Oι πιο επικίνδυνες παραλίες του κόσμου
1. Αυστραλία - Φρέιζερ Άιλαντ
Τα νερά γύρω από το νησί Φρέιζερ, νοτιοανατολικά του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, αποτελούν απαγορευμένη ζώνη, αφού περιλαμβάνουν καρχαρίες, μέδουσες και ισχυρά ρεύματα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα ηπειρωτικά, υπάρχουν δηλητηριώδεις αράχνες, κροκόδειλοι (του αλμυρού νερού) καθώς και ντίγκος, που είναι άγριοι αυστραλιανοί σκύλοι με... χόμπι τις επιθέσεις σε ανθρώπους. Αν και πανέμορφο σημείο, η ιδέα για εξερεύνησή του είναι μάλλον παράτολμη.
2. Νότιος Αφρική - Γκαανσμπάι
Πρόκειται για το «βασίλειο» των λευκών καρχαριών. Λίγα μίλια από την ακτή υπάρχει το Σάρκ Άλεϊ, ένα μικρό κανάλι ανάμεσα στο νησί Ντάιερ και στο Γκέισερ Ροκ. Εκεί κατοικούν περίπου 60.000 φώκιες, που προσελκύουν κοπάδια από λευκούς καρχαρίες. Το σημείο αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που συγκεντρώνονται για να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τα άγρια... ψάρια.
3. Χαβάη - Χανακαπιάι
Μάλλον επικίνδυνη δραστηριότητα θεωρείται η κολύμβηση στην παραλία του Χανακαπιάι στη Χαβάη, αφού περίπου 83 πνιγμοί έχουν καταγραφεί σε αυτήν, τα πρόσφατα χρόνια. Ισχυρά ρεύματα και τεράστια κύματα είναι οι κυριότεροι λόγοι για να αποφύγει κάποιος να βουτήξει στα νερά της. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές για πνιγμούς ατόμων που «άρπαξε» η θάλασσα ενώ κωπηλατούσαν στα ρηχά. Καλύτερα από... φωτογραφία.
4. Βραζιλία - Πραΐα ντε Μπόα Βιέτζεμ
Αυτή η δημοφιλής αμμώδης παραλία στη Ρεσίφε της Βραζιλίας μαζεύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο και κάποτε ήταν απολύτως ασφαλής, από την απειλή των καρχαριών. Όλα αυτά όμως μέχρι το 1992. Από τότε τουλάχιστον 50 επιθέσεις καρχαριών έχουν πραγματοποιηθεί, με τις 19 από αυτές να περιλαμβάνουν και θύματα. Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, η καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής εξαιτίας της υπεραλίευσης, αποτελεί την αιτία του κακού. Καλύτερα να μην γίνετε δόλωμα για καρχαρίες λοιπόν.
5. Αυστραλία - Βόρεια επικράτεια και Κουίνσλαντ
Κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου αμέτρητα κοπάδια από μέδουσες κατακλύζουν τις παραλίες της βόρειας πλευράς της Αυστραλίας. Είναι από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα στον κόσμο και είναι υπεύθυνα για συνολικά 70 θανάτους από το 1883. Τα τσιμπήματα είναι τόσο επώδυνα που αρκετά από τα θύματα πέθαναν από καρδιακή προσβολή, πριν καν φτάσουν στην ακτή. Μπάνιο από την νότια πλευρά, καλύτερα.
6. ΗΠΑ - Βολούσια, Φλόριντα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Καταγραφής Επιθέσεων Καρχαριών (Shark Attack File-ISAF) περισσότερες απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών έχουν σημειωθεί στην ακτή της κομητείας της Βολούσια στη Φλόριντα, παρά σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική, 235 στο σύνολο από το 1882. Παρ' όλα αυτά καμία επίθεση δεν ήταν μοιραία! Τα χτυπήματα κεραυνών στη Φλόριντα έχουν αποδειχθεί πιο θανατηφόρα στην περιοχή με 71 θανάτους από το 1997 έως το 2006. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
7. Ινδία - Παραλία του Τσοπάτι
Τα νερά στην παραλία Τσοπάτι, κοντά στο Μουμπάι της Ινδίας είναι από τα πιο μολυσμένα στον κόσμο, γεγονός που κάνει το κολύμπι να ισοδυναμεί με... αυτοκτονία. Η παραλία πάντως, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη αποτελεί πολιτιστικό κέντρο, με τους κατοίκους της περιοχής να διοργανώνουν το φεστιβάλ Χίντου προς τιμήν της θεότητας Γκανές Τσατούρθι. Κοινώς, θάλασσα μόνο για να τη βλέπεις.
