Με τέτοιο Βαλμπουενά, ο Μαρτίνς δεν θα χάσει τον ύπνο του

Με τέτοιο Βαλμπουενά, ο Μαρτίνς δεν θα χάσει τον ύπνο του

Με τέτοιο Βαλμπουενά, ο Μαρτίνς δεν θα χάσει τον ύπνο του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ενέργεια και την προσαρμοστικότητα που έδειξε ο Γάλλος σταρ στο φιλικό με την Νότιγχαμ, απαλλάσσοντας τον προπονητή του Ολυμπιακού, τουλάχιστον ενόψει Πλζεν, από τον εφιάλτη των συνεπειών της απουσίας του Φορτούνη.

Στο ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει άλλωστε πολύ συχνά και στην πραγματική ζωή, τα λόγια του Ιουλίου τα ακούει ο Δεκέμβριος και γελά. Καταγράφοντας όμως τη στιγμή, την επομένη της πρόβας του Ολυμπιακού για τον πρώτο αγώνα με την Βικτόρια Πλζεν, ο παρατηρητής δεν στέκεται μόνο στην εκτίμηση ότι ο Ματιέ Βαλμπουενά πείθει τον Πέδρο Μαρτίνς ότι μπορεί να ακουμπά πάνω του και να νιώθει ασφαλής ότι το αγωνιστικό σχέδιο μπορεί να παραμείνει λειτουργικό χωρίς προσαρμογές και ότι ο Ολυμπιακός δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ τον τρόπο της ανάπτυξης του παιχνιδιού του στον καιρό της απουσίας του Κώστα Φορτούνη. Στην μεγάλη εικόνα οι πρώτες ενδείξεις που δημιουργεί στον παρατηρητή ο Ολυμπιακός δημιουργούν την αίσθηση ότι ακόμη και μετά το σοκ που δέχθηκε με τον τραυματισμό του Φορτούνη θα ξεκινήσει τη σεζόν ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Μέχρι τη στιγμή του τραυματισμού του Φορτούνη ο Ολυμπιακός υπερείχε έναντι του ανταγωνισμού, ως η μόνη εκ των διεκδικητριών του τίτλου που δεν είχε αλλάξει προπονητή και δεν είχε χάσει κανέναν εκ των περσινών πρωταγωνιστών του. Ο αήττητος πρωταθλητής ΠΑΟΚ είχε μόλις, αιφνιδίως, αλλάξει προπονητή και είχε χάσει αρκετούς πρωταγωνιστές της περσινής φανταστικής σεζόν του. Και η ΑΕΚ είχε επίσης αλλάξει προπονητή και είχε μπει σε μια διαδικασία ανακαίνισης του ρόστερ της.

Δεν ήταν δύσκολο για τον παρατηρητή να αντιληφθεί ότι ο Ολυμπιακός θα ξεκινούσε από την pole position λόγω αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, και πρωτίστως λόγω της παραμονής του προπονητή. Στην πρώτη ανάγνωσή της όμως η είδηση του τραυματισμού του Φορτούνη, λόγω της πολύμηνης απουσίας του, δημιούργησε μια αίσθηση ενδεχομένου αλλαγής των συσχετισμών. Κι ύστερα ήρθε η εμφάνιση του Βαλμπουενά στο πρώτο περίπου 60'λεπτο του φιλικού με την Νότιγχαμ.

Το ρεπορτάζ δεν αποσαφηνίζει το αν έχει ή όχι ληφθεί η απόφαση από τον προπονητή και την διοίκηση σχετικά με το κενό που δημιουργεί η απουσία του Φορτούνη. Γι' αυτό και ο συλλογισμός που οδηγεί σε εκτίμηση σχετικά με το πώς θα ζήσει ο Ολυμπιακός στον καιρό της απουσίας του κορυφαίου Ελληνα μεσοεπιθετικού της εποχής είναι σύνθετος.

