Ska-P στο gazzetta.gr: «Αισθανόμαστε ακόμα σαν τα παιδιά που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο!»

Θάνος Σαρρής
Ska-P στο gazzetta.gr: «Αισθανόμαστε ακόμα σαν τα παιδιά που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο!»
Οι Ska-P ετοιμάζονται να ισοπεδώσουν τη Θεσσαλονίκη και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Pulpul μιλάει στο gazzetta.gr για τους... επαναστάτες Έλληνες, με τον τρόπο που αρμόζει στη θεότρελη μπάντα από το Βαγιέκας!

Συνέντευξη στον Θάνο Σαρρή

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια από εκείνη την εμφάνιση στο γήπεδο του Μακεδονικού, που έμεινε στη συναυλιακή ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι Ska-P επιστρέφουν στη πόλη το βράδυ της Παρασκευής (27/09) πιο ώριμοι, αλλά με την τρέλα τους να παραμένει αναλοίωτη. Η μπάντα με τους οργισμένους στίχους για όλα εκείνα που οι περισσότεροι φοβούνται να «ακουμπήσουν», που γράφει τη δική της ιστορία στο Ska Punk, κάνοντας αρκετούς να ακολουθήσουν, είναι και πάλι στη χώρα μας!

Ο Pulpul, ιδρυτικό στέλεχος και «φωνή» των Ska-P μιλάει στο gazzetta.gr λίγες ώρες πριν το live και ως συνήθως, δεν μασάει τα λόγια του. Αναφέρεται στους «επανστάτες Έλληνες», στα «παράσιτα αυτού του κόσμου» και στην «εγκληματική τάξη που τον ελέγχει». Μιλάει για το τέρας του φασισμού, την αγαπημένη του Ράγιο Βαγιεκάνο και τη δική του αντίληψη για τη μουσική που κάνουν, η οποία λειτουργεί ως... πυροκροτητής για την κοινωνική έκρηξη!

Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από 10 χρόνια; Τι θυμάστε από τότε;

«Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε στην Ελλάδα και δεν ξέραμε τι θα συμβεί. Τελικά, ήταν ένα σόου γεμάτο εκπλήξεις, μας εντυπωσίασε πολύ ο αριθμός των θεατών και το πάθος με το οποίο έζησαν τη συναυλία. Πάντα μας έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι επαναστάτες, το είδαμε με τα μάτια μας».

Έρχεστε Θεσσαλονίκη με το νέο σας άλμπουμ, το «Game Over» στις αποσκευές σας. Σε ποιους θα θέλατε να ευχηθείτε «Game Over», ενώ θα παίζετε στη σκηνή του Street Mode Festival;

«Ο τίτλος του άλμπουμ είναι αφιερωμένος με όλη μας την ασέβεια στην ισπανική Μοναρχία. Θέλουμε να αποχωρήσουμε από τον αναχρονισμό και να βγάλουμε από την έδρα της χώρας ένα άτομο που δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά είναι εκεί λόγω γονιδίων. Η Μοναρχία είναι απαρχαιωμένη, οι βασιλιάδες, οι βασίλισσες, οι πριγκίπισσες και όλα τα υπόλοιπα παράσιτα του κόσμου πρέπει να εξαφανιστούν. Θα μας άρεσε πολύ να μαθαίναμε με ένα Δημοψήφισμα τι είναι αυτό που σκέφτεται ο κόσμος στην Ισπανία. Εγώ είμαι 48 χρονών και δεν έχω ψηφίσει ποτέ για την έδρα αυτή, νομίζω πως έχει φτάσει η ώρα».

Το νέο σας άλμπουμ έχει πολύ δυναμικά κομμάτια και νομίζω ότι ακούμε την πιο ώριμη εκδοχή της μπάντας. Συμφωνείτε; Αισθάνεστε ώριμοι;

«Είναι λογικό, αν και συνεχίζουμε να αισθανόμαστε όπως εκείνα τα παιδιά της γειτονιάς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι με τα τραγούδια μας. Είναι χιλιάδες οι έφηβοι και οι έφηβες που αρχίζουν να αναρωτιούνται για αυτή την εγκληματική τάξη που ελέγχει τον κόσμο. Αυτός είναι ο δικός μας σκοπός, να λειτουργούμε σαν πυροκροτητής».

Τα τραγούδια σας μιλούν για θέματα πολύ σημαντικά. Την ομοφοβία, τον Βασιλιά, την ισότητα. Σκέφτεσαι ότι είναι ο προορισμός της μουσικής και συγκεκριμένα του συγκεκριμένου είδος να έχει το θάρρος για να ξυπνήσει την κοινωνία και να δώσει μάχη με τον φασισμό;

«Νομίζω πως είναι αυτό που σου είπα πριν. Το να λειτουργούμε σαν πυροκροτητής!»

Έγραψα «θάρρος» και θυμήθηκα το μότο «Θάρρος, ψυχή και ευγένεια» της Ράγιο Βαγιεκάνο. Είστε μια μπάντα από το Βαγιέκας και έχετε τραγουδήσει για τη Ράγιο. Γιατί αυτή η ομάδα είναι τόσο διαφορετική και πόσο κοντά είναι το ποδόσφαιρο και η μουσική στην εκπροσώπηση της εργατικής τάξης της γειτονιάς;

«Αυτό που κάνει την Ράγιο Βαγιεκάνο ξεχωριστή είναι ο κόσμος της και η πολιτικο-κοινωνική δέσμευση τους με την γειτονιά. Είναι ανοιχτά αντιφασίστες και αντιρατσιστές, πάντα έτοιμοι να παλέψουν για πολλά κοινωνικά ζητήματα. Αισθάνομαι πραγματικά περήφανος για όλο αυτό. Επίσης, η τωρινή διοίκηση είναι σκα...α και έχει μόνο κίνητρο τις μπίζνες».

Νομίζω ότι υπάρχει ένα μουσικό αντιφασιστικό κίνημα στους δρόμους του Βαγιέκας και μπάντες που αλληλουποστηρίζονταν. Πώς έχει εξελιχθεί αυτό;

«Το Βαγιέκας πάντα κρατούσε ψηλά τη σημαία στις μάχες της εργατικής τάξης στη Μαδρίτη. Είναι αλήθεια όμως ότι τελευταία έχει χάσει σε ένταση. Στην εποχή μας προσπαθούσαν να καλμάρουν τους επαναστάτες των γειτονιών σπρώχνοντας τους ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Τώρα το κάνουν το Ρεγκετόν (σ.σ είδος μουσικής)».

«Για την ελευθερία είναι αναγκαία η διαφορετικότητα», τραγουδάτε. Πριν από έναν χρόνο ένας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δολοφονήθηκε στους δρόμους της Αθήνας και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συλληφθεί. Πόσο εύκολο είναι να ζεις στην διαφορετικότητα και να μιλάς γι' αυτήν σε καιρούς που ο συντηρητισμός και οι διακρίσεις δυναμώνουν;

«Το τέρας του φασισμού δεν αισθάνεται ποτέ κατανόηση, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μεσαιωνικές αξίες χρησιμοποιώντας τη βία. Εμείς χρησιμοποιούμε την πειθώ και την ευφυΐα. Και στο τέλος η κοινή λογική θα νικήσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ LINE UP ΤΟΥ STREET MODE FESTIVAL, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