Είναι νωρίς, αλλά...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Είναι νωρίς, αλλά...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος θα περιμένει την 31η Αυγούστου για να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα φαβορί της εφετινής Premier League, αλλά από την πρεμιέρα κιόλας φάνηκαν αρκετά πράγματα για τη νέα σεζόν...

Πριν ολοκληρωθούν τα ρόστερ των ομάδων εκτιμήσεις με ασφάλεια δεν μπορούν να γίνουν. Απομένουν 15 μέρες μεταγραφικού οργασμού και είναι βέβαιο ότι πολλά θα συμβούν τουλάχιστον σε αρκετές ομάδες. Η Λίβερπουλ θα έχει Κουτίνιο ή όχι και τι άλλο θα έχει, η Τσέλσι θα κάνει μεταγραφές και αν ναι, πόσες και ποιούς, η Αρσεναλ θα ανανεώσει κάποιον από τους σημαντικούς παίκτες (Σάντσες, Εζίλ), θα πωλήσει, θα αποκτήσει, η Τότεναμ θα ενισχυθεί στο φινάλε, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ψάχνουν για απάντηση και αυτά αφορούν τις κορυφαίες ομάδες, γιατί μεταγραφές κάνουν και οι ομάδες που έχουν άλλους στόχους.

Οχι τυχαία, δεν ανέφερα τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους το έχουν διαμορφώσει ήδη και έχουν κάνει πολύ σημαντικές προσθήκες. Ο δεύτερος γιατί στην παρούσα φάση είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνούν ότι η κούρσα του τίτλου στην Αγγλία φέτος είναι για έξι ομάδες, στα δικά μου μάτια είναι όμως για 2+4 ομάδες. Υπάρχουν δηλαδή δύο φαβορί, οι γαλάζιοι και οι κόκκινοι του Μάντσεστερ και άλλοι 4 διεκδικητές που έπονται και είναι και συζητήσιμο αν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όταν θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφές θα τους θεωρούμε κατ' ανάγκη διεκδικητές. Για παράδειγμα αν (λογικά αποκλείεται...) η Τσέλσι δεν κάνει δύο – τρεις μεταγραφές δεν θα είναι διεκδικήτρια του τίτλου γιατί θα έχει πολύ άδειο ρόστερ. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα πάρει παίκτες και απομένει να δούμε ποιούς.

Παρά ταύτα μία πρώτη εικόνα την έχουμε, όχι μόνο από τις μεταγραφές που έχουν ήδη γίνει, αλλά και από την πρώτη αγωνιστική. Ασφαλώς και είναι νωρίς, άλλωστε για την Premier νωρίς είναι και τον Δεκέμβριο να κάνεις εκτιμήσεις, αλλά ορισμένα πράγματα ήδη φάνηκαν...

Για παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε να κάνει τέτοιου είδους πειστική εμφάνιση στην έδρα της πάρα πολύ καιρό. Ολη την περσινή σεζόν στο “Ολντ Τράφορντ” τέτοια εμφάνιση, ακόμη και με μικρότερης δυναμικότητας αντιπάλους από την Γουέστ Χαμ, δεν έκανε. Μοναδική εξαίρεση ίσως εκείνο το 4-1 κόντρα στην Λέστερ όταν παίκτες και Ρανιέρι φαίνεται πώς ήταν ήδη στα χαρακώματα. Στην πρώτη αγωνιστική ο Μουρίνιο μας έδειξε ότι δύο απλές αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Η πρώτη αφορά τον Λουκάκου. Η Τσέλσι... λιβάνιζε την μεταγραφή για πάνω από 20 ημέρες προκειμένου να ρίξει την τιμή κατά 5 εκατ. λίρες και έναν σχεδόν κλεισμένο παίκτη τον είδε να φορά μέσα σε 48 ώρες τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Ο Μουρίνιο όταν κατάλαβε ότι για να πάρει τον αναπληρωματικό στη Ρεάλ, Αλβαρο Μοράτα θα πλήρωνε περίπου όσα και για τον Λουκάκου που εγγυημένα βάζει 20 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και την ξέρει καλά, επέλεξε τον Βέλγο και με τις πλάτες του Ραϊόλα (μάνατζερ του Πογκμπά, του Μιχιταριάν και του Ζλάταν), τον άρπαξε. Σαν να μην έφτανε αυτό, είδε τον Κόντε και την Τσέλσι να του κάνουν δώρο τον Μάτιτς. Διότι περί τεράστιου δώρου πρόκειται και σε εξαιρετικά λογική τιμή για την εποχή. Η Τσέλσι όχι μόνο έχασε τον Μάτιτς, αλλά τον έδωσε σε ανταγωνίστρια, η οποία της είχε αρπάξει και τον Λουκάκου. Κάπως έτσι η Γιουνάιτεντ είναι ήδη τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από την Τσέλσι στην διεκδίκηση του τίτλου.

