έννοια του πραγματικού», έγραψε η FAZ λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου, που βρήκε τον Μάιερ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 13 γκολ στην… τρελή Άιντραχτ του Τόμας Σάαφ. Το τέλος του 2014 τον βρίσκει να έχει πετύχει 17 γκολ στο πρωτάθλημα και να μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Κλάας Γιαν Χούντελαρ. Μεγάλη επιτυχία δίχως αμφιβολία.

Ο Ολλανδός ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Σάλκε λίγο πριν τη σέντρα της τελευταίας αγωνιστικής του έτους. Φέτος, έχει μείνει μόλις στα 7 γκολ απόρροια της αστάθειας της Σάλκε, όμως με εκπληκτικό δεύτερο γύρο πέρυσι, οδήγησε τη Σάλκε στο Champions League και για τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει ο «κυνηγός» της. Ακολουθούν οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με 16 γκολ και Άριεν Ρόμπεν με 15.

Το γκολ

Ήταν το ντεμπούτο του Μίρκο Σλόμκα στον πάγκο του Αμβούργου, που πέτυχε τεράστια νίκη. Θύμα των Δεινοσαύρων, που έδιναν μάχη για την παραμονή ήταν η Ντόρτμουντ. Η νίκη ήρθε με πάθος, όμως αυτό που θυμούνται όλοι στο τέλος ήταν το απίστευτο γκολ του Χακάν Τσαλχάνογλου. Ο Τούρκος μέσος αποφάσισε να… εκτελέσει τον Βάιντενφελερ και με φάουλ από τα 40 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 3-0! Η έκφραση του προσώπου του Γίργκεν Κλοπ τα έλεγα όλα… Ξεχωριστή θέση στο 2014 έχει και το απίστευτο αυτογκόλ του Κριστόφ Κράμερ στην αναμέτρηση της Γκλάντμπαχ με την Ντόρτμουντ. Κάτι που σίγουρα δεν βλέπουμε κάθε μέρα…

Το ματς

«Τα μαγικά του Μάιερ έσωσαν την Άιντραχτ στο θρίλερ των 8 γκολ με την Χέρτα», ήταν ο τίτλος του επίσημου site της Bundesliga μετά το 4-4 των Αετών με την Χέρτα. Ήταν το παιχνίδι της χρονιάς. Στο 37’ το σκορ ήταν 0-3 με τα γκολ των Μπρουκς (21’), Μπεν Χατίρα (33’) και Σίμπερ, ενώ πριν το ημίχρονο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν σε 1-3 με τον Άιγκνερ (43’). Το come back έμοιαζε πολύ κοντά, όταν στο 58’ ο Σεφέροβιτς έκανε το 2-3, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Όταν, λοιπόν, στο 80’ ο Νίμαϊερ έκανε το 2-4 για τους πρωτευουσιάνους όλα έδειχναν να τελειώνουν. Ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga, όμως, είχε άλλη άποψη και με δύο γκολ στο τέλος μέσα σε 68 δευτερόλεπτα έκανε το τελικό 4-4! «Ήταν τρελό. Έχουμε κάνει αρκετά τέτοια παιχνίδια, όμως μάλλον το έχουμε παρακάνει με το θέαμα», σχολίασε ο Τόμας Σάαφ, που είδε την ομάδα του να γίνεται η πρώτη στην ιστορία της Bundesliga, που κατάφερε να πάρει βαθμό, σκοράροντας δύο φορές στο τελευταίο λεπτό.

Η μεταγραφή

Το βραβείο της πιο έξυπνης μεταγραφής ανήκει στην Γκλάντμπαχ για την απόκτηση του Αντρέ Χαν από την Άουγκσμπουργκ και φυσικά στην Μπάγερν, που απέκτησε χωρίς να πληρώσει ευρώ τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έχει ανεβάσει κατά πολύ την ποιότητα της Βόλφσμπουργκ, όμως η καλύτερη μεταγραφή για το 2014 ήταν του Τσάμπι Αλόνσο στην Μπάγερν. Ο Ισπανός αποφάσισε να φύγει από την Ρεάλ μετά την μεταγραφή του Κρόος και από τις πρώτες μέρες του στο Μόναχο έδειξε ότι είναι το τέλειο «όπλο» στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ξεκίνησε από το κέντρο της άμυνας (!), για να περάσει αργότερα στη φυσική του θέση στη μεσαία γραμμή και να ελέγξει τον ρυθμό των Βαυαρών. «Pass-Monster», τον χαρακτήρισε η FAZ, καθώς μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχει εντυπωσιάσει. «Από την πρώτη μέρα ήταν το νέο αφεντικό της Μπάγερν», έγραψε το επίσημο site της Bundesliga, με τον Τσάμπι Αλόνσο να κάνει ρεκόρ επαφών με την μπάλα στο ματς με την Κολωνία (213) και να έχει τον υψηλότερο μέσο με 138 επαφές ανά 90’.

