Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι έτοιμος για υψηλότερης ποιότητας πρωτάθλημα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι έτοιμος για υψηλότερης ποιότητας πρωτάθλημα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει την ποιότητα της δουλειάς του Ρουμάνου προπονητή στην Αλ Χιλάλ, βλέπει τα σταθερά καλά δείγματα επιθετικού ποδοσφαίρου που παρουσιάζει και αντιλαμβάνεται ότι είναι ζήτημα χρόνου να κάνει ο Λουτσέσκου το επόμενο βήμα σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα.

Ολων εμάς, από μακριά, μας φαίνεται ότι είναι κάτι απλό, που κινείται στα όρια του εύκολου ή του αυτονόητου το να κατακτά ένας προπονητής με την Αλ Χιλάλ το πρωτάθλημα στην Σαουδική Αραβία. Πιθανόν πράγματι να το αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες της ως υποχρέωση του προπονητή που προσλαμβάνουν. Όμως όσα έχει προλάβει να κάνει o Ραζβάν Λουτσέσκου στους 14 μήνες που βρίσκεται εκεί έχουν ήδη ξεφύγει από τα όρια του αυτονόητου, δεδομένου ότι η Αλ Χιλάλ κατέκτησε μαζί του το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο είχε 19 χρόνια να κατακτήσει. Και δεν είναι μόνο η κατάκτηση των τίτλων, αλλά και το στιλ. Η Αλ Χιλάλ κατέκτησε το πρωτάθλημα με 20 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 28 παιχνίδια. Εχει μέσο όρο 2.5 γκολ ανά ματς, δέχεται κάτω από ένα γκολ ανά ματς, έχει κρατήσει 10 φορές ανέπαφη την εστία της, έχει 12 εντός έδρας νίκες σε 14 παιχνίδια και κάπως έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Είναι σαν να κουβάλησε στην Αλ Χιλάλ (2,27 πόντοι ανά αγώνα) την αποτελεσματικότητα που είχε στον ΠΑΟΚ (2,30 πόντοι ανά αγώνα). Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνει, με όρους αποτελεσματικότητας στο πρωτάθλημα, το καλύτερο διάστημα της προπονητικής του καριέρας, το οποίο ήταν αυτό που είχε στον ΠΑΟΚ. Σε παρόμοιο συμπέρασμα οδηγεί και η συνολική σύγκριση των επιδόσεών του. Στον ΠΑΟΚ το ποσοστό νίκης ήταν 72.34%, στην Αλ Χιλάλ είναι σήμερα 68.89% και αυτά είναι τα μεγαλύτερα ποσοστά που είχε ποτέ στην καριέρα του.

Το απόσπασμα στο οποίο απεικονίζεται με γραφικά ο σχηματισμός, οι θέσεις των ποδοσφαιριστών του στο τερέν και το πρότυπο ανάπτυξης της επίθεσης είναι ένα καθαρό δείγμα μιας ομάδας που έχει δουλέψει αποτελεσματικά στην φάση κατοχής της μπάλας και ξέρει να αναπτύξει μια επίθεση για να δημιουργήσει και να εκμεταλλευθεί τους χώρους. Είναι μια υπενθύμιση όλων αυτών που είχε δείξει ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου στο τελευταίο 5μηνο της πορείας του προς την κατάκτηση του τίτλου το 2019. Μια απόδειξη ότι ο Ρουμάνος προπονητής έχει εξελίξει τις ιδέες και τις μεθόδους του προκειμένου η ομάδα του να είναι δημιουργική και παραγωγική στη φάση κατοχής της μπάλας.

Όλα όσα έχω ακούσει, διαβάσει και μελετήσει από την πορεία του με την Αλ Χιλάλ επιβεβαιώνουν όσα είχα αντιληφθεί για εκείνον στον καιρό του στην Ελλάδα: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχω δει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια των περίπου τριών δεκαετιών που το μελετώ επαγγελματικά. Κι όσο τον βλέπω να εμπλουτίζει το ρεπερτόριο των ιδεών που βγάζουν στο τερέν οι ομάδες του στην ανάπτυξη της επίθεσης, τόσο περισσότερο θα πιστεύω για εκείνον ότι πλέον έχει προετοιμαστεί καλά και αρκετά προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα και να δοκιμάσει σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα.

Το είχα αναφέρει και σε προηγούμενο σημείωμά μου, ότι η μόνη αδυναμία που διακρίνω είναι η σχετική με τη δημόσια παρουσία και ειδικά τον δημόσιο λόγο του. Φαντάζομαι ότι στα 51 του ένας προπονητής που δείχνει να βελτιώνεται στους υπόλοιπους τομείς της δουλειάς του θα δουλεύει και πάνω σε αυτή την αδυναμία του. Με εξαίρεση αυτό το κομμάτι, δεν βλέπω πώς ένας προπονητής που είναι τόσο δυνατός στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τόσο αποτελεσματικός στο coaching και την εκπαίδευση της ομάδας του δεν θα κάνει καλή καριέρα και σε υψηλότερο πρωτάθλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.