Μιλήσαμε με τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές που εμπιστεύονται οι Άρσεναλ, Γιουβέντους και Μίλαν

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μιλήσαμε με τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές που εμπιστεύονται οι Άρσεναλ, Γιουβέντους και Μίλαν

bet365

Οι Κωνσταντίνος Φουσέκης και Κωνσταντίνος Μυλωνάς είναι οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές, που εμπιστεύονται τεράστιοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι για την εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών τους, μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου ΕRGON TECHNIQUE που χρησιμοποιούν.
Οι φυσικοθεραπευτές, Κωνσταντίνος Φουσέκης και Κωνσταντίνος Μυλωνάς έχουν καταφέρει να... μυήσουν στον κόσμο της ERGON TECHNIQUE σπουδαίους συλλόγους όπως οι Μίλαν, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Άρσεναλ κι όχι μόνο! Από την Ευρώπη, στην Αμερική και από εκεί στην Αφρική και στην Ασία.
Οι δύο αυτοί Έλληνες επιστήμονες έχουν φροντίσει να... ταξιδέψουν τη δική τους τεχνογνωσία σ' όλο τον κόσμο και να εκπαιδεύσουν πάνω από 3.500 φυσικοθεραπευτές παγκοσμίως.
Αυτούς τους δύο επιστήμονες έχουν εμπιστευτεί τα κλαμπ που προαναφέραμε για να εκπαιδεύσουν το ιατρικό τους τιμ και να το εξειδικεύσουν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο, που θα τους βοηθήσει να προλάβουν πιθανούς τραυματισμούς ή να τους αποκαταστήσουν γρηγορότερα σε σχέση με άλλες τεχνικές. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να μας πουν λίγα πράγματα για την μέθοδο που χρησιμοποιούν.

Τι ακριβώς είναι η τεχνική ERGON TECHNIQUE;

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Είναι μία καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση που συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση όλων των νευρομυοσκελετικών τραυματισμών και παθήσεων. Εφαρμόζεται μόνο από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές με τα ειδικά εργαλεία ERGON από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι ανώδυνη, πολύ αποτελεσματική και βασίζεται στην στοχευμένη κινητοποίηση και αποκατάσταση των μαλακών μορίων του σώματος. Το όνομα της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ΕΡΓΟΝ» που είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που παράγει ένας άνθρωπος, χειρωνακτικό ή διανοητικό, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό».

Κωνσταντίνος Φουσέκης: «Πράγματι, η ERGON TECHNIQUE είναι μία τεκμηριωμένη (evidence-based treatment) θεραπευτική προσέγγιση των νευρομυοσκελετικών δυσλειτουργιών του σώματος καθώς βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια στο Ερευνητικό εργαστήριο Θεραπευτικής Άσκησης και Αθλητικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Πατρών , το οποίο διευθύνω. Η πολυετής μας έρευνα επικεντρώνεται στην επίδραση της μυοπεριτονιακής διόρθωσης του σώματος και της θεραπευτικής άσκησης σε διάφορες παθήσεις και κακώσεις καθώς και διαφορετικές φυσιολογικές προσαρμογές της ανθρώπινης περιτονίας. Στο συγκεκριμένο Ερευνητικό Εργαστήριο μας στο Πανεπιστήμιο, τότε ακόμα ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ξεκινήσαμε τις πρώτες εφαρμογές το 2014 με τον Κώστα (Μυλωνά) και εξελίξαμε σταδιακά τόσο τα πρωτόκολλά θεραπειών όσο και την τεκμηρίωση των εφαρμογών της ERGON TECHNIQUE. Μέχρι σήμερα, η τεχνική έχει εξελιχθεί σημαντικά και εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις αθλητικές και μυοσκελετικές παθολογικές καταστάσεις».

Απ' όσο γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Άρσεναλ και της Γιουβέντους.

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Ναι, είναι αλήθεια ότι η ERGON TECHNIQUE χρησιμοποιείται από τα Ιατρικά επιτελεία πάρα πολλών αθλητικών σωματείων υψηλού επιπέδου συμπεριλαμβανομένων της Milan FC, της Arsenal FC, της Juventus FC, της Atletico Madrid FC, της Armani Milano BC και του Ολυμπιακού BC, Επίσης, αρκετές Εθνικές ομάδές Ποδοσφαίρου (Ιταλία, Σερβία, Πολωνία, Σλοβενία), και πολλοί άλλοι αθλητικοί σύλλογοι.

