Η τελευταία ταινία που κόλλησα

Gazzetta team
Η τελευταία ταινία που κόλλησα
Πέντε δημοσιογράφοι του gazzetta γράφουν για την τελευταία ταινία που είδαν και δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους.

Το τελευταίο τρίμηνο προβλήθηκαν στους κινηματογράφους πολλές καλές ταινίες που μας απασχόλησαν για διάφορους λόγους. Από το Joker με την φανταστική και πλέον επίσημα οσκαρική ερμηνεία του Χοακίν Φοίνιξ μέχρι τα Παράσιτα που αν και Νοτιοκορεάτικη ταινία κατάφεραν να πάρουν όλα τα μεγάλα Όσκαρ.

Ανεξάρτητα από το ποιες ταινίες βραβεύτηκαν στα Όσκαρ, τα BAFTΑ ή τις Χρυσές Σφαίρες ρωτήσαμε 5 δημοσιογράφους του Gazzetta να μας γράψουν δυο λόγια για την τελευταία βραβευμένη ταινία που είδαν και δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους.

Τις παρακάτω ταινίες μπορείς να τις παρακολουθήσεις μέσα στη χρονιά χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στη Nova.

Ο Γιώργος με το Richard Jewell

Γιατί να τη δεις: Επειδή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και έχει σκηνοθετηθεί από τον Κλιντ Ίστγουντ.

Δυο λόγια για την ταινία: O Richard Jewell δουλεύει ως σεκιουριτάς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέρνει να σώσει χιλιάδες αθώες ζωές αποσοβώντας την έκρηξη μιας βόμβας. Παρ΄όλα αυτά, ο Τύπος τον κατηγορεί ως τρομοκράτη. Κάπου εκεί ξεκινά ο Γολγοθάς του.

Μην τη δεις αν: Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην δεις την ταινία. Πάντως, ένα θέμα προς συζήτηση είναι το κατά πόσο η δημοσιογράφοι που κατηγόρησαν τον Jewell ήταν τόσο αριβίστες όσο παρουσιάζονται.

H Αιμιλία με το Knives Out

Γιατί να το δεις: Γιατί πρόκειται για μια από τις πιο ευχάριστες και πρωτότυπες κινηματογραφικές εμπειρίες του έτους.

Δυο λόγια για την ταινία: Όταν ο διάσημος συγγραφέας Χάρλαν Θρόμπ βρίσκεται νεκρός έπειτα από τον εορτασμό των 85ων γενεθλίων του, η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ όμως, ο οποίος προσλαμβάνεται μυστηριωδώς για να ερευνήσει το έγκλημα, έχει άλλη άποψη. Έτσι όλοι όσοι βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την τραγική βραδιά καλούνται ένας-ένας σε ανάκριση. Από τη δυσλειτουργική οικογένεια ως το αφοσιωμένο υπηρετικό προσωπικό, ο Μπλανκ βρίσκεται μπροστά σε έναν ιστό από παραπλανητικά στοιχεία και ψέματα, που τον εμποδίζουν να αποκαλύψει την αλήθεια.

Μην το δεις αν: Δεν σου αρέσουν τα καθαρόαιμα αστυνομικά φιλμ αλά Αγκαθα Κρίστι, με πανέξυπνο σενάριο, που σε παγιδεύουν στις ανατροπές τους.

Η Κατερίνα με το Once upon a time in Hollywood

Γιατί να το δεις: Για τον μοναδικό ταραντινικό κόσμο που χτίζεται, για τη σκηνή με τον Brad Pitt στην ταράτσα και για το Όσκαρ που πήρε, για τον DiCaprio γενικώς, για την αποκατάσταση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας έστω και μέσα από τη μεγάλη οθόνη, για το τέλος, για τις άσπρες μπότες της Margot Robbie, για τον φόρο τιμής που αποτίνει ο δημιουργός στις τελευταίες στιγμές της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, για το Χόλιγουντ το ίδιο. Και γιατί κάποιος στην ουρά πριν πάρω το εισιτήριο (ήταν μεγάλες οι ουρές το καλοκαίρι) μου είπε ότι εκείνη ήταν η τέταρτη φορά που θα έβλεπε την ταινία. Εσύ στη μία θα κολλήσεις;

Δυο λόγια για την ταινία: Ο Ταραντίνο επισκέπτεται το Λος Άντζελες του 1969, όπου όλα αλλάζουν, καθώς ο τηλεοπτικός αστέρας Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και ο κασκαντέρ του Cliff Booth (Brad Pitt) κινούνται στη νέα βιομηχανία του θεάματος, την οποία με δυσκολία αναγνωρίζουν πια.

Μην το δεις αν: Είχες τη διάθεση να δεις το «Reservoir Dogs» ή το «Death Proof» –μάλλον δεν θα βρεις τον ίδιο Ταραντίνο –τουλάχιστον όχι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Ο Βαγγέλης με το «1917»

Γιατί να το δεις: Γιατί είναι μια ταινία που θα δημιουργήσει αυτό που λέμε «σχολή». Από εδώ και πέρα όλο και περισσότεροι δημιουργοί θα τολμούν αυτό που έκανε ο Σαμ Μέντες. Το να γυρίσουν δηλαδή μια ταινία με την τεχνική του μονοπλάνου. Δεν ξέρουμε αν θα πάει καλά αυτό καθώς είναι κάτι που εκτός του ταλέντου προφανώς, απαιτεί ένα συγκεκριμένο όραμα και μια ομάδα τόσο ικανή που θα την εμπιστευτείς με κλειστά τα μάτια. Θέλεις έναν μοντέρ «σούπερ ήρωα», ένα screenplay για… Νόμπελ Λογοτεχνίας και φυσικά ένα κινηματογραφιστή που το λιγότερο που θα πάρει είναι Όσκαρ. Ο Σαμ Μέντες όμως έδειξε το δρόμο και πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε αρκετές ταινίες να το ακολουθούν. Για παράδειγμα άνετα θα έβλεπα μια videοgame adaptaition movie με μονοπλάνο. Ή μια περιπέτεια του Τζέισον Μπορν ας πούμε.

Δυο λόγια για την ταινία: Τον προτελευταίο χρόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες αναλαμβάνουν μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή. Να διαπεράσουν τις γραμμές του εχθρού ώστε να παραδώσουν ένα γράμμα το οποίο θα σώζει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών. Το πράγμα περιπλέκεται κάπως καθώς αυτό το γράμμα θα σώσει και τη ζωή του αδερφού ενός από τους δύο αποστολείς.

Μην το δεις αν: Δε θες να είσαι στην «τσίτα» για κάνα δίωρο και ανά 5 λεπτά να αναρωτιέσαι «πως στο καλό το έκανε αυτό;».

Ο Βασίλης με το Τζόκερ

Γιατί να τη δεις: Για την ασύλληπτη οσκαρική ερμηνεία του Χοακίν Φοίνιξ.

Δυο λόγια για την ταινία: O Άρθουρ Φλεκ είναι ένας αποτυχημένος κωμικός και κλόουν με έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Στην προσπάθειά του να βρει μια θέση στην αφιλόξενη για αυτόν κοινωνία της Gotham City μετατρέπεται στο alter ego του (βλ. τον Τζόκερ) και ξεκινά την προσωπική του (και όχι μόνο) επανάσταση διαπράττοντας μια σειρά εγκλημάτων.

Μην τη δεις αν: Αγαπάς υπερβολικά τον Batman.

Στη Nova έρχονται σε Α’ τηλεοπτική προβολή, ταινίες που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.