Δυό λογάκια για το "The Big Lebowski", την πιο cult ταινία όλων των εποχών (pics & vids)

Δυό λογάκια για το "The Big Lebowski", την πιο cult ταινία όλων των εποχών (pics & vids)
Δεκαεννέα χρόνια μετά την πρώτη του προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο "The Dude" των αδελφών Coen παραμένει ένα ανυπέρβλητο αριστούργημα. Και σήμερα Πέμπτη στις 22:00 θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε στο COSMOTE CINEMA 2HD!

Από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Ένα από τα σημάδια ότι μια cult ταινία και θα μείνει ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο σινεμά όσα χρόνια και να περάσουν, είναι να... πατώσει εισπρακτικά.

Το "Fight Club" ίσα που ξεπέρασε το κόστος παραγωγής του, το ίδιο και το "The Shawshank Redemption". Το "Blade Runner" δεν κατάφερε καν να το καλύψει, όπως επίσης και το "Donnie Darko". Τέλος, το "Office Space" μόλις που το ισοφάρισε!

Και όλες οι παραπάνω ταινίες αποτελούν cult αριστουργήματα, αξεπέραστα, που έχουν επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται με την 7η τέχνη.

Έτσι λοιπόν και το "The Big Lebowski" (ναι, έρχεται σήμερα Πέμπτη στις 22:00 στο COSMOTE CINEMA 2HD).

Με έσοδα από τις αίθουσες που μόλις ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια δολάρια, η... αστυνομική ταινία μυστηρίου των αδελφών Coen, δεν έσπασε αυτόν τον (σχεδόν άγραφο) κανόνα.

Βέβαια, 19 χρόνια μετά, οι περιπέτειες του Dude συζητιούνται ακόμα στα ίντερνετς (sic) και οι ατάκες του περνάνε από «γενιά σε γενιά». Αλλά και η... φλόγα της ταινίας δεν λέει να σβήσει: το μπουρνούζι που φορούσε ο Jeff Bridges κατά τη διάρκεια της ταινίας δημοπρατήθηκε το 2013 για 22.755 δολάρια, ενώ το "Lebowski Fest", μια εκδήλωση όπου fans μαζεύονται, (ξανα)βλέπουν το film, συζητάνε, πίνουν White Russian και ακούνε την μουσική του Film, κλείνει φέτος τα 15 του χρόνια, σημειώνοντας κάθε χρονιά ρεκόρ επισκεπτών. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές και οι ίδιοι οι συντελεστές της ταινίας το έχουν επισκεφθεί.

Πώς όμως μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν... laid back χασικλή (sic) που λόγω συνωνυμίας με έναν πλούσιο επιχειρηματία μπλέκει σε μια χωρίς και πολύ νόημα περιπέτεια, κατάφερε και έγινε ένα σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο;

Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους.

Ο "The Dude"

Ο Jeff Bridges δεν είναι ένας ηθοποιός που απλά υποδύεται ένα εξαιρετικά καλογραμμένο ρόλο. Και άλλοι ηθοποιοί το έκαναν. Και το έκαναν πολύ καλά και... επαγγελματικά μάλιστα. Ο Jeff Bridges όμως αγκάλιασε τόσο πολύ τον ρόλο, μπήκε τόσο μέσα στο «πετσί» του, που στο τέλος έγινε ο ίδιος ο Dude! Έγινε ο χαλαρός τύπος που όλοι θα θέλαμε να ήμασταν σε κάποια φάση της ζωής μας. Να γυρνάμε δηλαδή με το μπουρνούζι μέρα νύχτα με ένα ποτό (white russian) στο χέρι, να παίζουμε με τις ώρες μπόουλινγκ με τους κολλητούς μας, να μην έχουμε κινητό, να μη μας πολυνοιάζει που θα βρούμε τα λεφτά του ενοικίου, να, να...

Στα δύσκολα να απαντάμε με ένα "I can't be worried about that shit. Life goes on, man" και στις διαφωνίες να αρκεί ένα "Yeah, well, you know, that's just,like, your opinion, man".

To "Shut the fuck up Donny"

Εκτός από τον Jeff Bridges θα ήταν άδικο να αφήσουμε στην... απ' έξω τον John Goodman. Ο έμπειρός ηθοποιός, υποδύθηκε άψογα τον Walter Sobchak, έναν τσαντίλα βετεράνο του Βιετνάμ και κολλητό φίλο του Dude συμπληρώνοντάς τον απόλυτα και λειτουργώντας επί της ουσίας και κατά κάποιο τρόπο, ως το "significant other" του. Ήταν εκείνος που αποφάσισε να κρατήσει τα λύτρα αντί απλά να τελειώσει τη δουλεία όπως επιθυμούσε ο Dude, έκρινε ότι έπρεπε να πλακωθούν με τους γερμανούς μηδενιστές «απαγωγείς» παρόλο που ο Dude συγκέντρωσε το... απαιτούμενο ποσό των 23 περίπου δολαρίων για να το λήξουν ειρηνικά. Είναι εκείνος που «πατρονάρει» τον χαμηλής αντιληπτικής ικανότητάς Donny και εν τέλει, ευθύνεται κατά κάποιο τρόπο και για τον θάνατό του.

Οι ατάκες

Μια cult ταινία συνήθως έχει κάπως χαοτικό σενάριο (βλ. Pulp Fiction) ή «ακαταλαβίστικό» (βλ. Donnie Darko). Όμως έχουν ένα κοινό: τις ατάκες. Καλοδουλεμένες, εύστοχες, ψαγμένες, cool ατάκες που μένουν και συζητιούνται για χρόνια, γίνονται memes στο Internet εις τον αιώνα τον άπαντα και η δύναμή τους δεν σβήνει ποτέ. Το "The Big Lebowski" έχει υπέροχες, uber cool ατάκες, που δένουν απόλυτα με τους χαρακτήρες και που σε κάνουν να... παρακαλάς να τις εφαρμόσεις στην κανονική σου ζωή. Δεν μπορείς να διαλέξεις μερικές γιατί το δίκαιο θα ήταν να το κάναμε όπως τα comments που αφήνουν κάτω από ωραία τραγούδια στο YouTube: best part is between 00:00:01 – 01:59:00. Αλλά έχουμε και λέμε: "I can't be worried about that shit. Life goes on, man", "Yeah, well, you know, that's just,like, your opinion, man", "Am I the only one who gives a shit about the rules?", "You're about to enter a world of pain!". Και βέβαια το ανυπέρβλητο "Here you go, Larry. You see what happens? You see what happens, Larry?! This is what happens when you fuck a stranger in the ass, Larry!".

Μια τρελή απόφαση

Όταν ο Joel και ο Ethan Coen άρχισαν να γράφουν το ''Big Lebowski'', βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο της καριέρας τους. Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα τους με τα Blood Simple και Raising Arizona, είχαν μια σειρά από αποτυχίες. Τα Barton Fink (παρόλο που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών), Miller's Crossing και The Hudsucker Proxy απέτυχαν σχεδόν τρομακτικά στο Box Office! Ειδικά το The Hudsucker Proxy, στοίχισε 40 εκατομμύρια και έφερε πίσω στο στούντιο μόλις 2 εκατομμύρια! Οπότε οι Coen ξεκίνησαν να δουλεύουν σε δύο ξεχωριστά σενάρια που πίστευαν ότι μπορούν να τους έσωζαν την καριέρα. Το πρώτο ήταν το ''Big Lebowski'' και το δεύτερο ήταν μια ταινία για έναν απελπισμένο πωλητή αυτοκινήτων που πληρώνει δύο κακοποιούς για να απαγάγουν τη σύζυγό του. Σωστά μαντέψατε, πρόκειται για το Fargο!

Το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν ήξεραν ποια ταινία να γυρίσουν πρώτη. Μετά από όχι και τόσο «ορθόδοξη» σκέψη, τα έπαιξαν όλα για όλα. «Αν μια ταινία σαν τον Fargo πετύχει, τότε σαφώς τίποτα δεν έχει νόημα στην βιομηχανία του θεάματος και δε χρειάζεται να ανησυχούμε» σκέφτηκε ο Ethan Coen και έτσι, με αυτόν τον υπερ-ανορθόδοξο η αλήθεια είναι τρόπο, αποφάσισαν να γυρίσουν πρώτα το Fargo. Το Fargo βέβαια όχι μόνο πέτυχε, σάρωσε! Η ταινία έφερε πίσω περίπου 10 φορές το budget της, έγινε η αιτία για την έκρηξη των ανεξάρτητων ταινιών στα μέσα της δεκαετίας του 1990, προτάθηκε για 7 Όσκαρ, όπου κέρδισε τα 2, μεταξύ αυτών και εκείνο για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, με τους Coen να το μοιράζονται. Αν είχαν διαλέξει να πάνε πρώτα με το Big Lebowski, το πιο πιθανό θα ήταν η καριέρα τους να είχε βυθιστεί παράλληλα με τις εισπράξεις από τις περιπέτειες του Dude και της παρέας του.

