H μεγάλη αλήθεια του Γιώργου Καραγκούνη για μια κουλτούρα που δεν αποκτήσαμε ποτέ!

H μεγάλη αλήθεια του Γιώργου Καραγκούνη για μια κουλτούρα που δεν αποκτήσαμε ποτέ!

H μεγάλη αλήθεια του Γιώργου Καραγκούνη για μια κουλτούρα που δεν αποκτήσαμε ποτέ!

bet365

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του gazzetta.gr στην Google
Ο Μιχάλης Τσαμπάς... πιάνεται από τις «γλυκόπικρες αλήθειες» του Γιώργου Καραγκούνη και γράφει στο Gazzetta για μια χαμένη ευκαιρία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δευτερόλεπτα μετά το φινάλε ενός ακόμη αγώνα των Legends 2004, ο Γιώργος Καραγκούνης μιλώντας στην κάμερα του αγώνα που παρακολουθήσατε από το YouTube του Gazzetta, δεν έκρυψε την χαρά του που ήρθε μια ακόμη νίκη.

Προσοχή σε ένα ματς φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ο απόλυτος «τυπάρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου εστίασε στη νίκη και με... χαμόγελο έδειξε δυσαρεστημένος που η ομάδα του δέχτηκε γκολ. Όμως γι' αυτό έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, γι' αυτό αναγνωρίζεται από όλους ως ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες ποδοσφαιριστές, έχοντας πέρα από τους τίτλους, γράψει και μια σημαντική καριέρα εκτός συνόρων σε Ιταλία, Αγγλία και Πορτογαλία.

Κοιτώντας προς τις σχεδόν άδειες εξέδρες της Τούμπας, ο «Κάρα» που δεν μασάει τα λόγια του, είπε μια μεγάλη αλήθεια παντρεύοντας την και με ένα μεγάλο παράπονο. «Ηταν μια μεγάλη ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να δουν από κοντά όλους αυτούς που έβγαλαν μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους. Δυστυχώς έχασαν την ευκαιρία, δεν έχουμε ως λαός αυτή την κουλτούρα». Ποιος να ρίξει άδικο στον Γιώργο Καραγκούνη;

Στο χορτάρι της Τούμπας είχαν παραταχθεί οι άνθρωποι που... περπάτησαν πάνω στο νερό (τόσο μεγάλο ήταν το θαύμα του 2004) και από κοντά και μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα που έχει... γεννήσει το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα ακόμη και σε αυτή την ηλικία πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος να δει από κοντά με φανέλα και σορτσάκι τον Κρίστο Στόιτσκοφ; Τρανή, μοναδική ευκαιρίες για μπαμπάδες και παιδιά να βρεθούν εκεί. Να μάθουν για όλους αυτούς. Να ρωτήσουν τι πέτυχαν και να πάρουν ανάλογες απαντήσεις... Τις πύλες της Τούμπας πέρασαν πάνω – κάτω 3000 νοματαίοι. Τίποτα δηλαδή για τον ιερό σκοπό του αγώνα, αλλά και για το μέγεθος των ονομάτων.

 

Στην εποχή μας είναι εύκολο πατώντας 3-4 κουμπιά να βρεις μέσω του YouTube δεκάδες video για το πως αντιμετωπίζουν στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες τέτοιους είδους ματς.

Ο Γιώργος Καραγκούνης που... κάθε τρεις και λίγο συμμετέχει σε αυτά με την φανέλα της Ίντερ το ξέρει ακόμη καλύτερα. Βλέπει γεμάτες εξέδρες, βλέπει μικρούς και μεγάλους να αντιμετωπίζουν με δέος, σεβασμό, αλλά και ενθουσιασμό μύθους του παρελθόντος. Να θέλουν να ρουφήξουν στιγμές, να ψάχνουν οι νεότεροι να μάθουν ποιοι είναι όλοι αυτοί και πως υπηρέτησαν τον «βασιλιά των σπορ». Αναζητούν βδομάδες πριν ένα εισιτήριο, προετοιμάζονται για τέτοιους είδους αναμετρήσεις, κρατούν ως... λάφυρο ζωής ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία με έναν παίκτη. Στα μέρη μας αυτά δεν τα έχουμε και δυστυχώς είναι ακόμη ένα δείγμα το πως αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο και όσους το τίμησαν σε διάφορες στιγμές.

Οι Legends του Ότο Ρεχάγκελ πριν 21 χρόνια ήταν που μας χάρισαν ένα μαγικό κι αλησμόνητο καλοκαίρι. Όσοι τότε ήταν... μπόμπιρες ή όσοι δεν το έζησαν μπορεί σήμερα να μην ξέρουν τι εστί Καραγκούνης, Ζαγοράκης, Δέλλας, Νικοπολίδης, Χαριστέας, Τσιάρτας και όλοι οι άλλοι. Λάθος όμως. Λάθος για το πως χτίζεται η σωστή νοοτροπία των νέων φιλάθλων για το πως θα αγαπήσουν τις ομάδες τους και κυρίως την Εθνική. Δεν είναι μόνο ζητούμενο οι νίκες, οι τίτλοι και οι πανηγυρισμοί. Υπάρχουν κι άλλα πολλά.

Οι Legends άλλων χωρών... διδάσκονται ακόμη και στα σχολεία. Είναι «πρεσβευτές» που αξίζουν κάθε σεβασμό. Είναι κεφάλαια για τις χώρες τους και το ποδόσφαιρό τους. Στην Ελλάδα είμαστε μακριά από όλο αυτά. Όσο περνούν τα χρόνια, όσο... ξεμακραίνουμε από το έπος της Πορτογαλίας, τόσο λιγότεροι είναι αυτοί που βρίσκουν θέση στην εξέδρα σε ένα φιλικό αυτής της θαυματουργής παρέας. Προφανώς και ο μύθος δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αλλά δεν κάνουμε και πολλά για να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη. Το παράπονο του «Κάρα» απόλυτα δικαιολογημένο. Ενός ανθρώπου που κοιμάται, ξυπνάει, ζει, αναπνέει για την μπάλα και για μια μπάλα. Δυστυχώς την κουλτούρα από τέτοιους είδους ματς δεν την έχουμε και δεν θα την αποκτήσουμε και ποτέ.

Αφού δεν κολλήσαμε το... μικρόβιο ούτε καν με την παρέα των Legends πότε να γίνει;


 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...