Oι ελληνικές προκρίσεις από τους ομίλους! (pics)

Θάνος Σαρρής
Oι ελληνικές προκρίσεις από τους ομίλους! (pics)

bet365

Με αφορμή την πρόκριση του ΠΑΟΚ στα νοκ άουτ του Europa League και την... pole position του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ, το gazzetta.gr θυμάται τις χρονιές που οι ελληνικές ομάδες πέρασαν το σκόπελο των ομίλων και έπαιξαν στα νοκ άουτ.

Τέσσερις ομάδες ομάδες μας, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης έχουν καταφέρει στην Ευρώπη να συνεχίσουν και μετά τη φάση των ομίλων. Το gazzetta.gr θυμίζει πότε έγινε αυτό.

Οι «Γιρονδίνοι» τον σταμάτησαν στους «16»

O Oλυμπιακός θέλει νίκη για να σφραγίσει την πρόκριση από τους ομίλους στον «τελικό» με την Άντερλεχτ, με τις πιθανότητες να δείχνουν υπέρ του. Την προηγούμενη φορά που κατάφερε να προκριθεί από φάση ομίλων, ήταν την σεζόν 2009/10, όταν και τερμάτισε δεύτερος με 10 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τη Σταντάρ Λιέγης, την οποία κέρδισε στην έδρα του, καθώς και την Άλκμααρ, με την οποία σε δύο ματς συγκέντρωσε 4 βαθμούς. Στους «16», οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν με την Μπορντό. Ο Σιανί ήταν εκείνος που με κεφαλιά διαμόρφωσε το 1-0 για τη γαλλική ομάδα μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», φέρνοντάς την μια ανάσα από την πρόκριση για πρώτη φορά από το 1988! Στο δεύτερο ματς, ο Γκουρκούφ έδωσε το προβάδισμα στους Γιρονδίνους μόλις στο '5, αλλά ο Ολυμπιακός το πάλεψε. Παρότι έχασε με κόκκινη κάρτα τον Μήτρογλου στο 60', ισοφάρισε με τον Μήτρογλου στο 65', αλλά στο 88' ο Σαμάκ διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε και ο Μέλμπεργκ.

Τον «βύθισε» ο Γιορέντε

Την περίοδο 2008/09, ο Παναθηναϊκός προκρινόταν στα νοκ άουτ πρώτος και... τρέλαινε την Ευρώπη με το διπλό μέσα στο Μιλάνο επί της Ίντερ με σκόρερ τον Γιόσου Σαριέγκι. Οι «πράσινοι» συγκέντρωσαν 10 βαθμούς, αφήνοντας τους Νερατζούρι στους 8, τη Βέρντερ Βρέμης στους 7 και την Ανόρθωση στους 6. Στη φάση των «16» βρήκαν απέναντί τους τη Βιγιαρεάλ. Στο πρώτο ματς στο Μαδριγάλ πήραν το προβάδισμα με γκολάρα του Καραγκούνη στο 59', αλλά ο Ρόσι με πέναλτι είχε σώσει τουλάχιστον την ισοπαλία. Στη ρεβάνς, οι «πράσινοι» είχαν θεωρητικά το προβάδισμα, ωστόσο με γκολ του Ιμπαγάσα το «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε προβάδισμα στο ΟΑΚΑ. Ο Μάντζιος είχε ισοφαρίσει, αλλά ο Γιορέντε στο 70' χάρισε τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του.

Άδοξο τέλος στο Λονδίνο

Το 2007/08, ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος σε ισοβαθμία με την πρώτη Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας διπλό μέσα στη Βρέμη επί της Βέρντερ και στη Ρώμη επί της Λάτσιο. το έργο του Ολυμπιακού στα νοκ άουτ ήταν δύσκολο από την πρώτη στιγμή. Η Τσέλσι του Αβραάμ Γκραντ βρέθηκε στο δρόμο του Ολυμπιακού και μετά το 0-0 του Φαλήρου, όλα για όλα κρίνονταν στο Στάμφορντ Μπριτζ. Εκεί, η Τσέλσι βρέθηκε από νωρίς μπροστά στο σκορ με τον Μπάλακ στο 5' και δύο γκολ ακόμα από τον Φρανκ Λάμπαρντ στο 25' και από τον Καλού στο 48' διαμόρφωσαν το τελικό 3-0.

