Δόξα Ορεστιάδας: Η ομάδα των 70 ατόμων που έχει πουλήσει πάνω από 100 φανέλες και παίζει μπάλα για την κοινωνία

Δόξα Ορεστιάδας: Η ομάδα των 70 ατόμων που έχει πουλήσει πάνω από 100 φανέλες και παίζει μπάλα για την κοινωνία

bet365

Η Δόξα Ορεστιάδας είναι ομάδα που παίζει μπάλα για μια κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη, με περισσότερη αγάπη, με μεγαλύτερη ανθρωπιά. Η ομάδα που πέρασε δυνατά μηνύματα στηρίζοντας την Παλαιστίνη και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αποκαλύπτεται στο Gazzetta.

«Το ποδόσφαιρο είναι καλό για σένα και για μένα. Όχι για τη βιομηχανία». Αυτό είναι το σύνθημα που θα το δείτε στο πανό των περίπου 40 φίλων της Δόξας Ορεστιάδας - της ομάδας που πρόσφατα έγινε γνωστή στην Ελλάδα για τις φανέλες που κυκλοφόρησε και τις οποίες αφιερώνει σε Παλαιστίνη και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η Δόξα είναι μια ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζεις - παίζει μπάλα για μια καλύτερη κοινωνία. Για περισσότερη ανθρωπιά. Για αλληλεγγύη. Για έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος θα αγαπάει, θα σέβεται και στηρίζει τον συνάνθρωπό του.

Ο τερματοφύλακας της ομάδας, Αχιλλέας Σκερλετόπουλος, μέσω του Gazzetta μάς συστήνει την ομάδα, που ο καθένας μας θα πρέπει να γίνει οπαδός της.

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είστε εσείς.

«Είμαι ο Αχιλλέας Σκερλετόπουλος και είμαι στην ομάδα 5-6 χρόνια από το 2015, είμαι ο τερματοφύλακας της ομάδας. Έλειπα φοιτητής και γύρισα στην Ορεστιάδα πριν από έναν χρόνο.

Όταν ζούσα εκτός πόλης, όμως, όποτε ερχόμουν ως επισκέπτης για να δω την οικογένειά μου και φίλους, πάντα έπαιζα με την ομάδα. Σπούδαζα Κομοτηνή, η Ορεστιάδα είναι κοντά και ερχόμουν για τα ματς».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Πάμε στο θέμα των ημερών. Πρέπει να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας.

«Πρέπει να πούμε ότι η ομάδα μας έχει μια ιστορία 50 χρόνων. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε προσπαθήσει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της αυτοοργάνωσης. Τί σημαίνει αυτοοργάνωση: Δεν υπάρχει διοίκηση. Υπάρχει τυπικά, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει γιατί τις αποφάσεις τις παίρνουν οι παίκτες μαζί με τους οπαδούς μέσα από διαδικασία συζήτησης. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από τη διάδραση που υπάρχει μεταξύ ημών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδείξουμε μερικά κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν. Ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια με τη συλλογή τροφίμων για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Φυσικά, κάτι ανάλογο κάναμε και για τις περιοχές που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές.

Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε όπου μας χρειάζεται η κοινωνία, να υπάρχει διάδραση και να μαθαίνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Πριν από έναν χρόνο είχαμε διοργανώσει ένα φιλικό με τη Φορτούνα Αλεξανδρούπολης, για να βοηθήσουμε μια συντοπίτισσά μας, η οποία έχει προβλήματα υγείας και χρειαζόταν χρήματα για τη νοσηλεία και τη θεραπεία της στο εξωτερικό. Θέλω να πω ότι η κοινωνική μας δράση δεν ξεκινά τώρα. Υπάρχει μια ιστορία από πίσω».