8. Βραζιλία - Κοπακαμπάνα
Τι συμβαίνει σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες στον κόσμο; Όχι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους καρχαρίες αφού έχουν καταγραφεί μόλις έξι επιθέσεις από το 1931. Το πρόβλημα είναι άλλο: Το κύμα κλοπών και ληστειών στην παραλία. Αν αποφασίσετε να πάρετε φωτογραφική μηχανή και ρολόι μαζί σας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Αφήστε τα στο ξενοδοχείο.
9. Νησιά Μάρσαλ, ΗΠΑ - Κοραλλιογενές νησί του Μπικίνι
Η τοποθεσία προστατεύεται από την Unesco και είναι επικίνδυνη για δύο λόγους: Ραδιενέργεια και καρχαρίες. Στο σημείο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 πυρηνικές δοκιμές την περόδο 1946-1958. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε ασφαλές από τις ΗΠΑ το 1997, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αρνήθηκαν να γυρίσουν, αφού και τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση. Παράλληλα, η απουσία αλίευσης στα ανοιχτά για περίπου 65 χρόνια ευνόησε την ανάπτυξη των θαλασσίων ειδών - συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών. Τα ναυάγια πάντως αποτελούν τα καλύτερα θεάματα για όσους κάνουν κατάδυση στο σημείο. Άμα έρθει καρχαρίας όμως, η βόλτα θα καταλήξει σε... ναυάγιο.
10. Καλιφόρνια, ΗΠΑ - Κόκκινο Τρίγωνο
Προκειται για άλλον έναν πόλο έλξης των λευκών καρχαριών. Σύμφωνα με την ISAF, στο τμήμα αυτό της βόρειας ακτής της Καλιφόρνια, σημειώνεται το 11% των επιθέσεων καρχαριών παγκοσμίως. Αιτία, ο μεγάλος πληθυσμός θαλάσσιων θηλαστικών, όπως φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια. Ας τα βρουν μεταξύ τους, εμείς δεν θα... πάρουμε.
11. Μεξικό - Ζιπολίτε
Πολλοί πιστεύουν ότι η λέξη «Zipolite» προέρχεται από την διάλεκτο Ναχουάτλ, που σημαίνει «παραλία των νεκρών». Αυτή η παραλία, που ελκύει αρκετούς γυμνιστές, μεταξύ άλλων, είναι γνωστή για τα ισχυρά της ρεύματα και για τα μεγάλα της κύματα. Μία εθελοντική ναυαγοσωστική ομάδα ανέλαβε δράση το 1995, μειώνοντας τελικά τον αριθμό των θυμάτων από πνιγμούς. Το διάστημα 2007-2009 δεν σημειώθηκε κάποιος, ενώ καταγράφηκαν 180 διασώσεις. Επικινδυνες καταστάσεις...
12. Χαβάη - Κιλαουέα
Η μαύρη άμμος της αμμωδους παραλίας της Κιλαουέα στο χαβανέζικο νησί του Καουάι είναι ακριβώς δίπλα σε ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Από το 1983 ήταν ιδιαίτερα δραστήριο αφού ξερνούσε λάβα μέσα στον ωκεανό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν σημειωθεί και 102 απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρίες από το 1828, με μερικές εξ αυτών φονικές. Γι' αυτό προσέχτε πού βάζετε την πετσέτα σας. Το αντιηλιακό δεν βοηθάει.
Πηγή: newpost.gr