«Πικρή» ήττα στο Καμπ Νόου

Την περίοδο 2001-02 η πρόκριση στους «16» ήταν σαφώς πιο δύσκολη, καθώς οι ομάδες έπρεπε να περάσουν από δύο γκρουπ ομίλων. Στο πρώτο, με εξαιρετικά σόου στη Λεωφόρο, οι «πράσινοι» τερμάρισαν στην κορυφή, αφήνοντας πίσω Άρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε. Στο δεύτερο γκρουπ, με την Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη θέση, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε δεύτερος, με την Σπάρτα Πράγας και την Πόρτο να ακολουθούν. Στα νοκ-άουτ, ο Παναθηναϊκός βρίσκει απέναντί του την ομάδα της Καταλονίας. Με πέναλτι του Μπασινά κέρδισε το πρώτο ματς 1-0 και στο δεύτερο, στο Καμπ Νόου, πήρε το προβάδισμα με τρομερό γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ωστόσο, με δύο γκολ του Λουίς Ενρίκε και ένα του Σαβιόλα η Μπάρτσα έκανε το 3-1 και προκρίθηκε, παρότι στο τέλος ο Παναθηναϊκός την απείλησε στα ίσια. Την προηγούμενη σεζόν, το τριφύλλι είχε περάσει την πρώτη φάση των ομίλων, αλλά είχε αποκλειστεί στη δεύτερη.

Για 5' εκτός ημιτελικών...

Τη χρονιά 1998/99, ο Ολυμπιακός έφτανε μια ανάσα από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός παίρνει την ισοπαλία μέσα στο Ντραγκάο από την πόρτο, κερδίζει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Άγιαξ και σφραγίζει την πρώτη θέση του με το 1-1 μέσα στο Ζάγκρεμπ. Η πρόκριση τον πάει κατευθείαν στα προημιτελικά. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0 στο Ντέλε Άλπι, αλλά με ένα πέναλτι του Νινιάδη στο 89' βάζει δύσκολα στη Γιουβέντους. Στο ΟΑΚΑ, την στριμώχνει στον τοίχο, παίρνοντας το προβάδισμα με τον Γκόγκις στο 13'. Ωστόσο, το γκολ του Κόντε στο 85' κόβει τα όνειρα του Ολυμπιακού, στέλνοντας την «Κυρία» στα ημιτελικά...

Η μεγαλύτερη πορεία

Η σεζόν 1995/96 αποτελεί ορόσημο για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, με την πορεία του Παναθηναϊκού που έχει μείνει στην ιστορία. Κερδίζοντας τη Ναντ, την Πόρτο και την Άαλμποργκ και με μια ισοπαλία απέναντι στους Πορτογάλους και τους Γάλλους φτάνει τους 11 βαθμούς και παίρνει την πρώτη θέση στον όμιλο. Στα προημιτελικά παίρνει την ισοπαλία στην Πολωνία επί της Λέγκια και με δύο γκολ του Βαζέχα και ένα του Μπορέλι κερδίζει 3-0 στη ρεβάνς. Και ύστερα έρχεται ο τρομερός Άγιαξ. Το γκολ του Βαζέχα μέσα στο Άμστερταμ απέναντι στην παρέα του Λιτμάνεν, του Ντε Μπερ και του Ντάβιτς έχει μείνει αξέχαστο σε όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός άλωσε την Αρένα του Αίαντα, αλλά μέσα στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Φαν Χάαλ έδειξε τη δύναμή της, κερδίζοντας με 3-0.

ΣΤΟ EUROPA LEAGUE

Τη σεζόν 2011/12, ο ΠΑΟΚ πήρε μια παλικαρίσια πρώτη θέση στον όμιλό του με 12 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τη Ρούμπιν Καζάν, την Τότεναμ και την Σάμροκ Ρόβερς. Ωστόσο, στη φάση των «32», παρά το 0-0 μέσα στην Ιταλία επί της Ουντινέζε, η ρεβάνς εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς οι «φριουλιάνι» επικρατούν με 3-0. Ο «δικέφαλος» πέρασε τους ομίλους και την περίοδο 2010/11, ως δεύτερος, πίσω από τη Βιγιαρεάλ. Στουε «32» την ίδια σεζόν πέρασε και ο Άρης, κάνοντας μια ιστορική νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα νοκ άουτ, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Άρης από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Το 2009/10, ο Παναθηναϊκός πήρε τη δεύτερη θέση του ομίλου του πίσω από τη Γαλατάσαραϊ και στους «32» παίρνει μία τρομερή πρόκριση επί της Ρόμα, κερδίζοντας και στα δύο ματς με 3-2. Στους «16», όμως, το τριφύλλι άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έχασε 1-3 από τη Σταντάρ Λιέγης στο ΟΑΚΑ και 1-0 στο Βέλγιο, με το ταξίδι του να τελειώνει απότομα...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα