Η ΑΕΚ έγραψε την αληθινή ιστορία της

Η ΑΕΚ έγραψε την αληθινή ιστορία της

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ έγραψε την αληθινή ιστορία της

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το δώρο που επέλεξε να κάνει η ΑΕΚ προς τον κόσμο της για την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της.

Πάνω που συμπληρώνει τα 90 χρόνια της, η ΑΕΚ αποφάσισε να γράψει την ιστορία της. Μια ιστορία που δεν είχε ποτέ της διηγηθεί συντονισμένα και οργανωμένα. Στην περίπτωση όμως αυτή βρίσκει απόλυτη εφαρμογή το "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Διότι η ΑΕΚ το έκανε σωστά, καταγράφοντας την αυθεντική ιστορία της, αλλά και επειδή το έκανε σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή.

Δηλαδή πάνω στην ώρα που ο κόσμος της, και ειδικά οι μικρότεροι, οι νέοι οπαδοί της θα καλύψουν μια βασική ανάγκη, θα μάθουν και θα διδαχθούν, γνωρίζοντας την αυθεντική ΑΕΚ και όχι το κακέκτυπό της που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια, αλλά και πάνω στην ώρα που η ΑΕΚ ετοιμάζεται να χτίσει το νέο της σπίτι και εντός του το μουσείο της.

Εχει πολύ μεγάλη αξία το βιβλίο των 700+ σελίδων που ετοίμασε και παρουσίασε η ΑΕΚ, διότι αυτό είναι γραμμένο από 30 δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν και είναι οι μάρτυρες της καθημερινής ζωής της στην διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 60 ετών. Και η ΑΕΚ όχι απλώς δεν τους έδωσε "γραμμή" και κατεύθυνση, αλλά τους ένωσε όλους και τους άφησε ελεύθερους και ανεπηρέαστους να καταγράψουν την αλήθεια τους, τα βιώματα και τις αντιλήψεις τους, τα όσα έζησαν και κατάλαβαν παρατηρώντας, μελετώντας την ζωή και τη δράση της.

Εχει πολύ μεγάλη αξία αυτό το βιβλίο διότι χάρη σε αυτό η ΑΕΚ έβαλε σε τάξη τα ιστορικά κειμήλιά της, αυτά που άρχισε να χάνει από το 2003, όταν κατεδάφισε το γήπεδό της και μαζί έχασε τρόπαια και ντοκουμέντα, δηλαδή αυθεντικά κομμάτια της ιστορίας της.

Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, της συγγραφής του βιβλίου των 90 ετών της ιστορίας της, η ΑΕΚ έχει ενεργοποιήσει τους οπαδούς της, τους έχει βάλει στην διαδικασία να βρουν τα ιστορικά αναμνηστικά που κατέχουν, τα κομμάτια της. Εχει ενεργοποιήσει όλους τους συλλέκτες, όπως και τους ιστορικούς που κατέγραφαν και μελετούσαν την ιστορία των χρόνων πριν από την ίδρυσή της μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία έχει χαρτογραφήσει τις πηγές, από τις οποίες θα αντλήσει οπτικοακουστικό υλικό και κειμήλια για το μουσείο της.

Η ΑΕΚ μουσείο δεν κατάφερε να φτιάξει ποτέ. Σήμερα όμως έχει όλες τις προοπτικές για να φτιάξει ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του ονόματός της. Ενα μουσείο που θα διηγηθεί την ιστορία της σωστά, πιστά και με τη μέγιστη δυνατή αναπαράστασή της.

Είναι μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ αυτό το βιβλίο που παρουσιάστηκε σήμερα. Η ΑΕΚ άργησε πολύ να το αποκτήσει, αλλά τουλάχιστον το έκανε σωστά. Παραδίδει στον κόσμο της, τον σημερινό και τον επόμενο, ένα βιβλίο που θα διδάξει την ιστορία της. Την αληθινή. Οχι αυτή που βολεύει τα πρόσωπα, ούτε αυτή που εξυπηρετεί συμφέροντα. Η δουλειά ήταν επιστημονική, η πρόθεση καθαρή και το αποτέλεσμα είναι η αληθινή ιστορία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.