Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη

Gazzetta team
Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη
Μια ιστορία φαντασμάτων, χωρίς ίχνος υπερβολής ή πρόκλησης τρόμου, από τον ιάπωνα Kiyoshi Kurosawa, που βραβεύτηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ των Κανών.
Το ταξίδι της Μιζούκι και του συζύγου της Γιουσούκε δεν σταματά, παρόλο που εκείνος πνίγηκε στη θάλασσα πριν από τρία χρόνια. Όταν ξαφνικά επιστρέφει στο σπίτι, εκείνη δεν εκπλήσσεται. Αντ’ αυτού, η Μιζούκι αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ και δέχεται να πάει μαζί του σ’ ένα ταξίδι πίσω στο παρελθόν, πριν ακόμη γνωριστούν εκείνοι. Η Μιζούκι θέλει απεγνωσμένα να γνωρίσει τους ανθρώπους εκείνους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του νεκρού άντρα της.

taxithi

Χαμηλότονο, ελεγειακό αλλά και με ισχνό σεναριακό κορμό (ελάχιστα κομμάτια της πλοκής δείχνουν να μας αφορούν ή έστω να έχουν ένα βαθύτερο νόημα), ιαπωνικό δράμα που τολμά πάντως μια «ρεαλιστική» αποτύπωση της συνύπαρξης ανθρώπων και πνευμάτων.

Ο πάλαι ποτέ σπλατεράς Kiyoshi Kurosawa («Cure», «Pulse») τιθασεύει τα άγρια ένστικτα του και παραδίδει ένα υπνωτιστικό (αλλά και υπερβολικά αργό στα όρια της... ακινησίας) ρομαντικό δράμα γύρω από τη ζωή και το θάνατο. Ο έρωτας που δεν σταματά να χτυπά δυνατά ακόμη κι όταν ένας εκ των δύο ερωτευμένων «φύγει», είναι μια ιδανική αφορμή για να προβεί ο σκηνοθέτης σε ένα εύστοχο σχολιασμό γύρω από το απόλυτο του έρωτα. Όμως όσα περιγράφει κάνουν το θεατή συνοδοιπόρο και ...μάρτυρα ενός ταξιδιού στην άλλη όχθη, που θυμίζει road movie αλλά δεν διαθέτει τη ψυχή και το όραμα ενός αυθεντικού ταξιδιού ζωής.

Έχει πάντως η ταινία στα υπέρ της μια εξέχουσα κινηματογραφική ματιά, σχεδόν εικαστική, που εξηγεί κατά πολύ και το βραβείο σκηνοθεσίας στο «Ένα κάποιο βλέμμα» του περασμένου φεστιβάλ Κανών.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Πηγή: monopoli.gr