Οι 10+1 ποδοσφαιριστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι και μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Κώστας Τόπας
Οι 10+1 ποδοσφαιριστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι και μπορούν να κάνουν τη διαφορά

bet365

Το Gazzetta βγαίνει στην αγορά και παρουσιάζει 10+1 περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να αποκτηθούν και να βοηθήσουν ομάδες να πετύχουν τους στόχους τους.

Όπως σε κάθε μεταγραφική περίοδο έτσι και φέτος έγινε ο χαμός από τις μεταγραφές. Μεταγραφές ουσίας και «έξυπνες βόμβες» συνέθεσαν το σκηνικό, με τους συλλόγους της Γηραιάς Ηπείρου να… ξηλώνονται. Αναμφίβολα, την παράσταση έκλεψε η Γιουβέντους, η οποία κατάφερε να κάνει την μεγάλη διαφορά και να αποκτήσει τον Ντούσαν Βλάχοβιτς έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Σέρβος επιθετικός και πρώτος σκόρερ στη Serie A στα 22 του χρόνια άφησε την Φιορεντίνα και εντάχθηκε στις υπηρεσίες του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος γνωρίζει ότι έχει στα χέρια του ένα… βαρύ πυροβολικό. Από την άλλη υπήρξαν ομάδες που κινήθηκαν έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι κάνοντας σωστές και ουσιαστικές κινήσεις.

Όπως η Ίντερ, η οποία απέκτησε τον Ρόμπιν Γκόσενς από την Αταλάντα. Ακόμα και η Μπαρτσελόνα κατάφερε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου να εντάξει τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και να τον προσθέσει στο ρόστερ, μαζί με τους Φεράν Τόρες, Αντάμα Τραορέ και Ντάνι Άλβες, οι οποίοι κι αυτοί αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο.

Η Λίβερπουλ με τη σειρά της έκανε δικό της τον Λουίς Ντίαζ. Ο Κολομβιανός εξτρέμ θα ζήσει το όνειρο της κόκκινης μεριάς του Μέρσεϊσαϊντ, με την Πόρτο να ανάβει το πράσινο φως για την παραχώρησή του. Η Άστον Βίλα έκανε δικό της τον Φιλίπε Κουτίνιο, ως δανεικό, μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτές ήταν μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες μεταγραφές της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Ωστόσο όσοι ποδοσφαιριστές δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα και είναι ελεύθεροι, έχουν την δυνατότητα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να βρουν ποδοσφαιρική στέγη. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι οι παίκτες να έχουν μείνει ελεύθεροι έως το deadline της μεταγραφικής περιόδου της χώρας που αγωνίζονται. Το Gazzetta συγκέντρωσε 10+1 ποδοσφαιριστές -με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία βάσει Transfermarkt- που παραμένουν ελεύθεροι και αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο

Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο

Σεμπά

Σεμπά

Τζακ Γουίλσιρ

Τζακ Γουίλσιρ

Κριστιάν Ολίβα

Κριστιάν Ολίβα

Λοράν Κοσιελνί

Λοράν Κοσιελνί

Μάρλος

Μάρλος

Ισάακ Μπένζα

Ισάακ Μπένζα

Μαρσέλο Σαράκι

Μαρσέλο Σαράκι

Τζόρτζε Ντεσπότοβιτς

Τζόρτζε Ντεσπότοβιτς

Ντιέγκο Κόστα

Ντιέγκο Κόστα

Έντγκαρ Ιέ

Έντγκαρ Ιέ

Ετών: 35

Θέση: Μεσοεπιθετικός

Χρηματιστηριακή αξία: 1 εκατομμύριο ευρώ

Το περασμένο καλοκαίρι απασχόλησε έντονα τον ΠΑΟΚ. Στις 15 Αυγούστου έμεινε ελεύθερος από την Αλ Χιλάλ, βρέθηκε μια «ανάσα» από τον Δικέφαλο του Βορρά, ωστόσο η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Προϊόν των ακαδημιών της Γιουβέντους, με τεράστια καριέρα στη Βέκια Σινιόρα, αλλά και την Εθνική Ιταλίας. Συνολικά με την «Γιούβε» σε 132 συμμετοχές, μέτρησε 20 γκολ και 23 ασίστ, αγωνιζόμενος από το 2008 έως και το 2014 που πήρε μεταγραφή στην Τορόντο. Στο MLS σε 145 εμφανίσεις, κατέγραψε εντυπωσιακά νούμερα, αφού σημείωσε 83 γκολ και έβγαλε 51 ασίστ.

Ετών: 29

Θέση: Εξτρέμ

Χρηματιστηριακή αξία: 1.5 εκατομμύρια ευρώ

Ελεύθερος έμεινε ο πρώην παίχτης του Ολυμπιακού, Σεμπά, μετά από δύο χρόνια στην Σαουδική Αραβία και στην Αλ Σαμπάμπ. Φέτος πρόλαβε να κάνει μόλις 3 συμμετοχές, ενώ την περασμένη σεζόν έκανε 16 συμμετοχές με 7 γκολ και 4 ασίστ. Με τον Ολυμπιακό είχε καταγράψει 99 συμμετοχές, 11 γκολ και 19 ασίστ.

