Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Από τους Δίδυμους Πύργους στον κορονοϊό (vid)

Gazzetta team
Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Από τους Δίδυμους Πύργους στον κορονοϊό (vid)
Ο οσκαρικός σκηνοθέτης ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ για τις πληγές της Νέας Υόρκης, από την 11η Σεπτεμβρίου, μέχρι τον κορονοϊό.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο.

Ενόψει της επετείου, ο Σπάικ Λι, ετοιμάζει μια σειρά ντοκιμαντέρ, ένα «ανεπανάληπτο πορτραίτο» των Νεοϋορκέζων, της αδάμαστης επιθυμίας και ικανότητάς τους να ξεπερνούν τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τις κάθε λογής καταστροφές.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης λατρεύει τη Νέα Υόρκη και θα εξερευνήσει τα σημάδια που άφησαν στη μητρόπολη των ΗΠΑ, γεγονότα που την σημάδεψαν, όπως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τώρα ο κορονοϊός.

Τα ντοκιμαντέρ, λοιπόν, θα πιάσουν το νήμα από την επίθεση στο World Trade Center μέχρι την πανδημία του κορονοϊού, την πιο πρόσφατη μεγάλη καταστροφή που συνέβη στην πόλη, με χιλιάδες νεκρούς και ισχυρό αποτύπωμα, στην οικονομία, την κοινωνία, τον ψυχισμό και κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων.

Η ανακοίνωση έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο HBO που έκανε γνωστό ότι η σειρά θα είναι διαθέσιμη μέσα στη χρονιά, μέσω του HBO και της πλατφόρμας streaming HBO Max.

Ο πολυβραβευμένος 63χρονος σκηνοθέτης στο έργο του εξετάζει κρίσιμες πτυχές των σύγχρονων κοινωνιών, όπως οι φυλετικές σχέσεις, ο ρατσισμός, η κοινότητα των μαύρων, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη ζωή, η φτώχεια και εν γένει τα πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης Αμερικής.

Η νέα του σειρά ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 συνεντεύξεις, μέσα από τις οποίες θα απαντηθεί το γιατί σύμφωνα με τον Σπάικ Λι «η Νέα Υόρκη είναι η πιο απίστευτη πόλη στον κόσμο και πώς η ποικιλομορφία των κατοίκων της, συμβάλλει σε αυτό. Εδώ και αιώνες παρατηρητές και άνθρωποι παρακινούμενοι από το μίσος είχαν ανακηρύξει (...) τη Νέα Υόρκη νεκρή»

Ο κάτοχος πρόσφατα άλλου ενός Όσκαρ για την ταινία BlacKkKlansman δηλώνει υπερήφανος που θα δημιουργήσει ταινίες ντοκιμαντέρ «για το πώς η πόλη μας/μου βρέθηκε στο επίκεντρο της 11ης Σεπτεμβρίου και της πανδημίας του νέου κορονοϊού», όπως είπε στη συνέντευξη τύπου της ΗΒΟ.

Ερωτική επιστολή στη Νέα Υόρκη εν μέσω πανδημίας

Τον Μάιο του 2020, στην καρδιά της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, σε αυστηρή καραντίνα ο Σπάικ Λι με ένα συγκινητικό βίντεο 3.30 λεπτών απέτισε φόρο τιμής στην πόλη της καρδιάς του που χτυπήθηκε ανελέητα από την πανδημία.

Στο βίντεο λοιπόν έκανε ένα περίπατο με τη super-8 μηχανή του, στα εμβληματικά τοπόσημα της Νέας Υόρκης, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη Ρόδα του λούνα παρκ στο Κόνεϊ Άιλαντ και τη Γέφυρα του Μπρούκλιν, υπό τους ήχους του τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα, του ‘’New York - New York’’

Ο θεατής μέσα από το βίντεο ταξίδευε στην έρημη πόλη και ήρωες της πρώτης γραμμής, υγειονομικοί και όχι μόνο, έστελναν ένα μήνυμα ελπίδας.