H πιο cool selfie

Σε κάποια στιγμή της ταινίας, ο αφηγητής λέει: «Μερικές φορές υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος λοιπόν είναι ο άνθρωπος για τη συγκεκριμένη στιγμή». Στο "The Big Lebowski", ο Θεός του casting έκανε το θαύμα του και όλοι ήταν οι άνθρωποι για την συγκεκριμένη στιγμή. Ο "Stranger", ο καουμπόι που κάθεται στο μπαρ και αφηγείται την ταινία και τις περιπέτειες του Dude και που υποδύεται υπέροχα ο Sam Elliott, έρχεται και... δένει το γλυκό της cultίλας γιατί ξέρει τον ήρωά μας και δεν τον ξέρει ταυτόχρονα, ξέρει την ιστορία και ταυτόχρονα δεν πολυκαίγεται να τη μάθει, θέλει και δεν θέλει να του μιλάει, επιθυμεί και δεν επιθυμεί πολλά - πολλά!

Και για να το «λήξουμε», έχετε δει πιο cool selfie από τον καιρό μάλιστα που δεν ξέραμε τι σημαίνει selfie:

Τα DVD

Όπως είπαμε στην αρχή, η ταινία στις αίθουσες έκανε λίγο πάνω από 17 εκατομμύρια σε εισπράξεις. Σε dvd όμως, έκανε πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και όλοι ξαφνικά άρχισαν να συζητάνε και να φέρονται σαν τον Dude. Το word of mouth σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε άψογα για το αριστούργημα των αδελφών Coen.

Το Internet

Όπως για όλα τα καλά και (δυστυχώς) για όλα τα κακά, φταίει το Internet. Οι χρήστες των πιστών ιντερνετικών community όπως του 9gag, του imgur και του reddit, άρχισαν να σηκώνουν ο ένας μετά τον άλλον memes, να φτιάχνουν gifάκια της ταινίας και να την συμπεριλαμβάνουν σε όλες τα αφιερώματα που έφτιαχναν με τις καλύτερες cult ταινίες όλων των εποχών. Αυτό οδήγησε όλο και περισσότερο κόσμο να αρχίσει να ψάχνει την ταινία, όντας περίεργος για το τι είναι αυτή η... παλιά ταινία που ξαφνικά όλοι συζητάνε στα φόρουμ.

Το Soundtrack

Όσο καλή και να είναι μια ταινία, αν το soundtrack της δεν σε κάνει να ανατριχιάζεις, τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι. Κάπως έτσι σκέφτεται χρόνια τώρα ο Παπακαλιάτης Ταραντίνο, κάπως έτσι σκέφτηκαν και αδελφοί Coen.

Με Bob Dylan, Elvis Costello, τραγούδια των Mick Jagger και Keith Richards, τη φωνή της Nina Simone, μελωδίες του Henry Mancini, ακόμα και... Mozart, το soundtrack του ''The Big Lebowski'' είναι από μόνο του ένα best of για ένα χαλαρό κυριακάτικο απόγευμα.

Ήταν «γραφτό στον άνεμο»

Κάποια πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν, δεν γίνεται να εξηγηθούν και ίσως δεν υπάρχει και λόγος να εξηγηθούν. Ένα από αυτά είναι και το "The Big Lebowski". Ο ηθοποιός Peter Stormare, ο οποίος υποδυόταν στην ταινία έναν γερμανό μηδενιστή - απαγωγέα, δήλωσε κάποια στιγμή στο CNN:

«Κανείς από εμάς δεν πίστευε πραγματικά ότι η ταινία θα γινόταν αυτό που έγινε γιατί πολύ απλά, κανείς δεν έκανε τίποτα για αυτήν όταν βγήκε στις αίθουσες. Δεν την προωθούσαν πραγματικά, δεν νοιάστηκαν, δεν ασχολήθηκαν. Και ξαφνικά, έγινε τεράστια. Έτσι απλά, μη μου ζητάτε να το εξηγήσω, δεν μπορώ να το εξηγήσω».

«Όλοι γνωρίζουν κάποιον σαν τον Dude», είχε γράψει ο (αξέχαστος) Roger Ebert, στην κριτική του για τους Chicago Sun-Times, πίσω στις 6 Μαρτίου του 1998.

Μακάρι, θα λέγαμε εμείς...

Ραντεβού λοιπόν σήμερα το βράδυ στις 22:00 στο COSMOTE CINEMA 2HD!