Ετών: 30

Θέση: Μέσος

Χρηματιστηριακή αξία: 2 εκατομμύρια ευρώ

Πριν από μερικές ημέρες στην Αγγλία γράφτηκε το όνομα του, λέγοντας πως η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για την περίπτωση του. Ο Τζακ Γουίλσιρ στο ξεκίνημα της καριέρας του θεωρούταν ένας από τους πιο ταλαντούχους μέσους που έχει βγάλει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς με αποτέλεσμα στα 30 του να κυκλοφορεί ελεύθερος και σχεδόν καμία ομάδα να μην είναι διατεθειμένη να του δώσει δουλειά.

Ετών: 25

Θέση: Αμυντικός Χαφ

Χρηματιστηριακή αξία: 2 εκατομμύρια ευρώ

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που το όνομα του έχει βρεθεί τόσο στο μεταγραφικό ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ όσο και της ΑΕΚ. Ο 25χρονος αμυντικός μέσος έμεινε ελεύθερος από την Κάλιαρι, με την οποία κατέγραψε 30 συμμετοχές έχοντας απολογισμό δύο τέρματα. Πρόκειται για ένα καθαρό «εξάρι» και ξεκίνησε επαγγελματικά στη Νασιονάλ, με την οποία είχε στη χώρα του 43 συμμετοχές, 3 γκολ και 2 ασίστ.

Ετών: 36

Θέση: Κεντρικός αμυντικός

Χρηματιστηριακή αξία: 3 εκατομμύρια ευρώ

Ο έμπειρος αμυντικός αποχαιρέτησε την Μπορντό, καθώς επετεύχθη συμφωνία για λύση του συμβολαίου του. Ο Γάλλος είχε την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης αλλά προτίμησε να φύγει. Ο άλλοτε αμυντικός της Άρσεναλ αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με την Λοριάν να έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Ετών: 33

Θέση: Δεξιός και αριστερός εξτρέμ

Χρηματιστηριακή αξία: 3,5 εκατομμύρια ευρώ

Διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο τα νούμερα του αποδεικνύουν ότι το κατέχει ακόμα το τόπι και πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έμεινε ελεύθερος από την Σαχτάρ έπειτα από οκτώ χρόνια, στα οποία αποτέλεσε έναν εκ των καλύτερων παικτών της. Στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν είχε τρία γκολ και έξι ασίστ σε Ουκρανία κι Ευρώπη.

Ετών: 25

Θέση: Δεξιός εξτρέμ

Χρηματιστηριακή αξία: 4 εκατομμύρια ευρώ

O 25χρονος υψηλόσωμος εξτρέμ (1.88) έμεινε ελεύθερος από την Κατάρ Σπορτ Κλαμπ, με την οποία κατέγραψε μόλις 12 συμμετοχές από το 2021 μέχρι τον Γενάρη του 2022. Στο παρελθόν έχει περάσει από Βαλενσιέν, Σταντάρ Λιέγης, Μονπελιέ, Χάντερσφιλντ και Αμιάν.

Ετών: 23

Θέση: Αριστερός μπακ

Χρηματιστηριακή αξία: 4.5 εκατομμύρια ευρώ

Το 2018 η Λειψία ανακοίνωσε την απόκτηση του αριστερού μπακ, Μαρσέλο Σαράκι, από την Ρίβερ Πλέιτ. Το συμβόλαιο του ήταν για πέντε χρόνια, ωστόσο δεν κατάφερε να στεριώσει ποτέ στην γερμανική ομάδα και παραχωρήθηκε δανεικός στην Γαλατασάραι. Με τους «ταύρους» κατέγραψε 27 συμμετοχές, με απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ και με την Γαλατά 44 εμφανίσεις με δύο τέρματα και οκτώ ασίστ.

Ετών: 29

Θέση: Επιθετικός

Χρηματιστηριακή αξία: 5 εκατομμύρια ευρώ

Το 2014 απασχόλησε την ΑΕΚ για την κορυφή της επίθεσης της. Αγωνίζεται τόσο στην κορυφή όσο και στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Από τον Ιούλιο του 2020 αγωνιζόταν στην Ρουμπίν Καζάν, από την οποία κι έμεινε ελεύθερος πριν από μερικές ημέρες. Με την ρωσική ομάδα κατέγραψε 36 συμμετοχές, με απολογισμό 15 τέρματα και 5 ασίστ.

Ετών: 33

Θέση: Επιθετικός

Χρηματιστηριακή αξία: 5 εκατομμύρια ευρώ

Ο Ντιέγκο Κόστα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Ατλέτικο Μινέιρο είναι ελεύθερος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Αρκετές είναι οι φήμες που τον θέλουν να επιστρέφουν στην Ευρώπη. Απασχόλησε πριν από μερικές ημέρες τη Νιουκάστλ, ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε ποτέ. Με την Ατλέτικο Μινέιρο κατέγραψε 19 εμφανίσεις, έχοντας απολογισμό 5 τέρματα και 1 ασίστ. Η Σαλερνιτάνα βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί του για να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να τον εντάξει στο ρόστερ της.

Ετών: 32

Θέση: Κεντρικός αμυντικός

Χρηματιστηριακή αξία: 7.5 εκατομμύρια ευρώ

Ο Έντγκαρ Ιέ απασχόλησε το περασμένο καλοκαίρι τον Ολυμπιακό, για το κέντρο της άμυνας του, ωστόσο η υπόθεσή του δεν προχώρησε ποτέ. Τελικά κατέληξε στην Τράμπζονσπορ του Τάσου Μπακασέτα και του Μανώλη Σιώπη και κατέγραψε 61 εμφανίσεις, έχοντας απολογισμό τρία τέρματα, μέχρι να μείνει ελεύθερος στις 14 Ιανουαρίου.