Οταν το scouting, σου φέρνει 13 εκατ. ευρώ!

Αντώνης Σαούλης
Οταν το scouting, σου φέρνει 13 εκατ. ευρώ!

bet365

Το καλοκαίρι του '14 ο Ολυμπιακός πήρε ως ελεύθερους τους Μασουακού και Ομάρ και είναι πιθανό να βάλει στα ταμεία του αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Ποιος ήξερε το καλοκαίρι του 2014 τα ονόματα των Ομάρ Ελαμπντελαουί και Αρτούρ Μασουακού; Ο πρώτος ήταν γλωσσοδέτης και το μόνο που έκανε... κλικ ήταν ότι είχε περάσει κάποτε από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο δεύτερος ήταν «βούλα» στα πρωτοσέλιδα μιας και ήρθε στην Ελλάδα με το ίδιο αεροπλάνο που έφερνε και τον Ερίκ Αμπιντάλ.

Ελεύθεροι αμφότεροι. Ο Ολυμπιακός δεν έδωσε ευρώ για να τους αγοράσει και δύο χρόνια αργότερα έχει σίγουρα στα ταμεία του 8 εκατ. ευρώ από τον έναν (σ.σ. ο Μασουακού στην Γουέστ Χαμ) κι αν όλα πάνε καλά στην Χαλ θα έχει τουλάχιστον άλλα 5 εκατ. ευρώ από τον Ομάρ. Ανθρωποι του ποδοσφαίρου, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν την συγκεκριμένη εξέλιξη το καλοκαίρι του '14. Εκτός από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, τον Μίτσελ κι αυτούς που βρήκαν τους Ομάρ και Αρτούρ ελεύθερους κι... ωραίους.

Σ' ένα μεταγραφικό καλοκαίρι όπου είχαν κλέψει την παράσταση οι Φινμπόγκασον (δεν αποκτήθηκε), Πουλίδο (όλοι ξέρουμε τι συνέβη τελικά με τον Μεξικανό) και Αμπιντάλ (σταμάτησε την καριέρα του μετά από έξι μήνες) κανείς δεν ασχολήθηκε με τα πραγματικά «διαμαντάκια» που είχαν βρει στον Ολυμπιακό. Βεβαίως όσοι είχαν δει την προετοιμασία των «ερυθρολεύκων» στο Ζέεφελντ διέκριναν πως όχι μόνο ο Μίτσελ τους ετοιμάζει για βασικούς (παρά το νεαρό της ηλικίας τους) αλλά και πως μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στο θέμα του Ομάρ, οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν πιο γρήγορα από τουλάχιστον τρεις αγγλικές ομάδες (σ.σ. Γουέστ Μπρομ, Κρίσταλ Πάλας και Στόουκ). Γνώριζαν πως υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιό του. Και σε περίπτωση που η Μπραουνσβάικ υποβιβαζόταν (όπερ κι εγένετο) ο Ελαμπντελαουί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το μέλλον του ως ελεύθερος. Ο Ολυμπιακός περίμενε στην «γωνία», η μεταγραφή δεν... βγήκε στο φως της δημοσιότητας παρα μόνο μια μέρα πριν το deal και οι «ερυθρόλευκοι» τον έκλεισαν.

Στην περίπτωση του Αρτούρ, ο Ολυμπιακός έπαιξε με τις ώρες. Κυριολεκτικά πρόλαβε την Μαρσέιγ για μερικές ώρες. Οι «ερυθρόλευκοι» παρατηρούσαν τις εξελίξεις στην Βαλανσιέν η οποία τελικά βάρεσε «κανόνι» και οι περισσότεροι παίκτες έμειναν ελεύθεροι. Μεταξύ αυτών και ο Μασουακού ο οποίος μπήκε άρον άρον στο ίδιο αεροπλάνο με τον Ερίκ Αμπιντάλ. Και μπορεί ο Γάλλος αμυντικός να ήταν στην προετοιμασία στο Ζέεφελντ αλλά ο Ολυμπιακός έπρεπε να βγάλει άκρη με κάποια τελευταία έγγραφα ώστε να μπορέσει να τον ανακοινώσει.

Η τιμή τους εκτοξεύτηκε μετά τα έξι παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ και κυρίως στα ματς με Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους. Ο μεν Μασουακού είχε σκοράρει κόντρα στην προηγούμενη φιναλίστ της διοργάνωσης Ατλέτικο, ο δε Ομάρ είχε κάνει εκπληκτικό παιχνίδι μέσα στο Τορίνο κόντρα στην μετέπειτα φιναλίστ Γιουβέντους.

Παρά το γεγονός ότι την επόμενη σεζόν δεν έκαναν και την καλύτερή τους χρονιά (ειδικά ο Ομάρ στάθηκε άτυχος με το κάταγμα στο πόδι), εντούτοις ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει deals. Ο Αρτούρ Μασουακού αποτελεί παρελθόν έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ στην Γουέστ Χαμ (8,5 είναι το συνολικό ποσό) και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί βρίσκεται κι αυτός στην Αγγλία δανεικός με οψιόν αγοράς. Μία οψιόν αγοράς η οποία θα κριθεί από τα αποτελέσματα της Χαλ (εάν θα μείνει στην κατηγορία θα είναι μεγαλύτερη προφανώς) αλλά και από τις συμμετοχές του Νορβηγού. Ομως μίνιμουμ εάν τελικά η Χαλ αποφασίσει να τον κρατήσει θα δώσει στον Ολυμπιακό 5 εκατ. ευρώ (δεν υπολογίζουμε το loan fee που έδωσε ο αγγλικός σύλλογος τώρα).

Eσοδα που «καρπώνεται» ο Ολυμπιακός από το δίκτυο που έχει αναπτύξει στην Ευρώπη, τις συνεργασίες με ατζέντηδες, το δικό του scouting και τους ανθρώπους που εμπιστεύεται για τις μεταγραφικές επιλογές. Ταυτόχρονα συνεχίζει τα καλά deal με ομάδες της Premier League. Μιραλάς στην Εβερτον (7,65 εκατ. ευρώ), Μήτρογλου στην Φούλαμ (15 εκατ. ευρώ), Μασουακού στην Γουέστ Χαμ (8,5 εκατ. ευρώ) και τώρα ο Ομάρ στην Χαλ. Και βλέπουμε εάν θα υπάρξει και μεταγραφή του Μιλιβόγεβιτς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα