Όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές

Gazzetta team
Όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές
Πριν αρχίσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχε εύκαιρα μερικά post-it. Θα σου χρειαστούν.

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές εβδομάδες μέσα στο χρόνο, οι οποίες έχουν υποτιμηθεί σφόδρα από όλους μας. Δύο εβδομάδες, οι οποίες θα έπρεπε να χαίρουν αντίστοιχης εκτίμησης -ή έστω προσοχής- με αυτή που χαίρουν εβδομάδες κολοσσοί του ημερολογίου όπως η εβδομάδα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά και η Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για την εβδομάδα ΠΡΙΝ και την εβδομάδα ΜΕΤΑ τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Προφανώς, από τον Απρίλη μπαίνεις σε mode διακοπών. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πότε θα πάρεις άδεια, πού θα πας διακοπές και με ποιον θα πας. Δεν σκέφτεσαι, όμως, εγκαίρως όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για ταξίδι προκειμένου και τις διακοπές σου να απολαύσεις στο έπακρο, αλλά και το σπίτι σου να είναι σε καλή κατάσταση όταν θα επιστρέψεις στη σκληρή πραγματικότητα.

Πάρε, λοιπόν, post-it και στυλό και σημείωσε όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν φύγεις. Από το να αδειάσεις το ψυγείο μέχρι να κλείσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου με την Anytime.

1. Να αδειάσεις το ψυγείο. Όχι από τα πάντα. Οι μπύρες και τα παγωτά δεν πείραξαν ποτέ κανέναν. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τάπερ της μαμάς. Πίστεψέ με, το τελευταίο πράγμα που θες να αντικρίσεις στο ψυγείο -όσο τεχνολογικά προηγμένο και να είναι- όταν θα γυρίσεις από τις διακοπές είναι ένα τάπερ με μουχλιασμένο παστίτσιο ή ντομάτες βγαλμένες από το Fear Factor.

2. Να αφήσεις 1-2 αλλαξιές καθαρά και σιδερωμένα ρούχα. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά όταν θα επιστρέψεις δε θα έχεις ούτε καθαρό μποξεράκι. Για αυτό, άφησε 1-2 καθαρές αλλαξιές στην ντουλάπα σου. Θα σε ευγνωμονείς.

3. Να κάνεις έρευνα σχετικά με τον προορισμό των διακοπών σου. Σημείωσε στο κινητό σου όλα τα μέρη που θες να επισκεφτείς για να μην τα ψάχνεις την τελευταία στιγμή κάπου που πιθανόν να μην υπάρχει wi-fi. Σημείωσε από την ταβέρνα με την καλύτερη σαρδέλα που προτείνει το tripadvisor μέχρι την παραλία που θα μπορείς να κάνεις γυμνισμό.

4. Να κλείσεις την ασφάλεια αυτοκινήτου σου στην Anytime. «Και γιατί να το κάνω τώρα;», θα αναρωτηθείς δικαίως. Γιατί με αυτό τον τρόπο θα κερδίσεις έκπτωση στα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια (€20 δωροεπιταγή για ασφάλεια αυτοκινήτου ή φορτηγού, €10 δωροεπιταγή για μηχανάκι) με Blue Star Ferries και με Hellenic Seaways. Μετά την εξόφληση του συμβολαίου σου, παραλαμβάνεις με e-mail τη δωροεπιταγή, με ένα μοναδικό κωδικό για την εξαργύρωση και αγορά του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

5. Να κλείσεις τη διαμονή σου. Μπορεί να ξεμπέρδεψες με τα εισιτήρια, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τη διαμονή. Είτε σκοπεύεις να μείνεις σε δωμάτιο είτε σε camping επικοινώνησε με το μέρος που σκοπεύεις να μείνεις και κλείσ’το. Όσο γραφικά και να είναι τα σοκάκια των νησιών μας, σε καμία περίπτωση δες θες να σέρνεις σε αυτά την βαλίτσα σου με 40 βαθμούς θερμοκρασία με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γυρίσεις στην Αθήνα, σε περίπτωση που δεν βρεις διαμονή.

6. Να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Δε θες να επιστρέψεις στο σπίτι και μόλις προσπαθήσεις ν’ ανάψεις το φως να συνειδητοποιήσεις ότι σου έχει κοπεί το ρεύμα. Για αυτό τα πληρώνεις όλα πριν φύγεις. Από ενοίκιο και κοινόχρηστα μέχρι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

7. Να ελέγξεις τη βαλίτσα, το σακβουαγιάζ ή το backpack σου. Κλασική αμέλεια. Γυρνάς από τις διακοπές με σπασμένο ροδάκι ή χαλασμένο φερμούαρ και δεν κάνεις τίποτα για αυτό, αφού ξέρεις πως θα περάσουν μήνες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσεις ξανά. Το ξεχνάς και μία μέρα πριν ταξιδέψεις έρχεσαι ξανά αντιμέτωπος με μια σακατεμένη βαλίτσα. Αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

8. Ν’ αφήσεις ένας αντικλείδι στους γονείς σου ή σε κάποιον φίλο. Αυτό το bullet είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όλα εκείνα τα μπρελόκ με κλειδιά που κείτονται σε κάποια νησιωτική αμμουδιά ή στον πάτο της θάλασσας και το συνειδητοποιήσαμε όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα.

9. Ν’ αφήσεις ανοιχτό ένα παράθυρο. Όχι εντελώς. Έστω μια χαραμάδα για να μπαίνει λίγος αέρας. Με κλειστό πατζούρι ε! Στόχος είναι όταν γυρίσεις να βρεις καθαρό αέρα στο σπίτι και όχι κάποιον να έχει αρχίσει ήδη να τον αναπνέει.

10. Να μην αφήσεις ΚΑΝΕΝΑ ocd να σου χαλάσει τις διακοπές. Όχι μόνο θα τσεκάρεις τα μάτια της κουζίνας, το θερμοσίφωνο και την πόρτα ότι τα έκλεισες πριν φύγεις, αλλά θα τα φωτογραφίσεις κιόλας, ώστε οποιαδήποτε στιγμή των διακοπών σού περάσει από το μυαλό ότι έχεις ξεχάσει κάτι ανοιχτό, να τσεκάρεις τις φωτογραφίες και να συνεχίσεις την άδειά σου χαλαρός.