Eurovision: Ποια ήταν η καλύτερη ελληνική παρουσία στην ιστορία του διαγωνισμού (vids & poll)

Gazzetta team
Eurovision: Ποια ήταν η καλύτερη ελληνική παρουσία στην ιστορία του διαγωνισμού (vids & poll)
Στα 64 χρόνια του θεσμού, η Ελλάδα μετράει 40 συμμετοχές (38 τελικούς) και το gazzetta.gr αναζητά την κορυφαία ever ελληνική παρουσία στην ιστορία της Eurovision.

Η αλήθεια είναι πως πριν από την έλευση του 21ου πρώτου αιώνα, η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών συμμετοχών στην Eurovision δεν είχαν να επιδείξουν κάποια σημαντική διάκριση για τα «εθνικά χρώματα».

Με εξαίρεση δύο πέμπτες θέσεις - το 1977 με το "Μάθημα Σολφέζ" και το 1992 με την Κλεοπάτρα και το τραγούδι "Όλου του κόσμου η ελπίδα"- οι ελληνικές αποστολές έδιναν μάχη για να κερδίσουν μία θέση στην κορυφαία δεκάδα, όμως παρά τις κατά καιρούς αρκετά φιλότιμες προσπάθειες με ονόματα πρώτης γραμμής και ισχυρά μπάτζετ, η χώρα μας παρέμενε επί χρόνια ο φτωχός συγγενής του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Όμως το millenium ήρθε λυτρωτικά, αλλάζοντας ριζικά τόσο τη θέση της Ελλάδας όσο και τη σχέση των Ελλήνων με τον διαγωνισμό, καθώς κάθε Μάϊο -πολλές χρονιές κι αρκετά νωρίτερα- την κουβέντα μονοπωλούσε η ελληνική παρουσία κι οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Αρχής γενομένης από τους Αντίκ το 2001 και μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Ελλάδα κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι το βάθρο και την τρίτη θέση, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν χαρακτηρίστηκαν από τον «πρωταθλητισμό» που έκανε η χώρα μας στο διαγωνισμό τραγουδιού.

Μία πρώτη θέση με την Έλενα Παπαρίζου και το "Number One" το 2005, δύο τρίτες θέσεις (το 2004 με το "Shake It" του Σάκη Ρουβά και το 2008 με την Καλομοίρα) αλλά και συνεχή παρουσία στην πρώτη δεκάδα των χωρών επί 9 συνεχόμενα χρόνια (2004-2011) κι η Eurovision κατέλαβε περίοπτη θέση στην ελληνική επικαιρότητα.

Με αφορμή, λοιπόν, την εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα στην 64η Eurovision του Τελ Αβίβ, ψάχνουμε την κορυφαία ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό και καλούμε εσάς, τους αναγνώστες του gazzetta.gr, να αποφασίσετε ποιο τραγούδι ήταν το κορυφαίο της ιστορίας της Ελλάδας στο θεσμό.

1. Μάθημα Σολφέζ - Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Μριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς (1977)

2. Σωκράτη - Ελπίδα (1979)

3. Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου - Μαρινέλλα (1974)

4. Die for you - Αντίκ (2001)

5. Shake It - Σάκης Ρουβάς (2004)

6. Number One - Έλενα Παπαρίζου (2005)

7. Secret Combination - Kαλομοίρα (2008)

8. This in our Night - Σάκης Ρουβάς (2009)