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Πώς καταλήξατε στις φανέλες για την Παλαιστίνη και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα;

«Τη φανέλα για την Παλαιστίνη τη φτιάξαμε το 2018, όταν είχε γιγαντωθεί το θέμα αυτό... Μέσα απ' αυτήν την κίνηση θέλουμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε αυτήν την περιοχή κι αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στο λαό της Παλαιστίνης για όσο έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει εκεί, με τους χιλιάδες νεκρούς.

Όσον αφορά στη ΛΟΑΤΚΙ φανέλα, πρόκειται για μια κίνηση στήριξης και αλληλεγγύης στους ανθρώπους που περιορίζουν την προσωπικότητά τους και τη σεξουαλικότητά τους. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να φοβούνται, θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε και να ξέρουν ότι έχουν τις ίδιες ελευθερίες με όλους».

Αυτές οι φανέλες, πέρα από το κοινωνικό μήνυμα που περνάτε, είναι και μια κίνηση για να αυξήσετε τα έσοδά σας; Είναι διαθέσιμες για τον κόσμο που θα θέλει να τις αγοράσει;

«Όταν τις βγάλαμε δεν είχαμε κάτι τέτοιο στο μυαλό μας. Είμαστε μια ομάδα του Β' τοπικού, που είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία και να θίξουμε δύο σημαντικά ζητήματα. Όταν ο κόσμος το αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα, είδαμε ότι μας ζητούσαν τις φανέλες και έτσι αποφασίσαμε να τις διαθέσουμε στον κόσμο.

Όποιος θέλει μ' ένα κόστος 25 ευρώ μπορεί να παραγγείλει τη φανέλα. Όταν βγάλαμε τις φανέλες δεν είχαμε σκοπό να τις διαθέσουμε στο κοινό, τις βγάλαμε μόνο για εμάς για τα παιχνίδια. Εφόσον ο κόσμος τις ζητούσε έντονα τις δώσαμε σε διάθεση. Δεν περιμέναμε τον αριθμό των παραγγελιών για να αποφασίσουμε να δώσουμε ένα "Χ" ποσό στις οικογένειες εδώ που έχουν ανάγκη. Κατευθείαν, όταν αποφασίσαμε να τις διανείμουμε, είπαμε πως ένα μέρος των χρημάτων θα πηγαίνει σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορούμε να μιλήσουμε και με αριθμούς;

«Επειδή αυτό μεταβάλλεται, αρκεί να σας πω ότι μέχρι την Τρίτη (24/11) είχαμε ξεπεράσει τις 100 φανέλες. Νομίζω πώς ούτε ομάδα Β' εθνικής δεν πουλάει 100 εμφανίσεις. Αυτό είναι κάτι τεράστιο, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Σε τέσσερις μέρες είχαμε παραγγελίες για 100 τεμάχια. Δεν ξέρω ακριβώς να σας πω τα νούμερα γιατί δεν είμαι υπεύθυνος σ' αυτό το κομμάτι».

Ποια φανέλα έχει μεγαλύτερη ζήτηση;

«Θα σας γελάσω... Δεν κρατάω εγώ τα στοιχεία, αλλά προσωπικά μπορώ να σας πω ότι σε 2-3 παραγγελίες που είχα, είδα ότι το ενδιαφέρον ήταν μοιρασμένο. Θέλω να σας πω επίσης, ότι το τρίτο μπλουζάκι που φοράει ο τρίτος στη φωτογραφία - και τυγχάνει να είμαι εγώ - υπάρχει πάλι έχει κοινωνικό μήνυμα. Όλα μας τα μπλουζάκια έχουν ένα κοινωνικό μήνυμα. Συγκεκριμένα, αυτό το μπλουζάκι είναι ένα μήνυμα κατά των αιολικών πάρκων, της καταστροφής των πάρκων και την αποψίλωση των δένδρων. Κι αυτές οι μπλούζες είναι προς τη διάθεση του κοινού».

