Όταν μια σημαία της Κροατίας διέλυσε τις σχέσεις του Ντίβατς με τον Ντράζεν

Όταν μια σημαία της Κροατίας διέλυσε τις σχέσεις του Ντίβατς με τον Ντράζεν

bet365

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια οι Γιουγκοσλάβοι έπαιξαν για τελευταία φορά ενωμένοι σε Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ μια σημαία της Κροατίας κλόνισε για πάντα τις σχέσεις του Βλάντε Ντίβατς με τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια και την πρώτη συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ (σ.σ. όπου τερμάτισε τελευταία μεταξύ δέκα ομάδων στο τουρνουά του Μπουένος Άιρες, το 1950) η Γιουγκοσλαβία επέστρεψε στην Αργεντινή για τη διοργάνωση του 1990. Με τη βασική διαφορά ότι αυτή τη φορά οι Γιούγκοι ταξίδεψαν στη Λατινική Αμερική ως πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ κόντρα στην Ελλάδα, ένα χρόνο νωρίτερα. Παρ' όλα αυτά, η προετοιμασία δεν εξελίχθηκε όπως ίσως θα περίμενε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο Ντίνο Ράτζα έσπασε το πόδι του, ο Πάσπαλι έπαθε διάστρεμμα, ο Ντίβατς ταλαιπωρήθηκε από ίωση ενώ ο Περάσοβιτς είχε λιποθυμήσει στο παρκέ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντικαταστάτης του Ράτζα, Ζόραν Γιοβάνοβιτς, άφησε τις διακοπές του και μπήκε από το… παράθυρο στην εθνική. Την ίδια στιγμή, ο Ντούντα προσπάθησε να μείνει ψύχραιμος μετά τις αγχωτικές νίκες απέναντι στις Βενεζουέλα (92-84), Αγκόλα (92-79) και την ήττα από το Πουέρτο Ρίκο (75-82). Η κούραση από τη συμμετοχή στους πρόσφατους Αγώνες Καλής Θέλησης στο Σιάτλ των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το jetlag της υπερατλαντικής πτήσης ήταν δυο σημαντικά θέματα που έπρεπε να ξεπεραστούν.

Η ήττα από τους Πορτορικανούς ήταν ανώδυνη για τη Γιουγκοσλαβία αφού οι πλάβι είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση από τον Α' όμιλο. Στα ημιτελικά οι Γιούγκοι αντιμετώπισαν τις ΗΠΑ του Μάικ Σιζέφσκι και των Αλόνζο Μούρνινγκ, Χένρι Ουίλιαμς. Ο αξεπέραστος Ντράζεν Πέτροβιτς σταμάτησε στους 31 πόντους ενώ ο Τόνι Κούκοτς πρόσθεσε 19 πόντους στο 99-91 επί των Αμερικανών που σφράγισε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης!

Αντίπαλος η Κοινοπολιτεία σε ένα παιχνίδι όπου ο ρούκι σέντερ εκείνης της ομάδας, Ζόραν Σάβιτς, σκόραρε τους τελευταίους πόντους της Γιουγκοσλαβίας στο τουρνουά. Η Γιουγκοσλαβία επικράτησε με 92-75 και επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου, φτάνοντας έτσι τα τρία χρυσά μετάλλια σε Μουντομπάσκετ και ισοφαρίζοντας τη σχετική επίδοση των Σοβιετικών (1967, 1974, 1982).

Οι παίκτες του Ίβκοβιτς βρέθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, φωνάζοντας ρυθμικά «Ju-go-sla-vi-a, Ju-go-sla-vi-a» και κρατώντας τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας. Λίγο νωρίτερα, ο Βλάντε Ντίβατς βρέθηκε πίσω από την μπασκέτα, άρπαξε τη σημαία της Κροατίας που κρατούσε ένας… πατριώτης και την πέταξε στο παρκέ! Ο λόγος; «'Ήθελα να προστατεύσω την ομάδα μου. Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε μια ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία! Όχι από την Κροατία, τη Σερβία ή οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία».

Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, τα πάντα άλλαξαν στη σχέση τους, κάτι που φάνηκε με την επιστροφή τους από το Μουντομπάσκετ στις ΗΠΑ. «Επιστρέψαμε στις ΗΠΑ για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ. Από πλευράς μου τίποτα δεν είχε αλλάξει. Διαπίστωσα σύντομα όμως ότι στη συμπεριφορά του Ντράζεν, κάτι είχε αλλάξει» αναφέρει ο Ντίβατς στο ντοκιμαντέρ «Once Brothers» του ESPN για τον Πέτροβιτς.

Ο Ντράζεν δεν συγχώρησε ποτέ την κίνηση του Σέρβου...

Γιουγκοσλαβία, 1990: Ντράζεν Πέτροβιτς, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Ζόραν Τσούτουρα, Τόνι Κούκοτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Γιούρι Ζντοβτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ράντισλαβ Τσούρσιτς, Βλάντε Ντίβατς, Άριαν Κόμαζετς, Ζόραν Γιοβάνοβιτς, Ζόραν Σάβιτς.

 

Τελευταία Νέα