Αντετοκούνμπο και Ντόντσιτς ταξιδεύουν το «Legacy» του Σπανούλη στον μπασκετικό πλανήτη!

Αντετοκούνμπο και Ντόντσιτς ταξιδεύουν το «Legacy» του Σπανούλη στον μπασκετικό πλανήτη!

Αντωνία Σπανού
Αντετοκούνμπο και Ντόντσιτς ταξιδεύουν το «Legacy» του Σπανούλη στον μπασκετικό πλανήτη!

bet365

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει καταφέρει να χτίσει μια πολύ βαριά κληρονομιά στο μπάσκετ και είναι προφανές ότι το άρθρο στην Wall Street Journal, είναι ένα μικρό δείγμα στο τι θα αφήσει πίσω του.

Πιθανότατα ο Μπεν Κόεν να μην έχει δει ποτέ τον Βασίλη Σπανούλη να παίζει μπάσκετ, πέρα από βίντεο που σου βγάζει όταν γκουγκλάρεις το όνομα του. Πιθανότατα, ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» να μην έχει ιδέα τι είναι η Euroleague ή ακόμα περισσότερο η Basket League και ίσως να συνέχιζε να μην έχει, αν δεν ένωνε τις σωστές... τελείες.

Και όταν λέμε τελείες φυσικά δεν εννοούμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αλλά εννοούμε ότι απλά είδε ποιος είναι εκείνος που έχουν ως πρότυπο οι νέοι παιχταράδες του ΝΒΑ, που μεγάλωσαν στην Ευρώπη. Κάθε παίκτης έχει ένα πρότυπο, αλλά οι Αμερικάνοι δεν έχουν ποικιλία. Συνήθως οι απαντήσεις είναι οι ίδιες. Τζόρνταν, Κόμπι, ΛεΜπρον. Λογικό.

Η νέα γενιά των Ευρωπαίων όμως, έχει και αυτούς, αλλά με άλλους έζησε το μπάσκετ. Ο Αμερικανός ξεκινάει το άρθρο του, με την απάντηση του Λούκα Ντόντσιτς, πριν από μερικές ημέρες. Ο νεαρός Σλοβένος βγήκε στην εκπομπή των Σακίλ και Μπάρκλεϊ, στο «Inside the NBA» και εκεί ρωτήθηκε για πρότυπα. «Έβλεπα τον Σπανούλη, δεν ξέρω αν τον ξέρετε...», σχολίασε και ο Μπάρκλεϊ πήρε το όνομα και έκανε πλάκα με μια ταινία.

Ο Σπανούλης δεν έπαιξε για πολύ στο ΝΒΑ και σίγουρα δεν κρίνεται πετυχημένο το πέρασμα του από εκεί. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους, είχε μια από τις χειρότερες εμπειρίες στην Αμερική. Ένας παίκτης που δεν χάρηκε την συμμετοχή του στο ΝΒΑ, αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο δημοσιογράφος έψαξε και βρήκε γιατί ο Ντόντσιτς πήρε το 77 στους Μάβερικς. Η απάντηση είναι η ίδια. Εμείς το ξέρουμε, εκείνοι όχι.

Είναι τέτοια η αγάπη του Λούκα, ο οποίος λάμπει πραγματικά στο ΝΒΑ, για τον Σπανούλη, ο οποίος σε αγώνα Ολυμπιακού - Ρεάλ Μαδρίτης, είπε μέσα στο παιχνίδι στον Σπανούλη να μην ξεχάσει να του δώσει την φανέλα του.

Και φυσικά δεν σταματάει εκεί. Όταν ο MVP του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, αναφέρει το όνομα του Σπανούλη, όλα τα φώτα γυρνούν στην Ελλάδα. Ο Γιάννης το καλοκαίρι δεν έχασε ούτε εκείνος την ευκαιρία να πάρει μια υπογεγραμμένη φανέλα του Σπανούλη. «Είναι ο Κόμπι ή ο Τζόρνταν της Ευρώπης», έχει πει ο Γιάννης και το αναφέρει το Αμερικάνικο θέμα.

