Στο gazzetta.gr ο Έλληνας γιατρός του θρυλικού Μπανκς στη Στόουκ! (pics)

Στο gazzetta.gr ο Έλληνας γιατρός του θρυλικού Μπανκς στη Στόουκ! (pics)

bet365

Ύστερα από 45 χρόνια, με αφορμή μια... φανέλα, ξεκίνησε μια ρομαντική ιστορία που έχει πρωταγωνιστή τον Έλληνα γιατρό της Στόουκ την εποχή που έπαιζε στο σύλλογο ο τεράστιος Γκόρντον Μπανκς! Ο Μιχάλης Νεοφύτου μίλησε στο gazzetta.gr για τα όσα έζησε μέσα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο χουλιγκανισμός κι η συμβουλή που έδωσε στον Μπανκς για να πάει στην Χελένικ!
Το 2015 και ύστερα από 45 χρόνια η Στόουκ έστειλε μια φανέλα στον Έλληνα γιατρό που είχε τότε η ομάδα, δείχνοντας τον απεριόριστο σεβασμό που τρέφει για ανθρώπους που υπηρέτησαν το σύλλογο!
Τo gazzetta.gr μίλησε με τον Μιχάλη Νεοφύτου για τον ρομαντισμό που υπήρχε τότε στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τον χουλιγκανισμό και φυσικά τον Γκόρντον Μπανκς, ο οποίος του ζήτησε τη γνώμη του για να μεταγραφεί στην Χελένικ!
Κύριε Νεοφύτου, πως σας θυμήθηκαν στη Στόουκ ύστερα από 45 χρόνια;
«Με θυμήθηκαν λόγω του περίεργου για τους Άγγλους όνομα όταν ο γιος μου πήγε να αγοράσει τη φανέλα. Εκεί βρήκαν τα στοιχεία, διότι ποτέ δεν ασχολήθηκα με το σύλλογο μετά το 1970 που έφυγα από τον πάγκο τους, αν και πήγαινα στους αγώνες δεν είχα πια επίσημες επαφές με την ομάδα. Ο ιδιοκτήτης, ο κύριος Κλαμπ, πούλησε τις μετοχές σε κάτι Ισλανδούς μιας και είχε ξεκινήσει να γίνεται επένδυση το να έχεις ομάδα. Αυτοί δεν είχαν λόγους να με θυμούνται.
Απλά αν δεν κάνω λάθος, βετεράνοι παίκτες μπαίνουν σε κάτι επιτροπές, όπως ο Μπανκς για προβολή της ομάδας. Φαίνεται ότι κάποιος απ' αυτούς τους μεγάλους το όνομά μου, του ήρθε στο μυαλό και βέβαια θα έψαξε. Θα ήταν κάποιος από τους παλιούς ρομαντικούς που συνδέουν την παλιά εποχή με τη νέα».
«Πήγα να παραγγείλω την φανέλα μέσω του ίντερνετ ώστε να την προσθέσω στη συλλογή που έχω στο γκαράζ μου. Δεν μπορούσα όμως και έτσι τηλεφώνησα στα γραφεία του συλλόγου. Εκεί, όταν άκουσαν το όνομά μου, τους φάνηκε οικείο, τους είπα ότι ο μπαμπάς μου ήταν στην ομάδα αλλά πριν από 45 χρόνια. Φαίνεται ότι έψαξαν στον υπολογιστή και βρήκαν τα στοιχεία και μου έστειλαν δώρο τη φανέλα μαζί με την επιστολή αυτή» εξηγεί στο gazzetta.gr ο Αλέξης Νεοφύτου, υιός του κύριου Μιχάλη.

Η φανέλα που κοσμεί το γκαράζ του κ. Νεοφύτου.

Πως προέκυψε να πάτε στην ομάδα της Στόουκ;

«Ήμουν γιατρός στο Στόουκ από το 1965-1977. Το 1968 ο διευθυντής της κλινικής της οποίας εργαζόμουν, ο κ. Κλαμπ, φιλέλληνας που είχε κάνει τη θητεία του το '50 στην Κύπρο, είχε αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας και έτσι μου έκανε την πρόταση να γίνω γιατρός στην ομάδα.
Βλέπετε, τότε οι ομάδες άλλαζαν εύκολα οι διοικήσεις, δεν ήταν και πολύ ακριβές εξάλλου οι μετοχές επαρχιακών ομάδων. Συγκεκριμένα, η Στόουκ ήταν στα χέρια άλλου γιατρού και από εκεί μεταβιβάστηκαν στον επόμενο επίσης ιατρό, όπως προείπα.
«Στην ειδικότητα ήμουν παθολόγος, οπότε ο κ. Κλαμπ με ήθελε γιατρό της ομάδας, ώστε να βρίσκομαι μαζί του στον πάγκο. Εκείνα τα χρόνια, τα προβλήματα που προέκυπταν πήγαιναν στα νοσοκομεία στα χέρια των φυσικοθεραπευτών και των ιατρών. Εμείς στο γήπεδο κάναμε απλά τις πρώτες εκτιμήσεις».

