Η σχέση του Ίγκι Ποπ με τον Υψηλάντη και ο καλλιτέχνης που του έσωσε την καριέρα (vids)

Μάκης Σταθάτος
Η σχέση του Ίγκι Ποπ με τον Υψηλάντη και ο καλλιτέχνης που του έσωσε την καριέρα (vids)
Η σχέση του Ίγκι Ποπ με τον Δημήτριο Υψηλάντη, οι δυσκολίες, το ψυχιατρείο και ο άνθρωπος που τον βοήθησε να εκτοξεύσει την καριέρα του...

Ο Τζέιμς Νιούελ Όστερμπεργκ ευρύτερα γνωστός ως Ίγκι Ποπ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1947 στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Γερμανία, την Αγγλία και την Ιρλανδία, ωστόσο είχε υιοθετηθεί από σουηδική οικογένεια, εξ ου και το επίθετό του. Η μητέρα του είχε ρίζες από τη Νορβηγία και την Δανία.

Ο Ίγκι Ποπ είχε και μια περίεργη σύνδεση με την Ελλάδα. Μεγάλωσε σε οικισμό με τροχόσπιτα και λυόμενα σπίτια στην περιοχή Υπσιλάντι του Μίσιγκαν. Πρόκειται για μια περιοχή που πήρε το όνομά της προς τιμή του Δημήτριου Υψηλάντη. Η κοινότητα αυτή ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1825 όπου και έδωσε το όνομα του αγωνιστή και στρατηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Μία προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη, πλαισιωμένη από μία ελληνική και μία αμερικανική σημαία, βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου του Υπσιλάντι, τοπόσημου για την περιοχή.

Η καριέρα του Ίγκι Ποπ ξεκίνησε πολύ νωρίς, παρότι η επιτυχία και η δημοφιλία του άργησαν αρκετά να έρθουν. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 συμμετείχε σε συγκροτήματα, όχι ως τραγουδιστής αλλά ως ντράμερ. Μάλιστα, στα τέλη του 1965 αποφάσισε να διακόψει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Λίγο αργότερα, το 1967 ίδρυσε τους Psychedelic Stooges, οι οποίοι τελικά κράτησαν σκέτο το Stooges. Από την αρχή ο Ίγκι Ποπ προκάλεσε αίσθηση για την ενέργειά του πάνω στη σκήνη, όμω; παρά το γεγονός ότι η μουσική του συγκροτήματος επηρέασε αργότερα την εξέλιξη του punk, οι χαμηλές πωλήσεις των δίσκων του, αλλά και τα προβλήματα των μελών του με τα ναρκωτικά, είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη από την δισκογραφική εταιρεία και εν συνεχεία την διάλυση των Stooges.

Ο «από μηχανής Θεός» Ντέιβιντ Μπάουι

Ο Ίγκι Ποπ είχε γνωριστεί με τον Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος βοήθησε τους Stooges να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους. Τους έπεισε μάλιστα, να μετακομίσουν στην Αγγλία για μια δεύτερη καριέρα και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Raw Power», με τον Μπάουι να αναλαμβάνει την παραγωγή. Ωστόσο, η επιτυχία δεν ήρθε και πάλι και έτσι οι Stooges διαλύθηκαν εκ νέου το 1974.

Τότε ήταν που ξεκίνησε η κατρακύλα για τον Ίγκι Ποπ. Ζούσε για ένα διάστημα άστεγος στο Χόλιγουντ, πριν εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική του Λος Άντζελες. Εκεί, παρά τις δυσκολίες δεν εγκατέλειψε την μουσική, συνθέτοντας κάποια κομμάτια. Μια επίσκεψη του Μπάουι στην κλινική, έμελλε να του αλλάξει ριζικά την καριέρα.

Ο «Λευκός Δούκας» του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην περιοδεία του για το άλμπουμ «Station to Station» και η συνεργασία τους πήγε τόσο καλά που μετακόμισαν μαζί στο Βερολίνο, τα χρόνια που ο Μπάουι κυκλοφόρησε την διάσημη «τριλογία» του στη γερμανική πόλη.

Ο Ποπ με τα άλμπουμ «The Idiot» και «Lust for Life» κατάφερε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και από εκείνο το σημείο και έπειτα, η καριέρα του πήρε ανοδική πορεία και έγινε ευρέως γνωστός. Μάλιστα, η άνοδος του Αμερικανού τραγουδιστή συνέβαλλε καθοριστικά για να έρθει ξανά στο προσκήνιο η μουσική των Stooges, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή τους.