Παναθηναϊκός-Aγιαξ: Ο μεγάλος τελικός 50 χρόνια μετά (vids)

Παναθηναϊκός-Aγιαξ: Ο μεγάλος τελικός 50 χρόνια μετά (vids)

bet365

Η 2α Ιουνίου θα είναι για πάντα ξεχωριστή για τον Παναθηναϊκό και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το «τριφύλλι», πριν από ακριβώς 50 χρόνια, άνθισε στην Ευρώπη και έφτασε μέχρι και το «Wembley» στον μοναδικό ευρωπαϊκό τελικό ομάδας από τη χώρα μας!

Ο φοβερός και τρομερός Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, του Μίμη Δομάζου, του Αντώνη Αντωνιάδη, του Αριστείδη Καμάρα, του Τάκη Οικονομόπουλου, του Άνθιμου Καψή και όλων των υπόλοιπων παιδιών, πίσω στο 1971, πέτυχαν κάτι που φάνταζε απίστευτο. Ανέφικτο. Όμως ήταν πέρα για πέρα ονειρώδες...

Ο Παναθηναϊκός την 2α Ιουνίου, πριν από μισό αιώνα ακριβώς, κατάφερε να εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το κάνει υπερήφανο, με την παρουσία του στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο Λονδίνο, απέναντι στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Και το γεγονός πως εκείνο το τρόπαιο ήταν το πρώτο στη διοργάνωση για τον Αίαντα που επικράτησε 2-0, έκανε ακόμα πιο ιδιαίτερη την περίσταση, όπως πολλάκις είχε παραδεχθεί ο αείμνηστος Κρόιφ, έχοντας πάντοτε στο μυαλό του τον Παναθηναϊκό και την ημέρα εκείνη στο «Wembley».

Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρός Αστέρας είχαν «λυγίσει» από το «τριφύλλι» στην πορεία μέχρι και την αγγλική πρωτεύουσα, με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να βγαίνει στους δρόμους, να πανηγυρίζει έξαλλα και όλη την χώρα να παρακολουθεί αυτή την μεγαλειώδη πορεία που γιγάντωσε τον σύλλογο στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Ήδη απ' τη δεκαετία του '60, με την ομάδα των «αήττητων» και τους Έλληνες παίκτες που συνέθεταν ένα εκπληκτικό σύνολο, υπό τις οδηγίες του Στέφαν Μπόμπεκ (1963-1967) και του Λάκη Πετρόπουλου (1968-1970), έμπαιναν οι βάσεις για την εποποιία.

Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τον Πετρόπουλο κι ένα χρόνο μετά οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Με περισσότερους από 10.000 Έλληνες να έχουν δώσει πράσινο το λονδρέζικο γήπεδο και με 11 Έλληνες στον αγωνιστικό χώρο για την ομάδα του Πούσκας, ο Φαν Ντάικ άνοιξε μόλις στο 5ο λεπτό το σκορ, για να διαμορφώσει το τελικό 2-0 με αυτογκόλ στο 85ο λεπτό ο Ανθιμος Καψής.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού στο «Γουέμπλεϊ»

Ο «ψηλός», Αντώνης Αντωνιάδης που με 10 γκολ στην διοργάνωση τότε είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, είχε μια τρομερή ευκαιρία να σκοράρει με κεφαλιά σε κενή εστία όταν σηκώθηκε πιο ψηλά απ' όλους σε φάση που ήταν... βούτυρο στο ψωμί του, όμως απέτυχε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Εκείνη η φάση του έγινε εφιάλτης, όπως έχει τονίσει, ωστόσο, η ιστορία έγραψε πως οι «πράσινοι» ηττήθηκαν και έμειναν στα χρονικά ως υπερήφανοι φιναλίστ.

Ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, είχε δηλώσει: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Ο Αντώνης Αντωνιάδης στον μεγάλο τελικό

Οι συνθέσεις εκείνου του αλησμόνητου τελικού:

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Σ' εκείνη την πορεία είχαν λάβει μέρος και οι Βασίλης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Καλλιγέρης, Γιώργος Δεληγιάννης, Κώστας Αθανασόπουλος, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Γιώργος Γονιός, Κώστας Χατζηανδρέου.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα