Judas Priest στο gazzetta.gr: «Στο Rockwave, θα ζήσουμε μια άγρια νύχτα!»

Γιάννης Κονταξής
Judas Priest στο gazzetta.gr: «Στο Rockwave, θα ζήσουμε μια άγρια νύχτα!»
Οι «Metal Gods» επιστρέφουν στην Ελλάδα και το Gazzetta μίλησε μαζί τους, ανυπομονώντας να περάσουν οι μέρες για να τους απολαύσει live.

Από τον Γιάννη Κονταξή και τον Θάνο Σαρρή

Τι μπορείς να γράψεις για τους Judas Priest, που να μην έχει γραφτεί ξανά; Ποιον αποθεωτικό επιθετικό προσδιορισμό να χρησιμοποιήσεις, που να μην έχει χρησιμοποιηθεί ξανά; Πώς να χαρακτηρίσεις τη μουσική τους, χωρίς να καταφύγεις ξανά στα κλασσικά «έπος», «υπερέπος», «υπερυπερέπος»; Πόσα προσωπικά βιώματα να καταθέσεις για να καταλάβει και ο πλέον άσχετος ότι μιλάς για ένα συγκρότημα που σου αλλάζει τη ζωή; Πώς να εξηγήσεις σε κάποιον ότι οι Priest είναι ο ορισμός του heavy metal; Πώς να αποδώσεις με λέξεις αυτό που συμβαίνει στο μυαλό σου κάθε φορά που ακούς ένα riff των Θεών; Όπως καταλαβαίνετε, όλες οι παραπάνω ερωτήσεις δεν ψάχνουν απαντήσεις. Είναι καθαρά ρητορικές ερωτήσεις. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αλλιώς, όταν μιλάμε για τους Θεούς. Πλήρης αφοσίωση στο έργο Τους.

Με σχεδόν 50 χρόνια στο κουρμπέτι, 18 δίσκους, εκατομμύρια πωλήσεις, εκατοντάδες συναυλίες και ολόκληρο το heavy metal universe να τους προσκυνά, οι Judas Priest είναι το απόλυτο metal συγκρότημα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ήδη το «Firepower», ο φετινός δίσκος τους γνωρίζει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς, οι συναυλίες είναι η μία καλύτερη από την άλλη και ο Glenn Tipton παρά το πρόβλημα υγείας του, ανεβαίνει στη σκηνή και κάνει τους πάντες να ανατριχιάζουν. Κοινώς, οι Judas Priest βρίσκονται σε τρομερή φόρμα, με απέραντη όρεξη και φοβερή ενέργεια. Στο Rockwave λοιπόν, ετοιμαστείτε για ατέλειωτο headbanging!

Το Gazzetta επικοινώνησε με τον Richie Faulkner, τον κιθαρίστα των Judas Priest, για να μάθει τι έχουν στο μυαλό τους οι «Metal Gods» και τι να περιμένουμε να συμβεί σε λίγες μέρες στη Μαλακάσα.

Οι Judas Priest επιστρέφουν στο Rockwave Festival. Τι θα δούμε στο live σας; Να προετοιμαστούμε για μια κλασική εμπειρία Priest ή θα υπάρχουν εκπλήξεις;

Θα είναι ένα κλασικό, στο στιλ των Judas Priest, heavy metal show, αυτό που αγαπήσαμε όλοι και περιμένει ο κόσμος από την μπάντα. Το κοινό στην Ελλάδα είναι πάντα παθιασμένο και δυνατό, το οποίο το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο για εμάς. Λατρεύουμε την ατμόσφαιρα που δημιουργείτε και ανυπομονούμε να παίξουμε τα νέα κομμάτια από το «Firepower», μαζί με κάποια κλασικά τραγούδια από τη σχεδόν 50ετή λίστα μας. Θα είναι μια άγρια νύχτα!

Ξεκινήσατε το tour τον Μάρτιο. Πέντε μήνες μετά, είναι όλα όπως τα περιμένατε; Απολαμβάνετε τις συναυλίες;

Για να είμαι ειλικρινής, όταν ξεκινάμε αυτές τις περιοδείες σε όλον τον κόσμο, σχεδόν ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, τι θα μάθουμε και πώς θα εξελιχθούμε από αυτό. Κάθε συναυλία και κάθε χώρα έχουν διαφορετικά vibes και «γεύση». Η ζωντανή μουσική είναι τόσο αυθόρμητη, είναι μια διαφορετική εμπειρία κάθε νύχτα. Επομένως, είναι μια εμπειρία ζωής, την οποία πρέπει να αρπάξεις και να απολαύσεις. Σε όλους μας αρέσει να βρισκόμαστε σε περιοδεία και ο κόσμος το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό.

Από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα, βλέπουμε ότι κάθε setlist είναι ελαφρά διαφορετικό από το προηγούμενο. Οι Priest πάντα τιμούν τους οπαδούς τους με αυτών των ειδών τις εκπλήξεις. Πόσο συναρπαστικό είναι το να μην πρέπει να παίζεις κάθε νύχτα τα ίδια τραγούδια; Πόσο δύσκολο είναι να διαλέξεις ποια τραγούδια θα βάλεις στη λίστα, όταν σχεδόν κάθε τραγούδι των Priest είναι επικό;

Είναι πάντα συναρπαστικό να προσθέτεις ένα διαφορετικό τραγούδι στο setlist. Είναι πολύ μεγάλος ο ενθουσιασμός, όταν παίζεις ζωντανά ένα τραγούδι για πρώτη φορά, σαν να μην υπάρχει επιστροφή. Μας συναρπάζει το γεγονός ότι θα παίξουμε ένα τραγούδι που ο κόσμος δεν το περιμένει. Μέχρι και εγώ ενθουσιάζομαι, που είμαι οπαδός της μπάντας! Πάντως, είναι μια δύσκολη διεργασία η επιλογή τραγουδιών, αλλά υπάρχουν τόσα σπουδαία κομμάτια στον κατάλογο των Priest, που προσπαθούμε να τους κρατήσουμε όλους χαρούμενους.

Οι Saxon και οι Accept θα παίξουν την ίδια μέρα με εσάς στην Ελλάδα. Και την επόμενη, οι Iron Maiden θα είναι οι headliners. Και οι τέσσερις σας ουσιαστικά εδραιωθήκατε στα μέσα ή τα τέλη της δεκαετίας του '70, αλλά ακόμα ροκάρετε. Ποιο είναι το μυστικό σας και πόσο αναζωογονητικό είναι να βλέπεις έφηβους στις συναυλίες σας, σε μια εποχή όπου το heavy metal δεν είναι τόσο δημοφιλές;

Είναι το πάθος γι' αυτό που κάνουμε. Τόσο γνήσιο και τόσο απλό. Το βλέπω σε όλα όσα κάνουν αυτοί οι τύποι και είναι μεταδοτικό. Και φυσικά, ο τρόπος που μας κρατούν ζωντανούς οι οπαδοί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια είναι μια παρακαταθήκη της δύναμης της μουσικής γενικά και του heavy metal ειδικά. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά για αυτό. Είναι επίσης απίστευτο να βλέπεις νεότερες γενιές οπαδών σε όλο τον κόσμο να έρχονται στα σόου μας και να γίνονται μέρος της υπέροχης heavy metal οικογένειάς μας.

Αρκετές ιστορικές hard rock/metal μπάντες φτάνουν στο τέλος τους, ενώ rockstars όπως ο Dio και ο Lemmy δεν ζουν πια στον κόσμο αυτόν. Αισθάνεστε ότι οι Judas Priest είναι μία από τις λίγες μπάντες που κρατούν ζωντανή την κληρονομιά του Heavy Metal; Σας αγχώνει αυτό;

Σίγουρα υπάρχει ευθύνη για τους Priest, όπως και για άλλες μπάντες, να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του metal. Αυτό άλλωστε το κάναμε πάντα. Προσωπικά δεν με αγχώνει, με κάνει υπερήφανο.

