Ένα app που καταργεί το «φακελάκι» και σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις ποδόσφαιρο!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ένα app που καταργεί το «φακελάκι» και σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις ποδόσφαιρο!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ενθουσιάζεται με το Tonsser, μια ψηφιακή εφαρμογή που επιτρέπει σε παιδιά 13 έως 19 ετών να επιδείξουν το ταλέντο και την στατιστική πρόοδό τους στο ποδόσφαιρο, η οποία κάνει ήδη θραύση στην Γαλλία και εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου 6 χρόνια πίσω, το 2014, σε μια αποθήκη στην Κοπεγχάγη, δύο παιδιά που πλησίαζαν το 30ο έτος της ηλικίας τους και είχαν μεγαλώσει, ως ποδοσφαιρόφιλοι, με τις παραστάσεις των “football manager” παιχνιδιών προβληματίζονταν πάνω στην ιδέα του εκδημοκρατισμού της διαδικασίας ανάδειξης και προώθησης των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Εψαχναν να εκμεταλλευθούν την ψηφιακή τεχνολογία και όλη αυτή την επανάσταση στην συγκέντρωση και την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στα νέα παιδιά όλου του πλανήτη που παίζουν ποδόσφαιρο να χαρτογραφηθούν και να μπουν σε μια βιτρίνα από την οποία περνούν όλοι οι μεγάλοι και μικρότεροι ενδιαφερόμενοι της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αγοράς.

Περίπου 6 χρόνια μετά, η ψηφιακή τους εφαρμογή, το Tonsser μετρά ήδη περισσότερους από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές ηλικίας από 13 έως 19 ετών. Και δεν τους έχει απλώς εγγράψει, αλλά τους έχει «βάλει» να ανανεώνουν καθημερινά την σελίδα των στατιστικών δεδομένων που δημιουργούν ως ποδοσφαιριστές. Τους βάζει δηλαδή να ενημερώνουν μόνοι τους τη βάση δεδομένων με τα πεπραγμένα τους στους αγώνες, να σημειώνουν την πρόοδό τους, να περιγράφουν τις δεξιότητες που αποκτούν στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι και τα προτερήματά τους. Με άλλα λόγια τους βοηθά να δημιουργούν ένα δυναμικό ποδοσφαιρικό βιογραφικό, εμπλουτισμένο από εικόνα, δηλαδή βίντεο, και κάπως έτσι τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν αντιληπτοί από τους scouts, τους τεχνικούς διευθυντές, τους διευθυντές των ακαδημιών, από αυτούς που αποφασίζουν για την απόκτηση ποδοσφαιριστών στις ομάδες του πλανήτη.

Στη Γαλλία το Tonsser έχει εγγράψει περισσότερους από 500.000 νεαρούς ποδοσφαιριστές, δηλαδή τουλάχιστον το 85% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε ομάδες νέων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, που αυτή η start up επιχείρηση εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 5.5 εκατομμυρίων ευρώ, άρχισε να υλοποιεί τον στόχο της εξάπλωσής της ανά την Ευρώπη προτού βάλει πλώρη για τις ΗΠΑ. Το Tonsser λειτουργεί ήδη σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και, εδώ και μερικούς μήνες, στην Αγγλία, όπου η ανάπτυξή της είναι ραγδαία.

Ακούς ότι δύο νεαροί αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες μηχανεύτηκαν ένα LinkedIn του ποδοσφαίρου, αλλά δεν έκαναν μόνο αυτό. Μπήκαν στην διαδικασία να αναπτύξουν ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών στα πρότυπα του football manager προκειμένου να επιβεβαιώνουν δειγματολειπτικά την εγκυρότητα των στατιστικών που δημιουργούν οι χρήστες. Τσέκαραν μέσα από την επικοινωνία με περισσότερους από 300 προπονητές ότι οι καλύτεροι παίκτες που προκύπτουν από τα στατιστικά της εφαρμογής είναι οι καλύτεροι και της πραγματικότητας. Εστειλαν προπονητές να τους τσεκάρουν, έβαλαν τους προπονητές των ομάδων να αξιολογούν τους ποδοσφαιριστές. Και προχώρησαν ακόμη μακρύτερα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα απόδοσης και τα βίντεο που έχουν «φορτώσει» οι χρήστες – ποδοσφαιριστές στην εφαρμογή, επέλεξαν 15 παίκτες που δεν ανήκαν σε καμία ποδοσφαιρική ακαδημία και ξεχώριζαν βάσει στατιστικών. Ηταν 12 Γάλλοι ποδοσφαιριστές, τους οποίους συγκέντρωσαν για πρώτη φορά δύο ημέρες πριν από την έναρξη ενός τουρνουά, τους «έκαναν ομάδα» και τους κατέβασαν για συμμετοχή σε ένα τουρνουά απέναντι στις κάτω των 15 ετών ομάδες της Λιόν, της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μαρσέιγ, της Φούλαμ. Η Tonsser United, όπως ονομάστηκε, νίκησε τη Φούλαμ, και έφερε ισοπαλία με τις Παρί, Μαρσέιγ· έχασε μόνο από την Λιόν. Φυσικά αμέσως προέκυψε ενδιαφέρον συλλόγων για αρκετά από αυτά τα παιδιά προκειμένου να ενταχθούν στο δυναμικό των ακαδημιών τους.

