ΗΠΑ - Πορτογαλία 2-2 (vid)

ΗΠΑ - Πορτογαλία 2-2 (vid)

bet365

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν λίγα δευτερόλεπτα από την πρόκριση στους «16» αλλά στο 95' ο Ρονάλντο έκανε σέντρα πάρε-βάλε στον Βαρέλα, που κράτησε την Πορτογαλία στη ζωή (2-2)!

Η προϊστορία έλεγε ότι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πορτογαλία ήταν όλα μοιρασμένα. Δύο νίκες η κάθε ομάδα, μία ισοπαλία, 5-5 τα γκολ. Αυτή την ισορροπία έφτασε μια ανάσα από το να την διαταράξουν οι Αμερικάνοι καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία τους έκαναν ανατροπή στο σκορ και ήταν αγκαλιά με τους «16». Για την ακρίβεια, απείχαν κάτι δευτερόλεπτα… Κάπου εκεί, ενώ ο Γιούργκεν Κλίνσμαν ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει, ο φανερά ανέτοιμος Ρονάλντο είχε την μοναδική καλή στιγμή του στο ματς βγάζοντας ιδανική σέντρα για τον Βαρέλα, που ισοφάρισε και διατήρησε -έστω λίγες- ελπίδες πρόκρισης για τους Πορτογάλους.

Με βάση την εικόνα τους στο ματς, πάντως, μάλλον δεν τις αξίζουν… Αν και το ξεκίνημα ήταν ιδανικό με το γκολ του Νάνι στο 5', μετά την λάθος απομάκρυνση της άμυνας των Αμερικανών, η συνέχεια ήταν κακή. Οι ΗΠΑ λειτουργούσαν καλύτερα στο κέντρο με κινητήριο μοχλό τον Μπράντλεϊ και έκαναν το παιχνίδι τους, με όλες τις πάσες να καταλήγουν στον Ντέμπσεϊ, ο οποίος ταλαιπωρούσε την άμυνα των Πορτογάλων. Η ομάδα του Κλίνσμαν έπαιζε πιο ορθόδοξα και πίεζε συνεχώς, με τους Ιβηρες να βρίσκουν χώρους για αντεπιθέσεις. Ετσι έχασαν και δύο μεγάλες ευκαιρίες στο τέλος του πρώτου μέρους, με το δοκάρι του Νάνι και την φοβερή απόκρουση του Χάουαρντ στο πλασέ του Εντερ.

Στο δεύτερο μέρος οι Αμερικανοί μπήκαν δυνατά, πήραν από νωρίς τον έλεγχο και πίεζαν συνεχώς για την ισοφάριση. Στο 55' πίστεψαν ότι έφτασαν σε αυτή αλλά ο Κόστα έδιωξε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Μπράντλεϊ, για να γίνει τελικά το 1-1 το 64' με την «ρουκέτα» του Τζόουνς! Με τον Ρονάλντο να μην μπορεί, η Πορτογαλία που καιγόταν για νίκη έδειχνε χαμένη στη συνέχεια του παιχνιδιού και με τον Εντερ μπροστά δεν θα μπορούσε να απειλήσει ποτέ. Οι ΗΠΑ από την άλλη, που βολεύονταν και με ισοπαλία, μια χαρά απειλητικοί μπορούσαν να γίνουν στις αντεπιθέσεις και στο 81' ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μια τέτοια, με τον Ντέμπσεϊ να κάνει το 2-1!

Η ομάδα του Κλίνσμαν έγραφε ιστορία εκείνη την στιγμή, όχι για την πρόκριση στους «16» αλλά επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία της θα έπαιρνε νίκη σε Μουντιάλ έχοντας ανατρέψει το σκορ αλλά στο 95' ο Βαρέλα, που είχε μπει νωρίτερα ως αλλαγή, με κεφαλιά μετά την σέντρα του Κριστιάνο έκανε το 2-2, που πανηγυρίστηκε έξαλλα. Λογικά, λόγω της έντασης της στιγμής γιατί αντικειμενικά οι πιθανότητες για πρόκριση στους «16» είναι πολύ λίγες...

MVP: Ο Ντέμπσεϊ ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης των ΗΠΑ από τα πρώτα λεπτά μέχρι και την στιγμή που αντικαταστάθηκε. Μέσα σε όλες τις φάσεις, ταλαιπωρούσε την άμυνα της Πορτογαλίας είτε τελειώνοντας αυτός τις φάσεις είτε ψάχνοντας κάποιον συμπαίκτη και ήταν αυτός που πέτυχε και το δεύτερο γκολ της ομάδας του.

POINT: Οι ΗΠΑ είχαν την υπεροχή από το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους αλλά η ισοφάριση δεν ερχόταν. Μια… έμπνευση του Τζόουνς τελικά έδωσε την λύση. Στο 64' έπιασε ένα τρομερό σουτ που άφησε άγαλμα τον Μπέτο και από εκείνο το σημείο η ομάδα του πήρε τα πάνω της. Οι Αμερικανοί το πίστευαν, το ήθελαν και θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη-πρόκριση αν ήταν πιο προσεκτικοί στην τελευταια επίθεση των Πορτογάλων.

STAT ATTACK: Για λίγα δευτερόλεπτα οι ΗΠΑ δεν πήραν την δεύτερη σερί νίκη τους. Εχουν να το κάνουν αυτό σε Μουντιάλ από τα… πρώτα δύο που έπαιξαν το 1930.

ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Οχι ότι δεν το ξέραμε, απλά επιβεβαιώθηκε ότι η Πορτογαλία εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τον Κριστιάνο. Κι αν είναι μάλλον φυσιολογικό να μην μπορούν να νικήσουν ή έστω να κοντράρουν την Γερμανία με τον Ρονάλντο ανέτοιμο, είναι εντυπωσιακό το πώς η ομάδα του Μπέντο δείχνει… παραιτημένη όσο ο Κριστιάνο δεν είναι καλά, ακόμη και με αντίπαλο τις ΗΠΑ του Κλίνσμαν. Η Πορτογαλία άρχισε το ματς ακριβώς όπως ήθελε αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε κατώτερη από τους Αμερικανούς. Οι οποίοι Αμερικανοί, είναι αγκαλιά με τους «16» παρά το γεγονός ότι ήταν 4οι στις προβλέψεις των περισσότερων πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Μπράντλεϊ, Μπέσλερ, Μπίσλεϊ, Ντέμπσεϊ (87' Βοντολόβσκι), Μπεντόγια (72' Γέντλιν), Τζόουνς, Μπέκερμαν, Ζούσι (90' Γκονζάλες), Κάμερον, Τζόνσον.

Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Μπέτο, Αλβες, Μιγκέλ, Ρονάλντο, Μουτίνιο, Κόστα, Μεϊρέλες (69' Βαρέλα), Νάνι, Αλμέιδα (46' Γουίλιαμ Καρβάλιο), Περέιρα, Πόστιγκα (16' Εντερ).

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: This is… soccer!

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ: Με το ένα πόδι στην παραλία...

 

Τελευταία Νέα