Την ίδια ώρα ο Πεπ αποφάσιζε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα για να λύσει το πρόβλημα της άμυνας και των ακραίων μπακ. Και οι τέσσερις περσινοί ακραίοι μπακ είδαν την πόρτα της εξόδου. Κλισί, Σανιά και Σαμπαλέτα έμειναν ελεύθεροι και ο Κολάροφ παραχωρήθηκε με κάτι ψιλά... Γουόκερ, Μεντί και Ντανίλο κόστισαν πάνω από 150 εκατ. ευρώ και αποκτήθηκαν για να παίξει ο Πεπ το ποδόσφαιρο που θέλει. Αλλα 40 εκατ. ευρώ για τον τερματοφύλακα Εντερσον και ο Γκουαρντιόλα ελπίζει ότι θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Μπόνους σε όλα αυτά ο Μπερνάρντο Σίλβα που ήρθε για να πάρει σιγά σιγά τη θέση του Νταβίντ Σίλβα.

Ολα μοιάζουν σχεδιασμένα στην εντέλεια, αλλά η απόφαση να παίξει 3-5-2 ίσως να σημαίνει ότι χρειάζονταν έναν ακόμη στόπερ, γιατί να ποντάρεις στον Κομπανί είναι ρίσκο με βάση τους τραυματισμούς των τελευταίων ετών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αύριο μεθαύριο ο Πεπ δεν θα επιστρέψει στο 4-1-4-1 το οποίο ασφαλώς και μπορεί να παίξει.

Οι υπόλοιποι...

Για τους υπόλοιπους τα πάντα είναι ρευστά. Η Τσέλσι δεν έχει αντί – Αζάρ και φαίνεται όταν της λείπει, επίσης θα... κρεμαστεί επάνω στον Μοράτα, διότι ο Μπατσουαγί δεν είναι για πολλά πολλά και άλλος φορ δεν υπάρχει. Η προσθήκη του Ρίντιγκερ δεν μου γεμίζει το μάτι και δεν είναι τυχαίο ότι ψάχνει και άλλον στόπερ ο Κόντε. Σε γενικές γραμμές αν δεν προκύψει κάποια σπουδαία μεταγραφή και όχι απλά προσθήκες τύπου Τσάμπερλεϊν και Ντρινκγουότερ που απλά γεμίζουν το ρόστερ της, δεν βλέπω να παίρνει ξανά τον τίτλο.

Αντίθετα η Τότεναμ στα μάτια μου έχει περισσότερες πιθανότητες. Αν μάλιστα δεν είχε το μεγάλο ντεζαβαντάζ ότι θα έχει έδρα σε όλη τη χρονιά το Γουέμπλεϊ θα την έβαζα στην ίδια κατηγορία με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι κι' ας μην έχει κάνει μεταγραφή. Δεν χρειάζεται πολλά πράγματα από την στιγμή που τους κράτησε όλους πλην του Γουόκερ. Ποιός έχει καλύτερο φορ από τον Κέιν; Ποιός έχει καλύτερο box to box μέσο από τον Ντέλε Αλι (κατ' εμέ ο μοναδικός Αγγλος παίκτης που έπαιζε με κλειστά μάτια σε ομάδες top class όπως η Ρεάλ ή η Μπάρτσα), ποιός έχει καλύτερο τερματοφύλακα από τον Γιορίς; Ας μην συνεχίσω. Η Τότεναμ θα ήθελε ένα πολύ καλό εξτρέμ μία ακόμη επιλογή για τα στόπερ και έναν καλύτερο αναπληρωματικό για τον Κέιν για να είναι πλήρης και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου να τους βρει, αν και δεν είναι εύκολο. Ο Σάντσες του Αγιαξ και ο Μπάρκλεϊ της Εβερτον μπορούν να την βοηθήσουν σίγουρα. Αυτό που κάνει ο Ποτσετίνο είναι πολύ σπουδαίο και οι πιτσιρικάδες που ετοιμάζεται να καθιερώσει μοιάζουν ένας κι' ένας.

