Ελλάδα - Νησιά Φερόε 20 χρόνια πριν... (vid)

Ελλάδα - Νησιά Φερόε 20 χρόνια πριν... (vid)

Μάκης Σταθάτος
Ελλάδα - Νησιά Φερόε 20 χρόνια πριν... (vid)

bet365

Το εμπόδιο των Νήσων Φερόες καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα για να παραμείνει ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης στο Euro της Γαλλίας και το gazzetta.gr θυμάται...

Μέχρι πριν από μια περίπου 20ετία λίγοι στη χώρα μας γνώριζαν αυτο το μικρό κρατίδιο το οποίο είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών εκ των οποίων τα 17 είναι κατοικήσιμα. Στο ποδόσφαιρο η Εθνική Ομάδα των Νήσων Φερόες είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση διεθνώς, όταν στο πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας της, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1990 επικράτησε 1-0 της Αυστρίας στη Σουηδία, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1992. Εκείνη την εποχή αυτή η νίκη θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τα Νησιά Φερόες (Νησιά των Προβάτων) έγιναν ευρέως γνωστά στην Ελλάδα, όταν η Εθνική κλήθηκε να αντιμετωπίσει στον όμιλό της για τα προκριματικά του Euro 1996. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1994 στο Δημοτικό Στάδιο Τοφτίρ και η Ελλάδα πέρασε ένα από τα ευκολότερα βράδια στην ιστορία της.

Η Ελλάδα έδειξε από τα πρώτα λεπτά ποιος είναι το αφεντικό και το φαβορί της αναμέτρησης με το Σαραβάκο να ανοίγει στο 14΄ το σκορ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τσαλουχίδης διπλασίασε τα τέρματα της Εθνικής, σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια. Δύο γκολ του Αλεξανδρή μέσα σε έξι λεπτά (55΄ και 61΄) μετέτρεψαν σε θρίαμβο τη νίκη και στο 87΄ ο Τσαλουχίδης έκανε το 0-5. Τα Νησιά Φερόες πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 90΄ με την βοήθεια του Αποστολάκη (αυτογκόλ).

Περίπου έναν χρόνο αργότερα και μία μέρα μετά τον σημερινό αγώνα (15 Νοεμβρίου του 1995), η Ελλάδα υποδέχθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τα Νησιά Φερόες. Η αντίσταση των αντιπάλων κράτησε μόλις για ένα ημίχρονο με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χωρίς τέρματα στα αποδυτήρια. Στο 58΄ ο Αλεξανδρής άνοιξε το λογαριασμό και ακολούθησαν οι Νικολαϊδης (60΄), Μαχλάς (66΄), Δώνης (70΄) και Τσιάρτας (78΄) σε ένα επιθετικό κρεσέντο της Ελλάδας.

Δείτε στιγμιότυπα από το εκτός έδρας 1-5 (από το 3:20 ως το 8:22)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα