Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ζητά αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από τη FIFA για διαφυγόντα κέρδη

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ζητά αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από τη FIFA για διαφυγόντα κέρδη

Newsroom
Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ζητά αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από τη FIFA για διαφυγόντα κέρδη

bet365

Ο ουκρανικός σύλλογος ζητά αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου και έχει καταθέσει έγγραφα στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο προσφεύγοντας κατά απόφασης της FIFA που επιτρέπει στους ξένους παίκτες να αναστείλουν μονομερώς τα συμβόλαιά τους στη διχασμένη από τον πόλεμο xώρα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Athletic» η Σαχτάρ Ντόντσεκ 13 φορές πρωταθλήτρια Ουκρανίας στη μετασοβιετική εποχή -από το 1992- κατέθεσε έγγραφα στον Matthieu Reeb, γενικό διευθυντή του Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) στην Ελβετία, τον Ιούλιο κατά της απόφαση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που επιτρέπει σε ξένους παίκτες να σπάνε τα συμβόλαιά τους με τον σύλλογο. Ως εκ τούτου, ετοιμάζεται τώρα για μια αξιοσημείωτη δικαστική μάχη 42,6 εκατομμυρίων λιρών (50,5 εκατομμύρια δολάρια) με τη FIFA.

Η διαφωνία βασίζεται σε μια απόφαση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ξένοι παίκτες και προπονητές έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας τους με ουκρανικούς συλλόγους έως τις 30 Ιουνίου 2023, εκτός εάν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ ενός παίκτη ή προπονητή και του συλλόγου τους ως τις 30 Ιουνίου φέτος.

Στην περίπτωση της Σαχτάρ, ο σύλλογος είχε στα βιβλία του 14 ξένους παίκτες. Οι ροές εσόδων του συλλόγου είχαν ήδη αποδεκατιστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ως εκ τούτου, είχε σκοπό να πουλήσει ξένους παίκτες της για να ανακτήσει ζωτικά κεφάλαια τόσο για να καλύψει τις απώλειες του συλλόγου όσο και για να βοηθήσει την ανθρωπιστική ανταπόκρισή της στον πόλεμο.

Επιπλέον, ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι οι ξένοι παίκτες δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν για να παίξουν σε εμπόλεμη ζώνη, ο σύλλογος περίμενε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τα έξοδα μεταγραφής για τους παίκτες και ήταν σε ενεργές συνομιλίες για αρκετές πωλήσεις. Ωστόσο, η απόφαση σήμαινε ότι η Σαχτάρ είχε μόλις μια εβδομάδα για να κλείσει τις πωλήσεις, ενώ οι σύλλογοι -αγοραστές και οι agents των παικτών γνώριζαν ότι μπορούσαν απλώς να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου και να αποφύγουν να πληρώσουν τέλη στον ουκρανικό σύλλογο.

Σε μια επιστολή της λοιπόν προς στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την επομένη της απόφασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σαχτάρ Σεργκέι Πάλκιν είπε: «Εξαιτίας της απόφασης της FIFA, η Σαχτάρ έχασε την ευκαιρία να μεταφέρει τέσσερις ξένους παίκτες για το συνολικό ποσό περίπου 50 εκατομμυρίων». Και συνέχισε προειδοποιώντας ότι ο σύλλογος θα αναζητήσει αποζημίωση στα ελβετικά δικαστήρια σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση!

Η FIFA από πλευράς της προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ουκρανικών συλλόγων δημοσιεύοντας μια τροπολογία που έλεγε ότι καμία τέτοια συμφωνία δεν πρέπει να ανακοινωθεί πριν από την 1η Αυγούστου, ωστόσο η ουκρανική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό δεν την ωφελεί, καθώς οι σύλλογοι- αγοραστές γνωρίζουν ότι απλώς θα μπορούν να λάβουν ένας παίκτης χωρίς μεταγραφή σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η Σαχτάρ έχει πλέον προσφύγει στο CAS. Ο σύλλογος ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της FIFA, αλλά και να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση στη Σαχτάρ.

Στο φάκελο που κατέθεσε ζητά επίσης από τη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να καλύψει όλα τα δικαστικά έξοδα, εκτός από τα νομικά έξοδα της Σαχτάρ. Ως ένδειξη της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία, η ομάδα ζήτησε επίσης παράταση 10 ημερών για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του CAS, καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε τις πληρωμές στο εξωτερικό και πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια.

 

Τελευταία Νέα