Το transfer story του Αντώνη Σιατούνη: Από τον Παναθηναϊκό, στη Μόντσα του Μπερλουσκόνι

Το transfer story του Αντώνη Σιατούνη: Από τον Παναθηναϊκό, στη Μόντσα του Μπερλουσκόνι

bet365

Η εκτόξευση του νεαρού χαφ από την Παιανία στην ανερχόμενη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ο Αντώνης Σιατούνης ανήκει για τα τρία επόμενα χρόνια στην ομάδα που σε λίγο καιρό δεν θα... πλησιάζεται από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η αλήθεια και συνοψίζει τη σημασία της μετακίνησής του από την Κ19 της Σαμπντόρια, στην ανερχόμενη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου, τη Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Αντριάνο Γκαλιάνι. Οι δύο δημιουργοί της αξεπέραστης Μίλαν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα νέο ξεκίνημα από τη γενέτειρα του Γκαλιάνι, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μιλάνου. Και όταν δύο τόσο ισχυροί άνθρωποι αναλαμβάνουν ένα τέτοιο εγχείρημα, η επιτυχία είναι εγγυημένη.

Το Gazzetta έχει όλες τις λεπτομέρειες της μεταγραφής του 19χρονου Έλληνα που την Τρίτη (13/7) πραγματοποίησε την πρώτη προπόνηση με τη νέα του ομάδα.

Τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια ο Σιατούνης είχε το μυαλό του στον Παναθηναϊκό και το πρωτάθλημα Super League Κ17, στο οποίο θα έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2018/19. Όμως τότε στο πατρικό του στο Ίλιον έγινε η συνάντηση που έμελε να αλλάξει τη ζωή του. Τον επισκέφτηκαν agents και του παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα προοπτική: Ιταλία! Έτσι η πλοκή πήρε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη που κατέληξε στη σπουδαία συμφωνία με τη Μόντσα.

Για να ολοκληρωθεί αισίως η διαπραγμάτευση, χρειάστηκε προεργασία μηνών από την εταιρία Sports Connection του Α. Αποστολόπουλου, ο οποίος επιστρέφει στα deals με το δίδυμο Μπερλουσκόνι-Γκαλιάνι ένδεκα χρόνια μετά από τη μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου από τη Τζένοα στη Μίλαν και 16 μετά από αυτή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου από τη Μεσίνα στους «ροσονέρι».

Πρόσωπο-κλειδί ήταν ο Μικέλε Νταλ Τσιν, επικεφαλής scout της Μόντσα και πρώην της Σαμπντόρια. Ήταν ο άνθρωπος που τον είχε ξεχωρίσει από τότε που ανήκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και άναψε το «πράσινο φως» για την απόκτησή του. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και οι καθοριστικές επαφές έγιναν στο μέσον Απριλίου, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στις αρχές Μαϊου ο «Σιατού» πέρασε αρκετές ημέρες στη Μόντσα μαζί με τους γονείς και την αδελφή του, απαραίτητους συνοδοιπόρους σε όλα τα βήματά του, μέχρι να ολοκληρώσει τις ιατρικές εξετάσεις και να βάλει την υπογραφή του στο νέο κεφάλαιο της ζωής και της καριέρας του.

Πέραν της προσωπικής άποψης που είχε ο Νταλ Τσιν, ήταν οι εμφανίσεις του Σιατούνη στην Primavera που μαγνήτισαν αρκετούς συλλόγους της Ιταλίας και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει αυτό το άλμα. Εμφανίσεις που βέβαια συνδυάστηκαν με το ελκυστικό «πακέτο» που έχει ο Έλληνας μέσος: χαφ που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση και στις τρεις θέσεις του κέντρου, αλλά και ως σένντερ μπακ, με μπόι 1.86 και στυλ παιχνιδιού που θυμίζει Κώστα Κατσουράνη. Πληρότητα και ευελιξία δηλαδή, συν τη φήμη που τον συνοδεύει ως «παιδί του προπονητή», θα κάνει στο γήπεδο αυτό που θα του ζητήσουν. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που εξετάζουν οι scout, προσμετρώντας την προσωπικότητα του παίκτη. Ο Σιατούνης ως αρχηγός της ομάδας που πήρε την πρώτη θέση στη regular season στην Α΄ κατηγορία της Primavera, έχει μπόλικη...

Κατά τη διάρκεια της περιόδου έφτασαν στη Γένοβα προτάσεις από τη Ρόμα και τη Μπολόνια. Με τους «τζαλορόσι» η διαπραγμάτευση προχώρησε αρκετά, όμως κόλλησε καθώς αφορούσε ένα «ντόμινο» εξελίξεων το οποίο περιλάμβανε τον Σμόλινγκ και τον Φάσιο. Τελικά τον κέρδισε το project της Μόντσα, όταν επισκέφτηκε την πόλη και διαπίστωσε ότι σε λίγο καιρό θα είναι ένα club στο οποίο κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε να ανήκει. Το προπονητικό κέντρο είναι αντίγραφο του Milanello και διόλου τυχαία ονομάζεται Monzello, ενώ πολλά χρήματα επενδύθηκαν τη διετία 2019-2020 στην ανακατασκευή του γηπέδου.

Η απόφαση ήταν ξεκάθαρα του παίκτη, μαζί όμως και το μεγάλο ρίσκο. Είναι δύσκολο να καθιερωθεί ένας 19χρονος στην πρώτη ομάδα ενός συλλόγου τέτοιου βεληνεκούς, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Μόντσα εκκινεί ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για άνοδο -για πρώτη φορά στην Ιστορία της- στη Serie A. Το άστρο του Σιατούνη έλαμψε στην Primavera και η συνηθισμένη πορεία θα ήταν να υπογράψει συμβόλαιο και να δοθεί δανεικός σε ομάδα Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, υπό την «ομπρέλα» της Σαμπντόρια που θα τον περίμενε να «ενηλικιωθεί» ποδοσφαιρικά. Εκείνος, όμως, επέλεξε το δύσκολο δρόμο. Όπως έκανε τον Αύγουστο του 2018, όταν ο ατζέντης του τον ενημέρωσε για το επίσημο ενδιαφέρον της Σαμπντόρια. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, πήρε το αεροπλάνο για τη Γένοβα υπογράφοντας συμβόλαιο τη μέρα που έκλεισε τα 16 (26/8/2018). Συμπτωματικά, λίγες εβδομάδες μετά, το Σεπτέμβριο του 2018, η Fininvest του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την αγορά του 100% των μετοχών της Μόντσα. Τρία χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους έμελλε να διασταυρωθούν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα