Ολυμπιακός, Μιλουτίνοφ: Η επίδρασή του στη σεζόν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ καρφώνει στο καλάθι της ΤΣΣΚΑ
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ φλερτάρει με τον Ολυμπιακό και το Gazzetta ρίχνει φως στη σεζόν που πραγματοποίησε με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

«Ο Πειραιάς δεν είναι το μοναδικό λιμάνι, αλλά για μένα το ασφαλέστερο» έλεγε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ όταν αποχαιρετούσε τον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος άφησε το λιμάνι του για μία τριετία, την οποία και πέρασε στην παγωμένη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές έχουν κάνει επαφές για να συνάψουν εκ νέου σχέσεις συνεργασίας, όπως διαβάσατε στο Gazzetta.

Ο Μιλουτίνοφ σε αυτό το διάστημα που έμεινε μακριά από τον Ολυμπιακό, μπορεί να ισχυριστεί πως δεν πήγαν όλα όπως θα ήθελε. Η ΤΣΣΚΑ του προσέφερε γη και ύδωρ για να τον κάνει μία τριετία δικό της, όμως μπασκετικά ο Σέρβος γίγαντας δεν έκανε τα βήματα που θα ήθελε.

Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στην πρώτη του σεζόν, «τράκαρε» με τα βαριά κορμιά της ΤΣΣΚΑ και ειδικότερα με τον Σενγκέλια στη δεύτερη, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον έβγαλε και εκτός ευρωπαϊκού κάδρου.

Η απουσία του Μιλουτίνοφ κόστισε τον αποκλεισμό της ΤΣΣΚΑ

Για την ΤΣΣΚΑ η σεζόν είχε μία ιστορική... αποτυχία. Τον αποκλεισμό από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στα ημιτελικά της VTB League. Ένας από τους κυριότερους λόγους ήταν η απουσία του βασικού της σέντερ.

Ο Μιλουτίνοφ ήταν παρών στα πρώτα δύο παιχνίδια της σειράς, επέστρεψε εξ ανάγκης στο έκτο μιας και η Λόκο είχε... match ball με το σκορ στο 3-2, αλλά δεν ήταν ο ίδιος. Εν τέλει οι Μοσχοβίτες αποκλείστηκαν με αυτόν παρόντα στο Game 7 που διεξήχθη στην έδρα τους!

Με αυτόν στο παρκέ πρώτον η φετινή και προφανώς αποδυναμωμένη σε σχέση με τα χρόνια της EuroLeague, ΤΣΣΚΑ ήταν μία εντελώς διαφορετική ομάδα, αφού τόσο αμυντικά της έδινε οντότητα ως rim protector και ριμπάουντερ, αλλά κυρίως επιθετικά αποτελούσε το κέντρο βάρους της ομάδας. Κάτι που αποδεικνύεται πολύ απλά με το USG% (ποσοστό κατοχών που διαχειρίστηκε) που έφτασε το 23.44% σε κανονική περίοδο και play-offs και αποτελεί το υψηλότερο στην καριέρα του.

Ο MVP της VTB League

Σε μία σεζόν που η VTB πέρασε στην αφάνεια, ένεκα και της απουσίας των ομάδων της Ρωσίας από την Ευρώπη, τα ίχνη ορισμένων χάθηκαν από τα κοινά ραντάρ. Ο Μιλουτίνοφ εμπίπτει ως ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας.

Μέσα σε αυτήν τη σεζόν ο 28χρονος ναι μεν δεν έβρισκε διαρκώς απέναντί του αντιπάλους του επιπέδου του, ωστόσο και όταν αυτό συνέβη στάθηκε με το παραπάνω στο ύψος του. Ο Μίλου αναδείχθηκε, όχι άδικα, MVP της κανονικής περιόδου στη VTB.

Σε κανένα της παιχνίδι δεν έμεινε μονοψήφιος, ενώ ολοκλήρωσε με double-double στις 13 από τις 28 αναμετρήσεις. Τα παιχνίδια στα οποία έμεινε δίχως τελική πάσα ήταν 4, για να κλείσει με 16.1 πόντους, 9.1 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 0.6 μπλοκ σε αυτές τις αναμετρήσεις. Στα play-offs υπήρξε αισθητή μείωση αλλά ο λόγος ήταν περισσότερο ο τραυματισμός του παρά οτιδήποτε άλλο.

Αυτά τα νούμερα, αλλά κυρίως τη διαφορετικότητα των 7-footer θέλει να παντρέψει ο Ολυμπιακός. Μιας και ο Μιλουτίνοφ μπορεί να μοιάζει υψομετρικά με τον Φαλ, αλλά μόνο ίδιο δεν είναι το στιλ τους επιθετικά, αφού ο Σέρβος παραμένει σπουδαίος πασέρ για τα κυβικά του, έχοντας όμως σε πλήρη λειτουργία δημιουργία και εκτέλεση από το pick n' roll στο παιχνίδι του...

@Photo credits: EuroLeague