Ήταν πραγματικά λυπηρό, όταν μάθαμε για το πρόβλημα υγείας του Γκλεν, όμως όταν τον βλέπουμε στα encore, δείχνει ότι η metal του δίνει δύναμη να πολεμήσει την ασθένειά του και να δώσει χαρά στους fans . Πώς είναι να παίζετε χωρίς την παρουσία του και πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του κόσμου;

Είναι χαρά για εμάς να έχουμε τον Γκλεν στη σκηνή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτη. Αποδεικνύει τη δύναμη της μουσικής, του metal, των οπαδών και των live. Δείτε τι μπορούμε να πετύχουμε, όταν δεν τα παρατάμε!

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Glenn Tipton Parkinson's Foundation»;

Ήταν κάτι που το αποφασίσαμε όλοι μαζί για ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να δώσουμε ελπίδα και δύναμη σε όσους ταλαιπωρούνται από αυτή την πάθηση.

Στις 20 Απριλίου του 2011, αντικατέστησες τον Κ.Κ στην μπάντα. Ήσουν 31 ετών και έκανες ένα τόσο μεγάλο βήμα στην καριέρα σου. Επτά χρόνια αργότερα, πώς αισθάνεσαι; Ζεις ακόμα ένα όνειρο;

Φυσικά! Κάθε μέρα στους Priest είναι ένα όνειρο. Είναι μια σπουδαία οικογένεια, με φανταστικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και με τιμά να κρατώ τη σημαία του metal μαζί με τους θεούς του metal!

Στις 9 Μαρτίου κυκλοφορήσατε το «Firepower». Δεν ξέρουμε ούτε έναν που να μην του άρεσε. Κλασικά Priest riffs, με έντονα σύγχρονα στοιχεία. Πώς φτάσατε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα;

Για να είμαι ειλικρινής, πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τόσο στη σκηνή, όσο και στο στούντιο. Το ίδιο κάναμε και με το «Firepower» και είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι ενώνει τόσους πολλούς heavy metal maniacs σε όλον τον κόσμο. Και σε αυτό το σημείο, ας ευχαριστήσουμε ξανά τους οπαδούς μας που μας δίνουν ζωή.

«Tyrant», «Sinner», «Saints In Hell». Είναι πραγματικά σπουδαίο να ακούμε αυτά τα τραγούδια μετά από τόσα χρόνια. Πώς είναι, όταν τα παίζετε ζωντανά;

Ξεχωριστά κομμάτια, από ξεχωριστά άλμπουμ. Κάθε φορά που παίζουμε τόσα παλιά τραγούδια, ενθουσιαζόμαστε με τις σπίθες που πετούν τα βλέμματα του κοινού!

Κατά τη γνώμη σου, ποιο είναι το άλμπουμ των Priest με την μεγαλύτερη επίδραση; Μπορείς να μας φτιάξεις ένα TOP-5 με τραγούδια των Priest;

Θα έλεγα το «Sad Wings of Destiny» και στο TOP-5 μου θα έβαζα τα εξής: «The Sentinel», «Victim of Changes», «Painkiller, «Killing Machine» και «Traitors gate».

Ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;

Δεν είμαι και ο μεγαλύτερος φίλαθλος, αν και μικρότερος ασχολιόμουν περισσότερο. Μου αρέσει ωστόσο το Μουντιάλ και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται.

Πώς είδες την εθνική Αγγλίας; Τελικά δεν... ήρθε σπίτι το Κύπελλο.

Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν και χάρηκαν με την απόδοση της Αγγλίας στο Μουντιάλ. Είναι φοβερό να βλέπεις τη χώρα να συσπειρώνεται γύρω από την εθνική ομάδα και παρότι αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά, υπήρξαν διαστήματα που παίξαμε ποδόσφαιρο παγκόσμιας κλάσης!

Περισσότερες πληροφορίες για το Rockwave Festival 2018:

Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

TerraVibe Park: 37ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας

Doors Open: 13:00

Web: http://www.rockwavefestival.gr/

Day 1: ROCKWAVE FESTIVAL 19.07.2018 Judas Priest, Saxon, Accept

Day 2: ROCKWAVE FESTIVAL 20.07.2018: Iron Maiden, Volbeat, Tremonti