Ήσασταν στην ομάδα το ίδιο διάστημα με τον Γκόρντον Μπανκς.
«Τον Μπανκς τον είχαν πάρει το 1967, το 1966 ήταν ο μεγάλος τερματοφύλακας της Αγγλίας που πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Στόουκ, αν και είναι η δεύτερη παλαιότερη ομάδα αν δεν κάνω λάθος καθώς ιδρύθηκε το 1863 παλαιότερη και εκείνη τη σεζόν, δεν είχε πολλές επιτυχίες. Το 1967 πήρε τον Μπανκς, το 1968 πήρε κι άλλους και το 1969 η Στόουκ βρέθηκε στο σημείο να είναι επικεφαλής της βαθμολογίας. Είπαμε να τη φωτογραφήσουμε γιατί δεν θα δούμε την ομάδα στην πρώτη θέση. Τότε τελειώσαμε 9οι αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία. Ήταν κι η εποχή που είχε βέβαια κι άλλους βετεράνους, χωρίς να είναι στο επίπεδο της εθνικής Αγγλίας αλλά ήταν οι καλύτεροι μετά από τους διεθνείς που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ο Μπανκς ήταν το αστέρι της ομάδας».
Τι θυμάστε απ' αυτόν;
«Ήταν πολύ ήσυχος, καλοπροαίρετος, ταπεινός παίκτης. Ήταν πάντα συνεπής σε ό,τι του ζητούσε ο προπονητής και στη ζωή του. Ήταν παντρεμένος με μια Γερμανίδα και είχαν τρία παιδάκια».
Κάτι έντονο που σας έχει μείνει σε ό,τι αφορά τον Μπανκς;
«Αυτό που θυμάμαι είναι απ' ένα ματς με τη Σάντερλαντ. Σε μια σύγκρουση που είχε έπεσε και έχασε τις αισθήσεις του. Είχαμε τεράστια αγωνία, επικράτησε μεγάλος πανικός και έφυγε αμέσως για το νοσοκομείο, αν και τότε ξέραμε πια ότι δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αργότερα του ήρθε η πρόταση να πάει δανεικός για περίπου δύο μήνες στην Χελένικ της Νοτίου Αφρικής. Με ρώτησε διάφορα για την χώρα μας, εγώ τον συμβούλεψα να πάει, του είπα ότι "έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες, δεν υπάρχει περίπτωση να σε κοροϊδέψουν».
Πόσο δύσκολο ήταν τότε να είστε γιατρός σε ομάδα; Φαντάζομαι δεν είχατε και τα κατάλληλα μέσα.
«Δεν είχαμε τίποτα, πόσω μάλλον σε μια ομάδα όπως η Στόουκ. Μιλάμε για μια περιοχή που ήταν φτωχή μιας και είναι γνωστή για τους κεραμιστές και τους ανθρακωρύχους της. Δεν ήταν πλούσια πόλη. Απλώς, η αφοσίωση των παικτών και κυρίως του κόσμου που υποστήριζαν την ομάδα κρατούσαν την ομάδα. Ο σκοπός ήταν να μην πέσει κατηγορία και γι αυτό πάντα ο σύλλογος ήταν στα χέρια νοικοκυραίων. Τότε δεν ενδιαφέρονταν ούτε Αμερικανοί ούτε Σαουδάραβες».
Τι σας είχε κάνει εντύπωση στο αγγλικό ποδόσφαιρο;
«Η αφοσίωση των παικτών στις ομάδες, γιατί δεν γινόντουσαν ακόμη μεγάλες μεταγραφές με πολλά λεφτά. Το αγγλικό ποδόσφαιρο παιζόταν σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Όταν πήγαιναν οι παίκτες στην ομάδα, ήθελαν να ρίξουν ρίζες εκεί, να μείνουν στην επαρχιακή κοινωνία. Δεν τους ενδιέφερε η δόξα ή να πάνε σε άλλη ομάδα. Η δόξα ήταν να πάνε στην εθνική Αγγλίας. Δεν περνούσε από το μυαλό τους το θέμα της μεγάλης μεταγραφής.
Υπήρχε ρομαντισμός, ειδικά στο Στόουκ που ήταν μικρή πόλη. Γινόταν και ένας διαγωνισμός από τους δημοσιογράφους σχετικά με το ποιοι φωνάζουν πιο δυνατά και για περισσότερη ώρα. Στόουκ και Λίβερπουλ ήταν οι πιο φανατικοί σε αυτό το επίπεδο, δεν τους πείραζε αν η ομάδα δεν έπαιζε αν έχαναν ή όχι».
Υπήρχε και έξαρση του χουλιγκανισμού.
«Εκείνα τα χρόνια είχε ξεκινήσει ο χουλιγκανισμός και οι μετακινήσεις γινόντουσαν με τον σιδηρόδρομο. Θυμάμαι 2-3 φορές όπου μεγάλες παρέες περίμεναν στο σταθμό να βγουν οι οπαδοί των άλλων ομάδων για να τους δείρουν. Εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει ο χουλιγκανισμός. ΅Ερχόντουσαν οπαδοί της Λίβερπουλ ή της Μάντσεστερ και έπεφτε πολύ ξύλο το οποίο δεν είχε να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι. Από πριν γίνει το ματς γινόντουσαν επεισόδια, ήταν κάτι σαν... παράδοση.
Εγώ έφυγα το 1976-1977, η μεγάλη τομή έγινε μετά το Χέιζελ. Ήμουν πια στην Ελλάδα, αλλά τα μέτρα που πάρθηκαν άλλαξαν και τη νοοτροπία, δεν υπάρχουν πια κιγκλιδώματα και αν γίνουν καυγάδες θα γίνουν μόνο απέξω από το γήπεδο».
Η επιστολή της Στόουκ που συνόδευσε τη φανέλα μέχρι αυτή να φτάσει στα χέρια του Αλέξανδρου Νεοφύτου:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα