Πάνω, πάνω, κάτω, κάτω, αριστερά, δεξιά, B, A, Start: Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού Konami Code (vid)

Gazzetta team
Πάνω, πάνω, κάτω, κάτω, αριστερά, δεξιά, B, A, Start: Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού Konami Code (vid)
Ο δημιουργός -κατά λάθος- του θρυλικού cheat ''Konami Code'', που ενέπνευσε την εταιρεία να το χρησιμοποιήσει σε δεκάδες video games, πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

Πιθανότατα δεν τον έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας, αλλά είναι ο λόγος που μπορείτε, δεκαετίες τώρα, να «φορτώνετε» δυνάμεις και υγεία σε δεκάδες video games. Δηλαδή, να κλέβετε.

Ο Kazuhisa Hashimoto, ο δημιουργός του θρυλικού cheat ''Konami Code'', απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών, αφήνοντας παρακαταθήκη τον περίφημο κωδικό του, ο οποίος έσωσε χιλιάδες χειριστήρια από το να εκτοξευτούν σε κάποιον τοίχο. Διότι, τη δύσκολη στιγμή, πατούσες, για παράδειγμα, «πάνω, πάνω, δεξιά, κάτω L1, R1» και... τσουπ, έσκαγες με ένα μπαζούκα ή απεριόριστες ζωές.

Την είδηση του θανάτου του Hashimoto επιβεβαίωσε η ίδια η Konami, χωρίς, ωστόσο, να κάνει γνωστά τα αίτια.

Τι ήταν, όμως, συγκεκριμένα, το ''Konami Code'', που «γεννήθηκε» από ένα λάθος και κατέληξε, τελικά, να εμπνεύσει -και όχι μόνο την Konami- και να χρησιμοποιηθεί σε πολλά video games.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα Easter Egg, το οποίο έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Kazuhisa Hashimoto δημιούργησε τον κωδικό το 1985, για να κάνει γρήγορο debug κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού του παιχνιδιού Gradius, το οποίο προοριζόταν για το NES. Ο κωδικός πρόσθετε επιπλέον υγεία και δυνάμεις. Οι προγραμματιστές συνηθίζουν να βάζουν τέτοιους κωδικούς στα διάφορα παιχνίδια, καθώς διευκολύνουν στη διάρκεια των δοκιμών. Όταν, όμως, το παιχνίδι κυκλοφορήσει, ο κωδικός αφαιρείται. Στην περίπτωση του Gradius, ο Hashimoto ξέχασε να τον αφαιρέσει, με αποτέλεσμα οι παίκτες να τον ανακαλύψουν και να τον διαδώσουν! Και κάπως έτσι, «γεννήθηκε» το «πάνω, πάνω, κάτω, κάτω, αριστερά, δεξιά, αριστερά, δεξιά, B, A, Start» και ακολούθησαν μετά και άλλοι συνδυασμοί και σε άλλα παιχνίδια...

Για παράδειγμα, η Konami χρησιμοποίησε τον κωδικό σε αρκετά μελλοντικά video games της, όπως στις σειρές Contra, Castlevania, Teenage Mutant Ninja Turtles, Dance Dance Revolution, Metal Gear Solid, Pro Evolution Soccer, Silent Hill, Yu-Gi-Oh! και Zone of the Enders, ενώ ο κωδικός χρησιμοποιήθηκε, και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, από άλλα studio, σε διάφορα παιχνίδια, όπως τα Mario Party, LittleBigPlanet 2, Just Dance, Ratchet & Clank, Bioshock Infinite, Borderlands 2, Friday the 13th: The Game, Rocket League, Anthem κ.α.