Η ΑΕΚ θέλει υπέρβαση, ο Ολυμπιακός το 100% των δυνατοτήτων του!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η ΑΕΚ θέλει υπέρβαση, ο Ολυμπιακός το 100% των δυνατοτήτων του!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος δεν δέχεται το κλισέ “οι κληρώσεις αποδεικνύονται στο χόρτο κακές ή καλές” και γράφει για την κάκιστη κλήρωση, την υπέροχη ΤΣΚΚΑ και την διψασμένη Παρτιζάν.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Τα κλισέ του τύπου “οι κληρώσεις αποδεικνύονται καλές ή κακές μέσα στο γήπεδο...”, ποτέ δεν με αφορούσαν. Οι ομάδες αποδεικνύονται καλές ή κακές μέσα στο γήπεδο, οι κληρώσεις είναι καλές ή κακές όταν γίνονται. Το αν κάποιος αποκλειστεί από μία πολύ ασθενέστερη ομάδα, δεν αποδεικνύει ότι ήταν κακή η κλήρωση, αλλά ότι ο ίδιος ήταν κακός μέσα στο γήπεδο.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να συνεννοηθούμε. Η Ρόμα φέτος είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας πιθανός όμιλος της είναι αυτός με αντιπάλους την Μπάγερν, την Μπαρτσελόνα και την Τότεναμ και ένας άλλος είναι αυτός με Σπαρτάκ Μόσχας, Πόρτο και Αντερλεχτ. Αν αποκλειστεί η Ρόμα από τον δεύτερο πιθανό όμιλο που περιγράφω αυτό δεν κάνει κακή την κλήρωση, αλλά κακή την Ρόμα. Στο πρώτο σενάριο και καλή να είναι η Ρόμα θα αποκλειστεί. Τόσο απλά. Η πρώτη κλήρωση λοιπόν είναι μία κάκιστη κλήρωση και η δεύτερη μία εξαιρετική και αυτό δεν θα αλλάξει είτε περάσει, είτε αποκλειστεί η Ρόμα.
Για να έρθουμε και στα δικά μας λοιπόν και ξεκινώντας από το Τσάμπιονς Λιγκ για την ΑΕΚ η κλήρωση κατά την άποψη μου ήταν κακή. Κάκιστη για την ακρίβεια. Και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι γιατί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι μία χειρότερη αντίπαλος για την ΑΕΚ από την Μπριζ ή την Βικτόρια Πλζεν. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ την Μπριζ θα την είχε περάσει ή ότι από την ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε πριν παίξει, αλλά ασφαλώς ο βαθμός δυσκολίας είναι διαφορετικός.
Κατά πολλούς η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν η χειρότερη δυνατή κλήρωση για την ΑΕΚ, αφού υπήρχε ο Αγιαξ και η Ντινάμο Κιέβου. Οντως οι διαφορές μεταξύ των τριών αυτών ομάδων δεν είναι μεγάλες. Επιμένω όμως ότι η ΤΣΣΚΑ ήταν η χειρότερη κλήρωση. Ο Αγιαξ είναι σε σχέση με πέρυσι αποδυναμωμένος με βασικά κομμάτια του παζλ να λείπουν από την ομάδα φέτος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο σέντερ φορ Τραορέ είναι στη Λυών, το μυαλό αυτής της ομάδας ο Κλάασεν είναι ήδη στην Εβερτον, ο Τέτε επίσης στη Λυών, ενώ άλλαξε και ο προπονητής. Επιπλέον ο Αγιαξ βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση σοκ, όπως άλλωστε και η παγκόσμια κοινή γνώμη από το τρομερά δυσάρεστο περιστατικό με τον Νούρι.
Οσο για την Ντινάμο Κιέβου έχει περίπου ίδια δυναμικότητα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά είναι λιγότερο έμπειρη ομάδα από τους Ρώσους και διαχρονικά πιο επιπόλαιη. Οι Ρώσοι τα προκριματικά τα τελευταία χρόνια τα παίζουν στα δάχτυλα. Η ΤΣΣΚΑ σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει αποκλειστεί ποτέ την τελευταία δεκαετία. Εχει μόνο προκρίσεις! Επιπλέον τις τελευταίες 10 χρονιές μετρά εννιά συμμετοχές σε ομίλους και μόλις μία φορά αποκλείστηκε κι αυτή σε πιο προχωρημένη φάση, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Εχει στο ρόστερ της ορισμένους πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να παίζουν σε πολύ μεγαλύτερα ευρωπαϊκά club. Ο με διαφορά καλύτερος Ρώσος ποδοσφαιριστής ο Γκολόβιν παίζει εκεί, όπως και ο τούρμπο Βραζιλιάνος ακραίος μπακ Φερνάντες που είναι να απορείς πως δεν έχει κάνει ακόμη μεγάλη μεταγραφή. Και πολλοί ακόμη όπως ο Τζαγκόεφ, ο Βιτίνιο, ο υπέροχος Σουηδός κεντρικός χαφ Βέρνμπλουμ, ο γνωστός μας Νάτχο και ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ρωσίας Ακινφέεφ, έστω κι' αν έχει το τρομερό αρνητικό σερί με 43 συνεχόμενα ματς στην Ευρώπη όπου δέχεται γκολ. Στον πάγκο της κάθεται ίσως ο καλύτερος προπονητής νέας γενιάς στην χώρα και μοναδικό πρόβλημα φαίνεται να είναι οι γερασμένοι ποδοσφαιρικά στόπερ της, οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν χάσει και την ταχύτητά τους. Παίζει 3-5-2 και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι πρόκειται για δεμένο σύνολο που παίζει επί της ουσίας χρόνια μαζί.