Η εκπαίδευση των ιατρικών ομάδων των συλλόγων έχει πραγματοποιηθεί από εμάς και τον Master Trainer της Τεχνικής Παύλο Αγγελόπουλο. Αλλά η ομάδα των εκπαιδευτών της ERGON TECHNIQUE έχει ταξιδέψει συνολικά σε πάνω από 40 χώρες, για να εκπαιδεύσει 3.500 φυσικοθεραπευτές παγκοσμίως. Σε αυτά τα πλαίσια, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε διδάξει την τεχνική μας σε χιλιάδες κλινικούς θεραπευτές σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία».

Πως προέκυψε η συνεργασία με τόσο σημαντικούς συλλόγους; Ποιο ήταν ακριβώς το πλαίσιο σας;

Κωνσταντίνος Φουσέκης: «Από το 2015 ξεκινήσαμε τις εκπαιδεύσεις φυσικοθεραπευτών στην Ευρώπη. Η ERGON TECHNIQUE σύντομα έγινε γρήγορα γνωστή από τις ερευνητικές ανακοινώσεις μας και την εξέλιξη της και σύντομα έφτασε στα αυτιά των υπευθύνων των μεγάλων ομάδων που ανέφερε ο Κώστας (Μυλωνάς). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κλινικοί θεραπευτές μεγάλων αθλητικών συλλόγων είναι ενημερωμένοι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και αναζητούν συνεχώς την τεκμηρίωση των θεραπευτικών εφαρμογών τους. Σε αυτά τα πλαίσια μας προσκάλεσαν να συνεργαστούμε και να τους εκπαιδεύσουμε στις εφαρμογές της ERGON TECHNIQUE. Όταν ξεκινάει μία συνεργασία με έναν μεγάλο σύλλογο, η ομάδα της ERGON πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο τους και εκπαιδεύει το Ιατρικό επιτελείο τους στα πρωτόκολλα αποκατάστασης των αθλητικών κακώσεων. Ακολούθως στήνεται ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με την συγκεκριμένη ομάδα για πιθανές ερωτήσεις σχετικά με κακώσεις και παθήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον αλλά και για πιθανή εκ νέου εκπαίδευση σε νεότερες προσεγγίσεις και εφαρμογές».

Γιατί επέλεξαν τα ιατρικά επιτελεία τους να εκπαιδευτούν σε αυτή την τεχνική και τι προσφέρει παραπάνω στους αθλητές τους;

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Σίγουρα έπαιξε ρόλο η ερευνητική τεκμηρίωση. Για να συνεργαστείς με τόσο μεγάλους συλλόγους πρέπει να έχεις κάτι χρήσιμο να τους παρουσιάσεις. Να καταλάβουν ότι θα αποκτήσουν ένα καινούριο αποτελεσματικό εργαλείο, που θα τους βοηθήσει να προλάβουν πιθανούς τραυματισμούς ή να τους αποκαταστήσουν γρηγορότερα σε σχέση με άλλες τεχνικές».

Στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη τεχνική στη θεραπεία των αθλητών κάποιου συλλόγου;

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Και στην Ελλάδα οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές των ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρισης και υδατοσφαίρισης έχουν εκπαιδευτεί και χρησιμοποιούν την ERGON TECHNIQUE τα τελευταία χρόνια. Επίσης, υπάρχει συνεχής συνεργασία με την εθνική ομάδα άρσης βαρών και ελπίζουμε να βοηθήσουμε να παραμείνουν οι αθλητές υγιείς και δυνατοί, ώστε να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται για τις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις».