Αν αυτό το δείγμα του Βαλμπουενά είναι ενδεικτικό της κατάστασής του, είναι βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση στην διαχείριση της κρίσης που δημιούργησε ο τραυματισμός του Φορτούνη. Αν κανείς σκεφτεί ότι ο Βαλμπουενά έρχεται από προετοιμασία, έστω αυτών των ρυθμών που επιβάλλει στον Ολυμπιακό το αγωνιστικό χρονοδιάγραμμά του, το δείγμα του απέναντι στην Νότιγχαμ είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Δύο μήνες προτού κλείσει τα 35, ο Γάλλος δείχνει να έχει πολλή ενέργεια, ή τουλάχιστον αρκετή για να αποδίδει σε επίπεδο που πλησιάζει πολύ στην διαχρονική κλάση του για μεγάλο διάστημα αγωνιστικού χρόνου.

Ο Βαλμπουενά δείχνει να αντέχει. Και επειδή αντέχει, στο τερέν μιλούν η ποιότητα, η οξυδέρκεια, η περιφερειακή όραση, η ικανότητα στην ανάγνωση του σεναρίου του παιχνιδιού, η εμπειρία και η αυτοπεποίθησή του. Και κάπως έτσι κατάφερε το βράδυ της Τρίτης να δημιουργήσει στους θεατές την αίσθηση ότι έπαιζε και πέρσι στον Ολυμπιακό και ξέρει καλά τόσο το αγωνιστικό σχέδιο του Μαρτίνς όσο και το παιχνίδι των συμπαικτών του. Χάρη στο παιχνίδι των υπολοίπων, ο Βαλμπουενά έδωσε την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί με αυτό τον ρόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, κι ας μην ήταν αυτός ο ρόλος που συνήθιζε να αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, παίζοντας περισσότερο στο αριστερό άκρο. Αυτό είναι πολύ καλό μαντάτο για τον Μαρτίνς· όχι μόνο ενόψει των αγώνων με την Πλζεν.

Αν ο χρόνος, δηλαδή τα δύο ματς με την Πλζεν, δείξει ότι ο Βαλμπουενά μπορεί να είναι για τον Ολυμπιακό αυτό που μας έδειξε ότι είναι στο φιλικό με την ανέτοιμη Νότιγχαμ, ο προβληματισμός του Μαρτίνς για το πώς πρέπει να διαχειριστεί το πλάνο του στον καιρό της απουσίας του Φορτούνη αλλάζει. Πλέον δεν έχει να ψάξει για αλλαγές στα συστήματά του, αλλά μόνο για το πώς θα διαχειριστεί τις δυνάμεις του Βαλμπουενά, δηλαδή να βρει με ποιον παίκτη ή ποιόν τρόπο (παιχνιδιού) θα δίνει ανάσες στον Γάλλο. Κι αυτό είναι ένα παραπάνω από ανακουφιστικό νέο για τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ακόμη και αν ψάξει μεταγραφή, ο Ολυμπιακός θα την ψάξει με την άνεση και την ψυχραιμία που του δίνει η διαπίστωση ότι ο Βαλμπουενά μπορεί να σηκώσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών και των απαιτήσεων που έχει η ανάπτυξη των επιθέσεών του.

Κατά τα άλλα, όλα όσα έχει δείξει ο Ολυμπιακός στις πρώτες δοκιμές του και όσα έχουν δείξει οι καινούργιοι ποδοσφαιριστές δημιουργούν την αίσθηση ότι η νέα έκδοση των Ερυθρόλευκων θα είναι το ίδιο αποτελεσματική στην φάση της κατοχής της μπάλας και ενδεχομένως πιο αποτελεσματική στην φάση της άμυνας. Η μόνη απορία παραμένει η σχετική με την αποτελεσματικότητά του στην εκτέλεση. Αν κάτι, δηλαδή, μένει να δούμε προτού φτάσουμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις για τις νέες προδιαγραφές του Ολυμπιακού είναι η διαπίστωση σχετικά με το αν με όλους όσους απέκτησε κατάφερε να αγοράσει το “εύκολο γκολ”. Τα δύο ματς με την Πλζεν θα μας δώσουν τις πρώτες απαντήσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.