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται

Είστε ανοιχτοί να παίξετε και με ομάδες που τραβούν περισσότερο στον κόσμο, ώστε να αυξήσετε τα έσοδά σας;

«Εμείς αυτό που κάνουμε, δεν το κάνουμε για το αγωνιστικό κομμάτι. Χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο για να περάσουμε κοινωνικά μηνύματα. Είμαστε μια πολύ ωραία παρέα που διασκεδάζει μ' αυτό που κάνει. Αν βρεθεί μια μεγάλη ομάδα και μας πει ότι θέλει να παίξει μαζί μας, μια χαρά. Δεν νομίζω να έχουμε πρόβλημα μ' αυτό».

Τί άλλο να περιμένουμε από την ομάδα σας;

«Σίγουρα παρόμοιες δράσεις. Τώρα που ο κόσμος το αγκάλιασε όλο αυτό, μας άνοιξε και περισσότερο την όρεξη για να φτιάξουμε περισσότερο την κοινωνία μας και εδώ στην Ορεστιάδα και στον Έβρο. Να περιμένετε σίγουρα ωραίες εικόνες στα γήπεδα, με τον κόσμο μας και τη μπάλα μας».

Πόσο κόσμο έχετε;

«Παίζουμε 20 άτομα κι ο περίγυρός μας, οι οπαδοί μας είναι 30-40 άτομα».

Μιλάμε για μια παρέα περίπου 70 ατόμων που έχουν πουλήσει πάνω από 100 φανέλες.

«Ναι, ναι».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σας έχουν παραγγείλει φανέλες κι από το εξωτερικό.

«Νομίζω όχι προς το παρόν, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο».

Επειδή είστε μια πολύ δημοκρατική ομάδα, τις αποφάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, τις παίρνετε όλοι μαζί ή εκεί αποφασίζει μόνο ο προπονητής;

«Εχουμε τον κύριο Παναγιώτη, ο οποίος έρχεται κοιτάζει το πόσοι είμαστε σήμερα - καμία φορά δεν είμαστε ούτε 12 ή 13 - τον αγαπάμε πάρα πολύ, αλλά γενικά το συζητάμε».

Υπάρχει σταρ στην ομάδα σας; Αν και σταρ είναι η όλη δράση σας.

«Σταρ συνήθως είναι οι νεότεροι στη ομάδα, τους δίνουμε κατευθείαν το περιβραχιόνιο, τους βάζουμε και μπροστά. Αυτήν την περίοδο ο σταρ της ομάδας μας είναι ο "Havana Cola", ο Στέλιος Χριστοφορίδης που είναι κι ο πιο μικρός στην ομάδα μας».

Είστε από την Ορεστιάδα, από μια κλειστή κοινωνία, που υπάρχει κι η τουρκική μειονότητα στη Θράκη γενικότερα, αν δεν κάνω λάθος. Υπήρξαν αντιδράσεις για τις φανέλες αυτές;

«Η αλήθεια είναι ότι και εμείς περιμέναμε αντιδράσεις. Είναι λογικό οι κλειστές κοινωνίες να είναι κάπως πιο συντηρητικές σε τέτοια ζητήματα. Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως είδαμε ότι ο κόσμος της Ορεστιάδας το έχει αγκαλιάσει όλο αυτό. Υπάρχει μια πολύ θετική ανταπόκριση κι η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις».

Το θέμα των γυναικοκτονιών σας έχει προβληματίσει για να θίξετε κι αυτό το θέμα;

«Το έχουμε στο νου μας. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο βλέπουμε πολύ συχνά τέτοια περιστατικά. Βέβαια, προϋπήρχε αυτό το φαινόμενο αλλά τώρα έχει πάρει μορφή στην κοινωνία. Θα το αγγίξουμε κι αυτό όταν έρθει η ώρα. Είναι ένα θέμα που υπάρχει και εμείς πάμε βήμα βήμα, θέλοντας πάντα να θίγουμε διάφορα κοινωνικά ζητήματα».

@Photo Credits: facebook / Δόξα Ορεστιάδας

 

Τελευταία Νέα