Αυτό το ζωντανό αποδεικτικό στοιχείο για την εγκυρότητα των στοιχείων που συγκεντρώνει η βάση που δημιουργεί το Tonsser είναι που συγκίνησε περισσότερο την ευρωπαϊκή αγορά του ποδοσφαίρου, με συνέπεια η εφαρμογή να έχει ήδη αρχίσει να αποδεικνύεται αποτελεσματική, αφού είναι αρκετοί οι σύλλογοι που επιλέγουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν «αχαρτογράφητοι» επειδή κάποια ακαδημία τους είχε απορρίψει.

Το όραμα των δημιουργών του Tonsser, του Peter Holm και του Simon Hjaere είναι να καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την παγκόσμια αγορά, δηλαδή να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους από 265 εκατομμύρια ενεργούς ποδοσφαιριστές ανά τον πλανήτη να προβάλλουν εαυτόν και να κυνηγήσουν το όνειρο της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής καριέρας. Είναι δεδομένο ότι αυτά τα παιδιά δεν θα πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Ο,τι κι αν κάνουν, στην Αγγλία δεν πρόκειται να γίνονται επαγγελματίες περισσότεροι από 180 για κάθε 1.5 εκατομμύριο παιδιά που το προσπαθούν. Η μεγάλη όμως διαφορά που θα φέρει στο ποδόσφαιρο αυτή η εφαρμογή εφόσον επικρατήσει και διαδοθεί τόσο που να εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο αναζήτησης ποδοσφαιριστών για τις ομάδες είναι ακριβώς αυτή του οράματος των δημιουργών, το οποίο έχει και μεγάλη επιχειρηματική αξία: μια δωρεάν εφαρμογή δίνει σε κάθε παιδί αυτού του πλανήτη μια ευκαιρία να «φανεί», να δείξει το ταλέντο του και να μην εξαρτάται από όλους αυτούς τους μεσάζοντες που του τρώνε την ψυχή και παίζουν με τα όνειρά του και με τις προσδοκίες των γονιών του.

Τον τελευταίο καιρό τυχαίνει να μελετώ όσο πιο στενά μου έχει συμβεί ποτέ την διαδικασία της ανάδειξης ποδοσφαιριστών και της ανάπτυξης του ταλέντου. Εχω ήδη μπουχτίσει από ιστορίες διαφθοράς και διαπλοκής. Εχω κουραστεί να ακούω για φακελάκια, για νταβατζηλίκια, για βαλτούς και φυτευτούς. Γι’ αυτό και μια εφαρμογή σαν αυτή που περιγράφω μου ακούγεται, στη σύλληψή της, ως μεγάλο δώρο για τα «φτωχά» παιδιά, δηλαδή για όσα παιδιά δεν έχουν «μέσο» ή «πορτοφόλι» που θα τους αγοράσει μια ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους ή μια θέση σε μια ακαδημία και μια ενδεκάδα.

Το Tonsser προβάλει ήδη στις σελίδες του τις πρώτες ιστορίες επιτυχίας που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της 5ετίας που λειτουργεί. Διάβασα την ιστορία ενός παιδιού από τη Δανία, το οποίο στα 17 του χρόνια, το 2018, ήταν έτοιμο να «κόψει» το ποδόσφαιρο λόγω της απογοήτευσης που του δημιουργούσε η περιθωριοποίησή του και σήμερα έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Κοπεγχάγη, η οποία τον ανακάλυψε μέσα από την εφαρμογή. Διάβασα την ιστορία για ένα τριήμερο δοκιμών που έκανε στο Παρίσι η Red Star Paris, η δεύτερη γηραιότερη ομάδα του Παρισιού, προσκαλώντας 86 ποδοσφαιριστές που εντόπισε στην εφαρμογή, στο πρώτο μεγάλο δοκιμαστικό βασισμένο σε data που έγινε ποτέ στη Γαλλία. Οι 27 εξ αυτών μπήκαν στην ακαδημία του συλλόγου.

Η ερώτησή μου προς τον δημιουργό της εφαρμογής ήταν περίπου ανακλαστική: πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα λειτουργήσει μια εφαρμογή σαν κι αυτή στην Ελλάδα; “Δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για την Ελλάδα ώστε να τα ανακοινώσουμε, αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μας να επεκταθούμε σε όλη την Ευρώπη», μου είπε ο Peter Holm. Ελληνικοί σύλλογοι έχουν ήδη «κατεβάσει» την εφαρμογή για να παρακολουθούν ταλέντα από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα. Εύχομαι σύντομα να μπορούν να κάνουν το ίδιο και οι νεαροί Ελληνες ποδοσφαιριστές. Διότι αυτό ναι, είναι ένα δώρο της τεχνολογίας προς τους απανταχού εφήβους ποδοσφαιριστές. Μια ευκαιρία να κάψουν το «φακελάκι» και να δείξουν την αξία τους παντού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.