Φάκελος: Μεταγραφές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 (pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Φάκελος: Μεταγραφές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 (pics)

bet365

Κατά 36% αυξήθηκαν οι μεταγραφές Ελλήνων στις ομάδες της Superleague αυτό το καλοκαίρι, με 97 παραπάνω μεταγραφές συνολικά, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε επαναπατρισμός πολλών, μείωση των αντίστοιχων μεταγραφών στο εξωτερικό και αύξηση των ξένων παικτών που αγωνίζονται στα ελληνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΠΟ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την «ταυτότητα» των μεταγραφικών κινήσεων των ελληνικών συλλόγων το καλοκαίρι που προηγήθηκε. Τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν αναφορικά με το θερινό «πάρε-δώσε» παρουσιάζουν ενδιαφέρον από κάθε άποψη, αφού ό,τι κι αν έχει κανείς διαμορφώσει ως εικόνα, οι αριθμοί παρουσιάζουν την κατάσταση όπως ακριβώς έχει.

Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη μετεγγραφική περίοδο και αφορούν σε εγχώριες και διεθνείς μεταγγραφές/εγγραφές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και ανέργων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.

Κάθε κατηγορία αναλύεται ξεχωριστά, με τη διάκριση να αφορά τη Superleague, τη Football League, την Football League 2, όπως επίσης και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Αναλυτικά παρατίθενται τα στοιχεία ανά κατηγορία, όπως επίσης τα στοιχεία του 2016.

Σαν πρώτα, «χτυπητά» συμπεράσματα που βγάινουν από την ανάγνωσή τους, ξεχωρίζει η αύξηση των μεταγραφών σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες (Superleague, Football League και Football League 2), η μεγάλη αύξηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών (36% στη Superleague, 35% και 34% στις υπόλοιπες), η αύξηση των Ελλήνων που επέστρεψαν για να αγωνιστούν στην Ελλάδα (133%) αλλά και των ξένων στη Football League (172%!), όπως επίσης και η μειωμένη δραστηριότητα των ελληνικών συλλόγων της πρώτης τη τάξει κατηγορίας στις πωλήσεις σε ομάδες του εξωτερικού, όπου παρατηρήθηκε μείωση 24%.

Αξίζει να σημειώθεί, πως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Εγγραφή ισοδυναμεί είτε με μετακίνηση ποδοσφαιριστή από ομάδα σε ομάδα είτε με ένταξη ελεύθερου/άνεργου ποδοσφαιριστή σε ομάδα είτε με επανένταξη δανεικού ποδοσφαιριστή σε ομάδα είτε η περίπτωση λύσης υπάρχοντος συμβολαίου και σύναψης νέου. Επίσης, στα στοιχεία εγγραφών περιλαμβάνονται περιπτώσεις παικτών που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα υποδομής.

Υπάρχουν χώρες όπου επιτρέπονται μετεγγραφές σε διαφορετικές περιόδους από την Ελλάδα, συνεπώς είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν τα στοιχεία που αφορούν στις μετεγγραφές ερασιτεχνών παικτών στο εξωτερικό».

Superleague

Αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 27% παρατηρείται στην κατηγορία, μιας και 455 ποδοσφαιριστές υπέγραψαν νέα συμβόλαια με την ίδια ή άλλη ομάδα, με τα αντίστοιχα του 2016 να φτάνουν τα 358. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στους Έλληνες παίκτες που επελέγησαν φέτος για τη στελέχωση των ρόστερ των ομάδων της Superleague, 314 από 231 πέρυσι. Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν και οι ξένοι (κοινοτικοί και μη), όχι όμως ιδιαίτερα, ειδικά αν δει κανείς τον απόλυτο αριθμό (141 έναντι 127).

Σε αυτό το σημείο πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων, που μπορεί πλέον να περνούν τον «σκόπελο» της αδειοδότησης πιο εύκολα, σε σχέση με την εποχή που καθιερώθηκε, όμως δεν παύουν να δυσκολεύονται να στελεχώνουν τα ρόστερ τους πραγματοποιώντας μεταγραφές. Η παρουσία Ελλήνων παικτών στα ρόστερ των συλλόγων, ειδικά αυτών που καταλαμβάνουν τα χαμηλότερα «στρώμματα» της βαθμολογίας, θεωρείται λύση εξ ανάγκης για τους συλλόγους.

