Η Εστουδιάντες άνοιξε θυγατρική στην Παλαιστίνη, σε περιοχή που έχει καταλάβει το Ισραήλ

Μαριλένα Καλόπλαστου
Η Εστουδιάντες άνοιξε θυγατρική στην Παλαιστίνη, σε περιοχή που έχει καταλάβει το Ισραήλ

bet365

Η Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα, με την υποστήριξη της ηγεσίας του κλαμπ, πέτυχε ένα ιστορικό γεγονός: το άνοιγμα της πρώτης θυγατρικής της στην Παλαιστίνη.

Αν και υπάρχουν αρκετές ομάδες ποδοσφαίρου της Αργεντινής με θυγατρικές στη Μέση Ανατολή, γενικά βρίσκονται στο Τελ Αβίβ. Αυτή είναι η πρώτη ομάδα στη χώρα που τολμά να ανοίξει τη θυγατρική της στην άλλη πλευρά του Τείχους του Απαρτχάιντ, δηλαδή σε μια από τις περιοχές της Παλαιστίνης που το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα από το 1967.

Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό και πραγματικά δύσκολο επίτευγμα, αφού ούτε η Εθνική Ομάδα Παλαιστίνης δεν μπορεί να παίξει ελεύθερα στην έδρα της στη χώρα της, συχνά αναγκαζόμενη να παίξει στην εξορία. «Filial Estudiantes de la Plata en Tierra Santa» ονομάζεται αυτό το παράρτημα που κατάφερε να... ντριμπλάρει το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το έργο των πιστών της albirroja δεν ήταν εύκολο, αφού αντιμετώπιζαν τεράστιες προκλήσεις, όπως το ισχυρό λόμπι που πάντα έγερνε το γήπεδο εναντίον τους. Αλλά με πείσμα κατάφεραν να πετύχουν ένα γκολ υπέρ της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της Αργεντινής και της Παλαιστίνης, και οι δύο θύματα της αποικιοκρατίας και της λεηλασίας των φυσικών τους πόρων από τις δυνάμεις κατοχής.

Η θυγατρική ομάδα βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Balata, στην ιστορική πόλη Nablus. Είναι το μεγαλύτερο camp σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. To Balata Camp δημιουργήθηκε το 1950 για να δέχεται Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της Νάκμπα (στα ελληνικά μεταφράζεται ως "καταστροφή" κι οι Παλαιστίνιοι ως "Νάκμπα" αναφέρονται στο διωγμό που υπέστησαν μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ). Οι κάτοικοί του προέρχονται από πόλεις όπως η Iafa, το Lod και η Ramla, καθώς και από άλλες 60 πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης με την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

 

Τελευταία Νέα