Η επιστροφή

Ο Σίνζι Καγκάβα επέστρεψε στην Ντόρτμουντ ο περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την Αγγλία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως στον πρώτο γύρο ήταν σκιά του εαυτού του. Σε καμία περίπτωση η επιστροφή του δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν. Έτσι, εκείνη που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση ήταν του Ιλκάι Γκουντογκάν.

Ο 23χρονος μέσος έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Ντόρτμουντ μετά τον Αύγουστο του 2013 στην ήττα με 2-1 από την Κολωνία τον περασμένο Οκτώβριο και από τότε δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς. Στα περισσότερα ματς αγωνίστηκε ως 10άρι, ενώ στη νίκη 1-0 επί της Χόφενχαϊμ σκόραρε για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2013! Ο Γκουντογκάν είναι σαφώς από τους λόγους που στο Ντόρτμουντ ονειρεύονται καλύτερες μέρες.

Η ατάκα

«Τι τρέχει με σένα; Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ; Γιατί μου κάνεις όλες αυτές τις ηλίθιες ερωτήσεις;». Αυτή την απάντηση αποφάσισε να δώσει ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ στον ρεπόρτερ του Sky Ρόλο Φούρμαν μετά την ήττα του Αμβούργου από την Στουτγκάρδη (0-1).

Η στιγμή

Ήταν η τελευταία αγωνιστική της περασμένης σεζόν. Στην ουρά τα πάντα ήταν ανοιχτά για το ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν και ποια θα πάει στα μπαράζ. Τελικά, η Νυρεμβέργη (ήττα 4-1 από τη Σάλκε) πήρε τον δρόμο για τη δεύτερη κατηγορία, με το Αμβούργο (ήττα 3-2 από την Μάιντς) να πηγαίνει στα μπαράζ, όπου τελικά κατάφερε να μείνει δύσκολα στην Bundesliga με αντίπαλο την Γκρόιτερ Φιρτ. Μαζί με τους Φράγκους υποβιβάστηκε και η Μπράουνσβαϊγκ, που με νίκη θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να σωθεί.

Η ήττα από την Χόφενχαϊμ με 3-1, όμως, αποδείχθηκε πολύ πικρή, για τα Λιοντάρια που είχαν επιστρέψει μετά από 28 ολόκληρα χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Παρόλα αυτά, οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν μαγικές. Οι οπαδοί τους που ταξίδεψαν μέχρι το Ζίνσχαϊμ τους χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα για αρκετή ώρα, ενώ με το τελευταίο σφύριγμα ένα κοριτσάκι κατέβηκε από τις εξέδρες, για να δώσει στον τεχνικό της Άιντραχτ, Τόρστεν Λίμπερνεχτ, ένα κίτρινο τριαντάφυλλο στα χρώματα της ομάδας…

*Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τις εικόνες μετά τον υποβιβασμό της Μπράουνσβαϊγκ.

Οι επενδυτές

Το 2014 θα μείνει στην ιστορία στην Bundesliga ως το πρώτο έτος, στο οποίο στρατηγικοί επενδυτές αποφάσισαν αν κάνουν την είσοδό τους σε ομάδες εκτός της Μπάγερν. Δε μιλάμε, φυσικά, για ιδιοκτήτες, αλλά για νέα κεφάλαια στην προσπάθεια των ομάδων και κάνουν το επόμενο βήμα οικονομικά και να αντεπεξέλθουν στον ισχυρό ανταγωνισμό. Έτσι, πέραν των Βαυαρών, στρατηγικούς επενδυτές έχουν πλέον η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Χέρτα, ενώ και το Αμβούργο αποφάσισε να ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι, χωρίς όμως ακόμα να έχει προχωρήσει τη διαδικασία.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα