Ένα Όσκαρ στο «La La Land» παρακαλώ!

Κατερίνα Καλού
Ένα Όσκαρ στο «La La Land» παρακαλώ!
Γιατί πρέπει να δεις αυτή την ταινία πριν τη μεγάλη βραδιά των βραβείων, ακόμη και αν σιχαίνεσαι τα μιούζικαλ.

Από την Κατερίνα Καλού

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και εσύ είσαι σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Η οθόνη φωτίζεται και ένα μποτιλιάρισμα στο Λος Άντζελες εμφανίζεται μπροστά σου. Και σαν να μη φτάνει αυτό, οι ηθοποιοί αρχίζουν να τραγουδούν και να ανεβαίνουν στα καπό με φιγούρες αλά Grease.

Έχεις ήδη μετανιώσει.

Κρυφογελάς, καταριέσαι τις 7 χρυσές σφαίρες που σε έσυραν στην αίθουσα και συνειδητοποιείς για ακόμη μία φορά ότι δεν σου αρέσουν τα μιούζικαλ – ποιος άνθρωπος μιλάει στους φίλους με κορώνες;

Τι να γίνεται άραγε στο παρκέ; Τον φούρνο τον έσβησα πριν ξεκινήσω; Και άλλα τέτοια, μέχρι που γίνεται κάτι μαγικό. Η ταινία σε παίρνει μαζί της, σε μεταφέρει στις πιο όμορφες γωνιές της πόλης των αγγέλων και σε κάνει να ψάχνεις τον εαυτό σου, τους ανεκπλήρωτους έρωτες και τα χαμένα σου όνειρα σε κάθε νότα.

Η ιστορία είναι απλή και καθημερινή. Αλλά πάρα πολύ ουσιαστική.

Ένα κορίτσι, το οποίο υποδύεται η φανταστική Έμα Στόουν, πέφτει πάνω σε ένα αγόρι, τον πανέμορφο Ράιαν Γκόσλινγκ, και μια σχέση γεμάτη χιούμορ, τζαζ νότες και συναίσθημα πλημμυρίζει την οθόνη. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Ντάμιεν Σαζέλ να κάνει τα μαγικά του – πάντα «Χωρίς Μέτρο».

Έχεις ήδη ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές, έχεις ξεχάσει τι γίνεται στο παρκέ και έχεις ήδη αλλάξει κοσμοθεωρία. Έχεις αφήσει πίσω το Instagram ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει πίσω από την οθόνη του κινητού σου και έχεις έρθει (μετά από αρκετό καιρό) αντιμέτωπος με την πιο γλυκιά αλήθεια της ζωής σου.

Πού πήγαν τα όνειρά σου; Πόσο τα κυνήγησες; Ποιον άνθρωπο έχεις στο πλευρό σου; Ποια άλλη πραγματικότητα θα μπορούσες να έχεις γνωρίσει; Τι είναι η ευτυχία;

Το βλέμμα της Έμα Στόουν έχει την απάντηση σε όλα σου τα ερωτήματα. Λίγο αργότερα, μάλιστα, γίνεται ένα με το δικό σου και βουρκώνεις. Τόσο απλά, τόσο μαγικά.

Ακόμη, λοιπόν, και αν το έργο δεν είναι τέλειο, ακόμη και αν κάνει κοιλιά ή είναι απλοϊκό, όπως λένε ορισμένοι, συχνά αρκεί μια όμορφη καθημερινή ιστορία για να σε αγγίξει να σε εμπνεύσει και γιατί όχι; Να σου αλλάξει τη ζωή.

Και αυτό αξίζει πάντα ένα Όσκαρ.