Πέρα από αθλητές, η ERGON IASTM TECHNIQUE μπορεί να βοηθήσει και άλλους ασθενείς με άλλου τύπου προβλήματα; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

Κωνσταντίνος Φουσέκης: «Μέσω της ΕRGON TECHNIQUE οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μπορούν αποτελεσματικά να θεραπεύσουν «καθημερινές» μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις , απλές ή σύνθετες, οξείες ή χρόνιες. Για να είμαστε ακριβείς, κάθε θεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό αν περιλαμβάνει θεραπεία με την ΕRGON TECHNIQUE καθώς η η περιτονία είναι μια ανατομική δομή με κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του σώματος.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τεχνικής είναι η άμεση μείωση του πόνου στις κύριες μυοσκελετικές κακώσεις όπως η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, οι αρθρίτιδες κ.α. Βοηθάμε τους ασθενείς μας να νιώσουν καλύτερα άμεσα και σε βάθος χρόνου να γίνουν περισσότερο λειτουργικοί. Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα της Τεχνικής είναι ότι δεν χρειάζονται πολύωρες και πολλές θεραπευτικές συνεδρίες για την αποκατάσταση των παραπάνω παθήσεων καθώς η πρόοδος στην λειτουργικότητα του ασθενή επιτυγχάνεται σε λίγες θεραπευτικές συνεδρίες. Η ERGON TECHNIQUE όταν βασιστεί σε μια έγκυρη φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και συνδυαστεί με στενευμένη θεραπευτική άσκηση μπορεί να ανακτήσει την λειτουργικότητα του σώματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την τεχνική είναι οι μυϊκοί σπασμοί, η ινομυαλγία, όλες οι παθολογίες και ο πόνος σε όλες τις αρθρώσεις, επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες , διαστρέμματα-συνδεσμικές κακώσεις, ανάγκες αποκατάστασης μετά από ορθοπεδικές εγχειρίσεις, η εσφαλμένη στάση τους σώματος, αλλά και πολλά ακόμα εξειδικευμένα προβλήματα».

Για έναν θεραπευτή, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αναλάβει;

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Σίγουρα θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μάχη που δίνει ο θεραπευτής και ο ασθενής, αθλητής ή μη, με τον χρόνο. Σε υψηλό επίπεδο, οι επαγγελματίες αθλητές θέλουν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο όσο γρηγορότερα γίνεται. Ένας καλός αθλητικός θεραπευτής λοιπόν πρέπει να πετύχει επαναφορά στο παιχνίδι με ταχύτητα αλλά και ασφάλεια, ώστε να μην υπάρξει ξανά τραυματισμός. Αντίστοιχα και για τους ασθενείς μας, θέλουμε να βελτιώσουμε γρήγορα το πρόβλημα για να επιστρέψουν σε μία βελτιωμένη καθημερινότητα».

Σε ποιες περιπτώσεις είναι η αποκατάσταση πιο δύσκολη; Για ποια πάθηση ή ποιο τραυματισμό; Με ποιες σύγχρονες πρακτικές βοηθάτε στην αποκατάστασή του;

Κωνσταντίνος Φουσέκης: «Η αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών πάντα κρύβει κινδύνους αλλά μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας με τους άλλους αθλητικούς επιστήμονες μίας ομάδας, οι χρόνοι αποκατάστασης έχουν μειωθεί πολύ. Στο Πανεπιστήμιο δίνουμε μεγάλη βάση στην φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, που κατά την γνώμη μου είναι το κλειδί για τον σχεδιασμό αποδοτικών προγραμμάτων αποκατάστασης. Τα εργαλεία της ERGON TECHNIQUE μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε πιθανές δυσλειτουργίες των ιστών και αμέσως μετά να βελτιώσουμε την λειτουργικότητα τους. Σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού η ERGON TECHNIQUE σίγουρα θα μας δώσει λύση και θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές αποκατάστασης».

Πού μπορούν να βρουν οι ασθενείς την ERGON TECHNIQUE αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνος Μυλωνάς: «Μπορούν να αναζητήσουν έναν από τους εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές ή φυσικοθεραπεύτριες, που έχουμε εκπαιδεύσει στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν αυτή την στιγμή τα 5 κέντρα φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα, τα ERGON PHYSIO CENTERS, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Αμαλιάδα και Φάρσαλα. Σε αυτά τα κέντρα προσφέρουμε εξειδικευμένη θεραπεία της περιτονίας που δομείται πάντα γύρω από την ERGON TECHNIQUE. Αποτελεί για εμάς το βασικό εργαλείο θεραπείας για όλες τις αθλητικές και μυοσκελετικές κακώσεις και φυσικά την πλαισιώνουμε με επιπλέον σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα».

 

Τελευταία Νέα