Ντόντσιτς και Αντετοκούνμπο είναι δύο παίκτες που διεκδικούν τον τίτλο του MVP του ΝΒΑ. Άπαντες τους κοιτούν με δέος και εκείνοι έχουν ένα κοινό. Έχουν χτίσει την νοοτροπία τους παρακολουθώντας τον Βασίλη Σπανούλη.

«Είμαι μεγάλος φαν και των δύο και πάντα τους παρακολουθώ. Μακάρι να ήμουν μια καλή έμπνευση για εκείνους. Θα είμαι πολύ πολύ πολύ πολύ τυχερός αν τους βοήθησα έστω και λίγο ή αν τους ενέπνευσα για να πάρουν κάποιες κινήσεις ή συμβουλές ώστε να γίνουν αυτοί που είναι», σχολίασε ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Το πέρασμα του από το ΝΒΑ και πόσο δεν έπιασε εκεί, είναι ένα θέμα που πάντα θα προβληματίζει τους Αμερικάνους. Το ίδιο σχολιάζει και ο Κόεν στο θέμα του. «Λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Αλλά εντάξει, κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλεις. Ίσως είναι καλύτερο που γύρισα στην Ευρώπη και έκανα αυτή την καριέρα».

Το τέλος της καριέρας του στο ΝΒΑ ήταν η αρχή του θρύλου του, αναφέρεται στο θέμα. «Αν είσαι παιδί, ζεις στην Ευρώπη και αγαπάς το μπάσκετ, ήταν αναπόφευκτο. Ο Σπανούλης ήταν ο παίκτης σου. Κέρδισε την πρώτη του Euroleague το 2009, όταν ο Ντόντσιτς ήταν 10 χρονών. Κέρδισε back to back τίτλους το 2012 και το 2013. Ο Λούκα τον αντιμετώπισε με την Ρεάλ, πρώτη φορά, το 2016».

Ήταν καλύτερος το 2017 και ο καλύτερος το 2018. Τότε έφυγε για το ΝΒΑ. Είναι εύκολο να δεις στο παιχνίδι του με τους Μάβερικς στοιχεία του Σπανούλη. Την εφευρετικότητα. Τα stepbacks, τα sidesteps, που του επιτρέπουν να κινείται κόντρα στην άμυνα. Ακόμα απαιτεί την μπάλα στις μεγάλες στιγμές, όπως ένας παίκτης που έχει ψευδώνυμο «Kill Bill». Το buzzer beater του στα playoffs ήταν... καθαρά από τον Σπανούλη. «Υπο πίεση, δεν υπάρχει κανείς σαν και αυτόν. Ο Γιάννης και ο Λούκα το καταλαβαίνουν αυτό».

Ο Πιτίνο και ο θαυμασμός του δεν γινόταν να λείπουν από το θέμα, άλλωστε ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, δεν χάνει την ευκαιρία να τον εκφράζει σε κάθε περίσταση και το κάνει ακόμα μια φορά.

«Μεγάλωσα με τον Μάικλ Τζόρνταν, οπότε αυτός ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης. Εύχομαι στον Ντόντσιτς να γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών και στον Αντετοκούνμπο να κατακτήσει σύντομα ένα πρωτάθλημα. Τα παιδιά μου είναι φαν και των δύο, μου ζητούν να τους δείχνω highlights από τους αγώνες τους. Αυτή τη στιγμή εμπνέουν πολλά παιδιά, περισσότερα απ' όσα εγώ».

Ο Βασίλης Σπανούλης κάποια στιγμή θα κλείσει την καριέρα του, αλλά εκείνα που αφήνει στο μπάσκετ είναι πολλά παραπάνω από τους τίτλους, που ακολουθούν το βιογραφικό του. Μαχητής από τους λίγους, με σπάνιο ταλέντο και νοοτροπία, έχει καταφέρει να επηρεάσει παίκτες που είναι πανέτοιμοι να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το υπερηφανεύεται για πάντα...

 

Τελευταία Νέα