Η ξεκάθαρη ταυτότητα και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης

Η ξεκάθαρη ταυτότητα και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Η ξεκάθαρη ταυτότητα και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει τους αριθμούς και γράφει για το μεγάλο φετινό όπλο του Παναθηναϊκού που δεν είναι από την κυκλοφορία της μπάλας και την εξέλιξη στην δημιουργία που θα έρθει μέσα από την δουλειά και την έξτρα ποιότητα.
Όσο περνούν τα παιχνίδια και το δείγμα από τον Παναθηναϊκό του Δώνη γίνεται μεγαλύτερο άρα και πιο αξιόπιστο, τόσο πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα των χαρακτηριστικών του συνόλου που ήθελε να δώσει εξαρχής ο Έλληνας τεχνικός στην δική του έκδοση, τόσο πιο ξεκάθαρη είναι η ταυτότητα που έχει δώσει στην ομάδα πάνω στο χορτάρι, μία ταυτότητα που ταιριάζει απόλυτα με το ποδοσφαιρικό dna του συλλόγου. Το «τριφύλλι» μετά από δώδεκα αγωνιστικές έχει συγκεντρώσει 25 πόντους μέσα στο γήπεδο, διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος(21, 1.75 ανά αγώνα) και από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζει βελτίωση και κυρίως σωστή νοοτροπία, συμπεριφορά πραγματικά μεγάλης ομάδας όταν στραβώνουν τα ματς και ας μιλάμε για τον Παναθηναϊκό με το μικρότερο μπάτζετ της σύγχρονης ιστορίας του και αρκετούς πιτσιρικάδες σε ρόλο πρωταγωνιστή!
Ο Έλληνας τεχνικός δουλεύει πολύ και δουλεύει καλά. Όχι μόνο κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αλλά φυσικά και από το πλάνο που παρουσιάζει το «τριφύλλι» στις αναμετρήσεις. Από τα όσα κάνουν συντονισμένα οι ποδοσφαιριστές του, από την τακτική τους παιδεία, η οποία βοηθά τον προπονητή να προσαρμόζει την διάταξη ανάλογα με τον αντίπαλο.
Ένας από τους τομείς, στους οποίους ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικός και αποτελεί το μεγάλο του φετινό όπλο, είναι η κυκλοφορία της μπάλας. Βλέπεις την διάθεση των «πρασίνων» να κυριαρχήσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να πάρουν την κατοχή, να παίξουν το ποδόσφαιρό τους και μέσα από αυτό, μέσα από τις συνεργασίες να φτάσουν στο γκολ και να νικήσουν. Παράλληλα, βέβαια, μειώνουν τις πιθανότητες να δεχθούν κάποιο τέρμα και βάζουν δύσκολα στον αντίπαλο που κυνηγάει την μπάλα και σαφώς κουράζεται περισσότερο.`
Αν ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς, το σύνολο του Δώνη είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια στις 10 από τις 12 αναμετρήσεις του φετινού πρωταθλήματος! Μόνο στην Τούμπα και στο Καραϊσκάκη δεν μπόρεσε να επιβληθεί, καθώς αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα από την πίεση του αντιπάλου την ώρα που «έχτιζε» το παιχνίδι από το αμυντικό του τρίτο.
Αναλυτικά:
1η αγωνιστική: Ξάνθη-Παναθηναϊκός 49-51
2η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Λαμία 64-36
3η αγωνιστική: ΑΕΛ-Παναθηναϊκός 48-52
4η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 55-45
5η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΠΑΣ 60-40
6η αγωνιστική: Αστέρας-Παναθηναϊκός 40-60
7η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 60-40
8η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 55-45
9η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 51-49
10 αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-35
11η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Απόλλων Σμύρνης 58-42
12η αγωνιστική: Άρης-Παναθηναϊκός 31-69
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για να φτάσεις σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει έχεις δουλέψει, ότι οι παίκτες έχουν εκπαιδευθεί σωστά και έχουν κατανοήσει πλήρως τα θέλω του προπονητή. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει 82.9% ευστοχία στις πάσες!
Από κει και πέρα, όμως, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν δύο ακόμη σημαντικές παραμέτρους για τον φετινό Παναθηναϊκό.
Η πρώτη παράμετρος, η θετική, έχει να κάνει με την ευστοχία. Οι παίκτες του Δώνη τινάζουν το πλεκτό 1 φορά ανά 5.9 τελικές προσπάθειες, όντας σούπερ αποτελεσματικοί! Για να καταλάβετε καλύτερα την διαφορά, ο Ολυμπιακός σκοράρει 1 φορά ανά 11.3, η ΑΕΚ 1 φορά ανά 6.9, ο Ατρόμητος 1 φορά ανά 6.7 και ο ΠΑΟΚ 1 φορά ανά 6.1!
Η δεύτερη, η αρνητική ή έστω αυτή που χρειάζεται βελτίωση, έχει να κάνει με την δημιουργία καθαρών ευκαιρίων. Έχει να κάνει με τον δείκτη XGOALS(expected goals), τον αριθμό που βασίζεται στα αναμενόμενα γκολ που μπορούν να σημειωθούν με βάση το που και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η εκτέλεση του σουτ.
Ο Παναθηναϊκός έχει μόλις 1.27 όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 1.92, ο ΠΑΟΚ στο 1.7, ο Ατρόμητος στο 1.45 και η ΑΕΚ στο 1.4!
Συμπερασματικά η εικόνα που έχει ο Παναθηναϊκός πάνω στο χορτάρι και η κυριαρχία του στην κατοχή της μπάλας θα μπορούσε να συνοδεύεται με περισσότερες καθαρές ευκαιρίες, με την δημιουργία περισσότερων φάσεων μπροστά στα αντίπαλα καρέ.
Κάτι που φυσικά μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με την δουλειά του προπονητή και των παικτών και φαίνεται πως αυτή η έκδοση έχει και άλλα πράγματα να βγάλει στο χορτάρι και ο δεύτερος με την έξτρα ποιότητα που έχει ανάγκη το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού ειδικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.