Νύχτες Πρεμιέρας 2019: 5 ταινίες μικρού μήκους που πρέπει οπωσδήποτε να δεις (pics & vids)

Γιάννης Κονταξής
Νύχτες Πρεμιέρας 2019: 5 ταινίες μικρού μήκους που πρέπει οπωσδήποτε να δεις (pics & vids)
Από τον Λάνθιμο μέχρι τον νικητή του φετινού Χρυσού Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Καννών, οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» έρχονται με το πιο δυνατό billing ταινιών μικρού μήκους! Του Γιάννη Κονταξή.

115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, εκλεκτά μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία, ξεχωριστοί καλεσμένοι και εκλεκτοί ομιλητές.

Σίγουρα ζαλιστήκατε λιγάκι. Μικρή παύση. Ανάσα. Ξεκινάμε πάλι. Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι ξανά εδώ με φουλ πρόγραμμα και τρομερή διάθεση!

Μόνο που φέτος, το πράγμα σοβαρεύει... πολύ. Έστω και σε... μικρές δόσεις, αλλά... πολύ. Κοιτάς τις «Μικρές Ιστορίες». Κοιτάς και τις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες». Βλέπεις Λάνθιμο, βλέπεις Ματ Ντίλον, βλέπεις Βασίλη Κεκάτο, βλέπεις Αριάν Λαμπέντ, βλέπεις ένα σωρό Έλληνες και ξένους δημιουργούς με πρωτότυπες ιδέες που τις διηγούνται σε ελάχιστο χρόνο. Πώς να μην σε συναρπάζει κάτι τέτοιο;

Εντάξει, το ξέρεις ότι έχει και νέα ταινία Κεν Λόουτς και ντοκιμαντέρ για το Thrash Metal και αφιέρωμα στο ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ και πολλά πολλά άλλα. Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που θες να δεις όλες τις ταινίες και δεν προλαβαίνεις και σιχτιρίζεις. Αλλά πάντα καταλήγεις με ένα γλυκό χαμόγελο γιατί... ξέρεις ότι και του χρόνου το ίδιο ακριβώς θα νιώθεις. Και ανυπομονείς ήδη.

Αλλά είπαμε φέτος να στηρίξουμε τις ταινίες μικρού μήκους, εκεί που λέγονται πολλά σε πολύ λίγο χρόνο. Για αυτό και ξεχωρίσουμε τις 5 ταινίες μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσετε. Ξεκινάμε!

ΡΟΥΖ (Διάρκεια: 18' / Σκηνοθεσία: Κωστής Θεοδοσόπουλος)

Η υπόθεση: Ένα περιστατικό σεξιστικής βίας πυροδοτεί εντάσεις στη φιλία της Δανάης με την Ιλόνα και την Τούφα. Διχασμένες ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, οι τρεις φίλες αντιλαμβάνονται πως η πατριαρχία δεν πεθαίνει (μόνο) με μπουκάλια, και πλέον έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.

Γιατί να τη δεις: Η σεξιστική βία δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας ή επιστημονική φαντασία. Είναι μια πραγματικότητα. Και δυστυχώς, για πολλές γυναίκες εκεί έξω, η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη με τέτοια περιστατικά βίας.

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook: ΡΟΥΖ - ROUGE || Youtube: Rouge Fatale

Εισιτήρια, μέρα και ώρα προβολής: Εδώ

NIMIC (Διάρκεια: 12' / Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος)

Η υπόθεση: Η μοιραία συνάντηση ενός βιολοντσελίστα με μία άγνωστη γυναίκα στο μετρό θα έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του.

Γιατί να τη δεις: Μετά την οσκαρική «Ευνοούμενη», ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με ένα 12λεπτο αίνιγμα μικρού μήκους και πρωταγωνιστές τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά. Είμαστε ξεχωριστοί ή μήπως οι ζωές μας τέμνονται; Υπάρχει απάντηση στο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου;

Εισιτήρια, μέρα και ώρα προβολής: Εδώ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΙ ΕΜΑΣ (Διάρκεια: 9' / Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος)

Η υπόθεση: Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

Γιατί να τη δεις: «Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους απέσπασε στο Φεστιβάλ Καννών ο Βασίλης Κεκάτος για την ταινία του "Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς". Ο σκηνοθέτης από την Κεφαλονιά έγινε ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει αυτό το βραβείο στη διοργάνωση». Εντάξει. Πειστήκατε.

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook: Vasilis Kekatos || Ποιος είναι ο Βασίλης Κεκάτος, που βραβεύτηκε στις Κάννες (vids)

Εισιτήρια, μέρα και ώρα προβολής: Εδώ

OLLA (Διάρκεια: 28' / Σκηνοθεσία: Ariane Labed )

Η υπόθεση: Η Όλλα απαντά σε μια αγγελία, από έναν ιστότοπο γνωριμιών με γυναίκες του ανατολικού μπλοκ. Μετακομίζει με τον Πιερ που μένει με την ηλικιωμένη μητέρα του. Αλλά τίποτα δεν συμβαίνει όπως σχεδιάστηκε.

Γιατί να τη δεις: Γιατί η Αριάν Λαμπέντ μας είναι τρομερά οικεία φυσιογνωμία. Την ξέρουμε από τους θεατρικούς Vasistas και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, για το οποίο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ήταν πρωταγωνίστρια στις «Αλπεις» και τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου. Την πήρε το μάτι μας και σε χολιγουντιανές παραγωγές όπως το «Assasin’s Creed», ενώ είναι το νέο «πρόσωπο» του οίκου μόδας Chloé.

Εισιτήρια, μέρα και ώρα προβολής: Εδώ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΝΟΣ (Διάρκεια: 40' / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη)

Η υπόθεση: Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται οτι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται οτι θα πνιγούν.

Γιατί να τη δεις: Ίσως είναι ό,τι πιο σουρεαλιστικό θα προβληθεί στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας». Προσθέστε και τον φόβο που δημιουργεί η κλειστοφοβία και ο πνιγμός και έχετε ένα υπέροχο συνδυασμό για να σας κρατήσει καθηλωμένους στην αίθουσα.

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook: Konstantina Kotzamani

Εισιτήρια, μέρα και ώρα προβολής: Εδώ

ELECTRIC SWAN - Trailer from ecce films on Vimeo.

Περισσότερες πληροφορίες για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»:

Website: aiff.gr

Facebook: Σινεμά cinemagazine.gr || Νύχτες Πρεμιέρας • Athens International Film Festival

Facebook event: 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Twitter: Cinemagazine / AIFF

Instagram: cinemagazine_gr

Youtube: Athens International Film Festival