Η Λίβερπουλ είναι σε σημείο που σε δυσκολεύει ακόμη και να κάνεις εκτίμηση. Θα φύγει ή όχι ο Κουτίνιο; Κι' αν ναι ποιός θα έρθει; Θα ενισχυθεί στην άμυνα ή όχι; Θα συνεχίσει να έχει με διαφορά τον χειρότερο τερματοφύλακα από τους έξι διεκδικητές του τίτλου, ή μήπως θα γίνει κάποια έκπληξη από τον Κλοπ. Χωρίς αυτά τα δεδομένα δεν μπορείς να πεις πολλά. Τυχόν πώληση του Κουτίνιο δεν είναι μόνο τεράστια αγωνιστική ζημιά, αλλά και απόδειξη ότι δεν έγινε ακόμη club τύπου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Σίτι που πουλάει μόνο όποιους δεν θέλει και όχι όσους δεν την θέλουν. Ψυχολογικά τυχόν απώλεια του Κουτίνιο μπορεί να κόψει τα φτερά του ενθουσιασμού των “κόκκινων”, οι οποίοι τώρα ασχολούνται με τον... μπελά Χοφενχάιμ που μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος...

Το ίδιο ισχύει και για την Αρσεναλ. Τα σίριαλ Σάντσες και Εζίλ καλά κρατούν. Η άμυνα της εξακολουθεί να είναι ευάλωτη και η ισορροπία της εύθραυστη. Ακόμη και τα μικρότερα σίριαλ τύπου Τσάμπερλειν, Γουίλσιρ, Γκιμπς, μπορεί να την επηρεάσουν. Ο Βενγκέρ ήλπιζε να πωλήσει Γκιμπς, Γουίλσιρ, Λούκας Πέρεθ και Τσέιμπερς και να εισπράξει από αυτούς πάνω από 60 εκατ. ευρώ που θα τα διέθετε για μεταγραφές. Αυτό πλέον μοιάζει δύσκολο και για να βρει ρευστό μάλλον θα πωλήσει και τον Τσάμπερλέιν που δεν ανανεώνει και ήλπιζε να τον κρατήσει. Τα 40 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Τσέλσι είναι μάλλον καλά λεφτά και απαραίτητα για την ενίσχυση της ομάδας. Τι θα πάρει όμως; Οι προσθήκες Λακαζέτ και Κολάσινατς ήταν όντως καλές, αλλά δεν φτάνουν. Αν έρθει ικανός στόπερ και εξτρέμ στη θέση του Τσάμπερλέιν, ίσως και να μπορέσει να διεκδικήσει τον πρωτάθλημα για έναν και μόνο λόγο. Είναι η μόνη από τις έξι διεκδικήτριες που δεν έχει Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο Βενγκέρ τουλάχιστον την φάση των ομίλων του Europa League θα την παίξει με τους αναπληρωματικούς και αμούστακα παιδιά, είναι βέβαιο.
Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια για να διεκδικήσει πρωτάθλημα είναι να μείνουν Εζίλ και Σάντσες και να ενισχυθεί. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι ακόμη κι' αν συμβεί αυτό, απλώς θα γίνει φαβορί για την τετράδα.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησαν οι διεκδικητές του τίτλου την σεζόν. Και δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα τους στην πρεμιέρα. Η Αρσεναλ νίκησε αλλά με δόση τύχης σε ένα τρελό ματς, η Λίβερπουλ την πάτησε από την άμυνα και τον τερματοφύλακά της και έμεινε στην ισοπαλία, η Τότεναμ, και η Σίτι τα κατάφεραν με συμπαθητικές εμφανίσεις εκτός, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενθουσίασε μετά από καιρό και πέτυχε την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη και η Τσέλσι πλήρωσε τα... νεύρα της κυρίως, αλλά και την έλλειψη επιλογών στον πάγκο και γνώρισε ήττα σοκ.

Ακόμη υπάρχει δρόμος, αλλά ορισμένα πράγματα σε σχέση με το που θα βαδίσουν οι ομάδες αρχίζουν να φαίνονται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.