Λεωφόρος Wembley: To ντοκιμαντέρ για το έπος του 1971 στο Open Sport

Gazzetta team
Λεωφόρος Wembley: To ντοκιμαντέρ για το έπος του 1971 στο Open Sport

bet365

To ντοκιμαντέρ του OPEN για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κορυφή του Παναθηναϊκού έρχεται αυτή την Κυριακή.

«Είναι το μεγαλύτερο έπος στην Ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου». Με αυτή τη φράση, ο 4 φορές πρωταθλητής Ελλάδας Τότης Φυλακούρης περιγράφει την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών του 1971 με αντίπαλο τον μεγάλο Άγιαξ του ανυπέρβλητου Γιόχαν Κρόιφ.

Στις 2 Ιουνίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από μια αξεπέραστη κορυφή του ποδοσφαίρου μας, την πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική παρουσία Ελληνικής ομάδας στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτή την Κυριακή στις 13:40, η εκπoμπή Open Sport είναι αφιερωμένη σε αυτήν την τεράστια ποδοσφαιρική στιγμή και μέσω ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ ξαναζωντανεύει την απίστευτη πορεία του «Τριφυλλιού» μιλώντας με τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας ομάδας που δημιούργησε ο Φέρεντς Πούσκας.

«Κοιτάς τη λίστα των πρώτων σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ, βλέπεις 65 διαφορετικά ονόματα, αρκετές εθνικότητες αλλά κάπου υπάρχει και ένας Έλληνας», λέει στο Open o πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης, Αντώνης Αντωνιάδης που με τα 10 γκολ που πέτυχε στην πορεία του Παναθηναϊκού βοήθησε τα μέγιστα σε αυτή την επιτυχία.

«Κάτι κάναμε και εμείς για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί ακόμα και σήμερα με σταματάνε με το αυτοκίνητο για να μου δώσουν συγχαρητήρια», λέει ο Μίμης Δομάζος.

«Ζενές Eς με θυμάσαι ακόμα, Σλόβαν με ξέρεις καλά», τραγουδάει στην κάμερα 50 χρόνια μετά ο ιατρός Φραγκίσκος Σούρπης που το 1971 εκτός από δυναμικά τάκλιν και σκληρό παιχνίδι, εμπνεύστηκε ένα τραγούδι που μέχρι και σήμερα προκαλεί συγκινήση στους φίλους του Παναθηναϊκού, γιατί «είχαν στο Λονδίνο μια δουλειά».

«Τα μάτια μου και το πρόσωπο μου έβγαζαν τόσο μίσος, τόσο πάθος, φαίνεται ακόμα και σήμερα στις φωτογραφίες», λέει ο Αριστείδης Καμάρας αναβιώνοντας το ιστορικό γκολ επί του Ερυθρού Αστέρα σε μια καθηλωτική περιγραφή μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη για το 3-0 που πανηγυρίστηκε από όλη την Ελλάδα.

Η Λιάνα Κανέλλη, με το μοναδικό της λόγο εξιστορεί την λατρεία της για τον Παναθηναϊκό και τοποθετεί στην ιστορική του βάση το 1971 και το κατά πόσο όρισε μια ολόκληρη γενιά φιλάθλων, ενώ ο Πάυλος Τσίμας που έζησε παιχνίδια αυτής της πορείας μέσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μοιράζεται μια ανέκδοτη ιστορία με τον Φέρεντς Πούσκας που εξηγεί πολλά για το έπος του Παναθηναϊκού.

Μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ, ακριβώς μισό αιώνα μετά το έπος των πράσινων στο Wembley, το Open Sport έχει την τιμή να φιλοξενεί την ζωντανή ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, προσφέροντας στους φίλους του αθλητισμού ένα τηλεοπτικό «βιβλίο» που δεν πρέπει να λείπει από τα μάτια των φίλων του Παναθηναϊκού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Λεωφόρος Wembley: To ντοκιμαντέρ για το έπος του 1971, Κυριακή 13:40 στο Open Sport.

 

Τελευταία Νέα