Μεταγραφές δεν έχει κάνει ακόμη, αλλά ετοιμάζει μία δύο προσθήκες ειδικά στην άμυνα και έδωσε τον Τόσιτς έναν πολύ σπουδαίο μεσοεπιθετικό. Το μεγαλύτερό της ατού είναι ο προπονητής της. Ο Λευκορώσος Βίκτορ Γκοντσαρένκο είναι ο άνθρωπος που έμαθε σε όλη την Ευρώπη την εκπληκτική Μπάτε Μπορίσοφ βάζοντας της σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και Europa League.Εκανε εξαιρετική δουλειά και στην UFA την οποία ανέβασε επίπεδο στο ρωσικό πρωτάθλημα και από τον περασμένο Γενάρη όταν ανέλαβε την ΤΣΣΚΑ την πάει τραίνο...
Προφανώς η ΑΕΚ μπορεί να προκριθεί, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Με το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ θα έλεγα ότι το ιδανικό σενάριο πρόκρισης είναι με 0-0 στην Αθήνα και 1-1 στην Μόσχα. Η ΑΕΚ πρέπει να αντιμετωπίσει τα ματς ως απόλυτο αουτσάιντερ και φυσικά να μην παρασυρθεί από τους... ειδήμονες ή τον κάθε αδαή που θεωρεί ότι η ΤΣΣΚΑ είναι του χεριού της ή καλή κλήρωση. Ξαναγράφω για να συνεννοηθούμε. Εννιά στις δέκα τελευταίες χρονιές η ΤΣΣΚΑ πέρασε όλους τους προκριματικούς γύρους και βρέθηκε στους ομίλους!
Για τον Ολυμπιακό η κλήρωση είναι επίσης δύσκολη. Ασφαλώς η δυσκολία είναι άλλου τύπου. Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί μεν (έτσι κι' αλλιώς φαβορί θα ήταν με όποιον κι' αν κληρώνονταν), αλλά καλείται να αντιμετωπίσει και να αποκλείσει μία πολύ καλή ομάδα. Οχι την καλύτερη δυνατή (κατά την άποψη μου υπήρχαν χειρότερες όπως η Μάλμε, ή η Ρόζενμποργκ), αλλά σίγουρα μία από τις πολύ καλές που μπορούσε να βρει στον δρόμο του σε αυτή την φάση, η οποία είναι και διψασμένη για μία μεγάλη διάκριση. Νομίζω ότι ούτε ο Ολυμπιακός ήθελε την Παρτιζάν, ούτε η Παρτιζάν τον Ολυμπιακό.
Αλλωστε το χειρότερο είναι το κλίμα ντέρμπι που θα δημιουργηθεί (λόγω των άριστων σχέσεων του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα και του ΠΑΟΚ με την Παρτιζάν) και τα όσα μπορεί να προκαλέσει αυτή η ατμόσφαιρα. Η Παρτιζάν είναι μία σοβαρή και οργανωμένη ομάδα, με έναν προπονητή που λίγο έλειψε να αναλάβει τον Ολυμπιακό (Τζούκιτς) και με ορισμένους πολύ ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές. Η ατμόσφαιρα στο πρώτο ματς θα είναι κολασμένη και ο Ολυμπιακός πρέπει να μην ασχοληθεί με το όνομα του αντιπάλου ή την κόντρα, αλλά με τα αγωνιστικά στοιχεία της. Ο Χάσι πρέπει να κάνει πολύ δουλειά στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας.
Για το Europa League μάλλον δεν έχεις και πολλά να πεις. Ο ΠΑΟΚ παίζει με μία εντελώς άπειρη ομάδα, που όμως το αγωνιστικό στυλ της δεν τον βολεύει. Πρόκειται για μία ομάδα που έκανε την έκπληξη στην Ουκρανία παίζοντας πολύ σφικτή άμυνα και με κόντρα επιθέσεις. Ασφαλώς δεν έχει ποιότητα ως ομάδα, δεν έχει παίκτη να ξεχωρίζει, αλλά δεν παύει να είναι μια ουκρανική ομάδα που θέλει προσοχή. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει με Γκαμπάλα (μακάρι γιατί θα είναι υποψιασμένος και νομίζω ότι είναι και κατώτερη ομάδα από τους Πολωνούς) ή την Γιαγκελόνια. Είναι φαβορί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Παναθηναϊκός ακόμη σχηματίζει ρόστερ και έχει παίκτες βασικούς που σήμερα δεν έχουν κάνει ούτε προπόνηση με την ομάδα. Οσο για τον Πανιώνιο, λογικά αντίπαλος θα είναι Μακάμπι που έχει εξελιχθεί σε κακό δαίμονα των ελληνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια. Πρωτίστως πρέπει να ολοκληρώσει την πρόκριση επί της Γκόριτσα που από μόνη της συνιστά επιτυχία και ακολούθως να δει πως θα αντιμετωπίσει την Μακάμπι που είναι μία καλύτερη ομάδα από τους Νεοσμυρνιώτες, αλλά ασφαλώς αντιμετωπίσιμη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.