Αναλυτικά οι Έλληνες στις ομάδες της Λίγκας:

  • ΠΑΣ Γιάννινα (20/28)
  • Κέρκυρα (22/33)
  • Λαμία (18/29)
  • Ξάνθη (15/27)
  • Απόλλων Σμύρνης (15/28)
  • ΑΕΛ (16/30)
  • Πλατανιάς (13/27)
  • AEK (20/32)
  • Αστέρας Τρίπολης (23/37)
  • Ατρόμητος (18/29)
  • Λεβαδειακός (17/30)
  • Ολυμπιακός (9/30)
  • Παναθηναϊκός (22/38)
  • Παναιτωλικός (13/27)
  • Πανιώνιος (19/27)
  • ΠΑΟΚ (28/47)

Ασφαλώς και αυτό δεν ισχύει κατά κανόνα, αφού εκτός των περισσότερο εύρωστων συλλόγων και οι μικρότεροι «ψωνίζουν» αλλοδαπούς, κοινοτικούς και μη, ανάλογα με το «πορτοφόλι» τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό πάντως σηματοδοτεί μια «στροφή», που έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη αύξηση που παρατηρήθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο 2017 σε σύγκριση με το 2016 (70 έναντι 56, 25%) και τυπικά θα μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, αν περισσότεροι Έλληνες παίκτες βρεθούν σε συλλόγους τον Γενάρη του 2018.

Εξάλλου, σημαντική είναι και η αύξηση των αλλοδαπών παικτών που έφτασαν στην Ελλάδα από ομάδες του εξωτερικού (120 από 100, 20%). Από τους 141 νέους ξένους οι 99 μεταγράφηκαν από ομάδες εκτός Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το 17% που φαίνεται ως αύξηση στις αντίστοιχες μεταγραφές Ελλήνων είναι παραπλανητικό, αφού ουσιαστικά είναι μόλις 3 περισσότεροι από το 2016.

Η μείωση των μεταγραφών Ελλήνων στο εξωτερικό (-24%) είναι το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της συγκεκριμένης λίστας, που επιφέρει συνολική μείωση στην υποκατηγορία «Μεταγραφές στο εξωτερικό» (-13%). Πάντως, εκεί οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, οπότε το στοιχείο απλώς «τσεκάρεται», αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως δεικτικό κάποιας τάσης.

Football League

Διπλάσιοι… και βάλε ποδοσφαιριστές δηλώθηκαν φέτος ως μεταγραφές/μετακινήσεις στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, συγκριτικά με το 2016, με την αύξηση να φτάνει το εντυπωσιακό 58%. Οι ξένοι παίκτες υπερδιπλασιάστηκαν (215 έναντι 79), ενώ σημαντικές ήταν και οι επιστροφές Ελλήνων από το εξωτερικό (21 έναντι 9). Αναπόφευκτα, όλα τα ποσοστά σημείωσαν άνοδο από τον μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που στελεχώνουν τα ρόστερ.

Μειωμένες εμφανίζονται οι μεταγραφές από το εξωτερικό, όπως επίσης και οι μετακινήσεις Ελλήνων από ομάδες της Football League σε συλλόγους εκτος Ελλάδας.

Football League 2

Στην Γ’ Εθνική αυξήθηκαν επίσης οι παίκτες των ομάδων κατά 35%, με μεγαλύτερο το ποσοστό της αύξησης των ξένων απ’ ότι των Ελλήνων. Επιπλέον, πολλοί ξένης εθνικότητας ποδοσφαιριστές έφυγαν εκτός της χώρας, ενώ και σε αυτή την κατηγορία παρατηρήθηκε επαναπατρισμός (53% αύξηση), σημαντικότερο ποσοστό από αυτό της απόκτησης αλλοδαπών από το εξωτερικό (9 έναντι 7, 29% αύξηση)…

Ερασιτεχνικά

Στα χαμηλότερα στρώμματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραδόξως, εισέρχονται λιγότεροι ποδοσφαιριστές από το 2016, με τις ομάδες να προτιμούν/βρίσκουν περισσότερους Έλληνες από ξένους. Τέλος, λιγότεροι (ημεδαποί και αλλοδαποί) έφυγαν στο εξωτερικό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα