Τίτλοι τέλους αύριο, για ένα καλύτερο... μεθαύριο!

Τίτλοι τέλους αύριο, για ένα καλύτερο... μεθαύριο!

bet365

Η αντίστροφη μέτρηση για την τηλεδιάσκεψη των 18 ομάδων που θα κρίνει την τύχη της εφετινής χρονιάς στην Euroleague, πλησιάζει στο τέλος της και ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τους λόγους για τους οποίους η σεζόν 2019-2020 θα μείνει στην ιστορία ως μη γενόμενη.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο gazzetta.gr, o Ρικ Πιτίνο έθεσε το θέμα στην σωστή του διάσταση και θέλησε να στηρίξει τη γνώμη του για την κατάληξη της χρονιάς, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, σε αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Τι είπε ο 67χρονος Αμερικανός προπονητής; Το πολύ απλό και άκρως ρεαλιστικό που έχει να κάνει με τα χρήματα που διακυβεύονται σε περίπτωση οριστικής διακοπής της Euroleague, σε αναλογία πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη γύρω από την πανδημία...

Τι σημαίνει αυτό; Ότι την ώρα που το ΝΒΑ μετράει ήδη απώλειες της τάξεως του 1,5 δις δολαρίων (συνυπολογίζοντας και το πρόβλημα που πρόεκυψε στην αρχή της σεζόν με την Κίνα) και θέλει οπωσδήποτε να τελειώσει τη σεζόν, για να μην διπλασιαστεί η «χασούρα», η οικονομική ζημιά στην κορυφαία λίγκα της ευρωπαϊκής αγοράς, δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε το 15% του ιλιγγιώδους ποσού που σχετίζεται με τις συνέπειες της πανδημίας στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος.

Στην περίπτωση της Euroleague, λοιπόν, το «δεν είναι τόσα πολλά τα λεφτά, Τζόρντι!», αποτελεί ένα πρώτο επιχείρημα έτσι ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος, χωρίς πρωταθλητή Ευρώπης και όλες οι φορείς (διοργανώτρια αρχή και ομάδες) να πέσουν με τα μούτρα στην δουλειά, για να σχεδιάσουν από τώρα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Άλλωστε, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ένα δεύτερο κύμα της νόσου το ερχόμενο φθινόπωρο, θεωρείται πολύ πιθανό, επομένως κανείς δεν εγγυάται ότι η επόμενη χρονιά δεν θα είναι γεμάτη από εμπόδια...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, φαίνεται να επικεντρώνεται στα έσοδα της λίγκας και κατ' επέκταση των εταίρων της ECA, αναφορικά με την νέα σεζόν. Ο κεντρικός χορηγός της διοργάνωσης, Turkish Airlines, ανήκει στην κατηγορία των εταιριών που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά (θα χρειαστεί κρατική στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει), ενώ η πολυεθνική IMG πήρε πρόσφατα δάνειο 260 εκατομμύριων δολάριων με επιτόκιο 11%, νούμερα που είναι άκρως ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται στην μετά κορονοϊού εποχή.

Κοινώς, το θέμα δεν είναι μόνο ότι θα χαθούν χρήματα που είχαν υπολογισθεί στα budgets της εφετινής σεζόν, αλλά και ότι αισθητά μειωμένα (από 25%-50%) θα είναι και τα αντίστοιχα της επόμενης χρονιάς. Απ' αυτή και μόνο, λοιπόν, την άποψη η επανεκκίνηση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρή. Σκεφτείτε σε τι μπελάδες θα μπουν οι ομάδες, στην περίπτωση που ο Μπερτομέου και οι συνεργάτες του αποφασίσουν τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

Επίσης, στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση της επιστροφής στα γήπεδα μέσα στο καλοκαίρι, ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αυτό των εγγυήσεων που θα δώσουν οι διοργανωτές για τις πληρωμές τόσο των παικτών, όσο και των χορηγικών/τηλεοπτικών δόσεων που όλες οι ομάδες έχουν λαμβάνειν.

Πέραν του ότι εδώ και 2,5 μήνες, όλες υπολειτουργούν, θα πρέπει να επαναφέρουν τους ξένους παίκτες (στις περισσότερες ομάδες οι μισοί βρίσκονται στις πατρίδες τους) για να κάνουν τρεις εβδομάδες προετοιμασία! Αφού πρώτα έχουν ολοκληρώσει τις 14 μέρες της καραντίνας!

Υπάρχουν δε αρκετές ομάδες που βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση (μία απ' αυτές είναι ο Παναθηναϊκός), με τους παίκτες και τους προπονητές να έχουν σκορπίσει σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και που ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς.

Κι όλα αυτά, ενώ το ταξιδιωτικό (οι αρχές των Η.Π.Α. συνιστούν στους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια) και το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν είναι ενιαίο σε όλο τον κόσμο, ενώ τουλάχιστον τρεις χώρες (Ρωσία, Τουρκία και Ισπανία), βρίσκονται ακόμη στην δίνη του Covid-19.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος, έχει να κάνει με τα διαφορετικά εργατικά δίκαια που διέπουν τις νομοθεσίες καθεμίας από τις 10 χώρες, που εκπροσωπούνται στην διοργάνωση. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων εν μέσω πανδημίας και στο τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ασθενειών ή τραυματισμών.

Σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί το ισχυρό «όχι» (μόνο οι παίκτες της Εφές τάχθηκαν υπέρ της επανεκκίνησης) που διατύπωσε η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών των 18 ομάδων, στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου (23/05) με τον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης. Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν τοποθετήθηκε, απλά άκουσε τους πρωταγωνιστές των γηπέδων, να τίθενται υπέρ της διακοπής των αγώνων.

Ούτως ή άλλως, ο κομισάριος της Euroleague είχε προ καιρού δεσμευτεί ότι οι παίκτες θα πληρωθούν το 80% των προβλεπόμενων (από τα συμβόλαιά τους) χρημάτων, σε περίπτωση πρόωρου τέλους και μόλις 5% περισσότερα, αν η σεζόν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Επομένως ποιος ο λόγος, να ρισκάρουν οι παίκτες ενδεχόμενους τραυματισμούς (μετά από 3μηνη αγωνιστική απραξία) και στο τέλος να υποστούν μείωση της τάξεως του 15%;

Εν κατακλείδι, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα ρίξει αύριο το απόγευμα (25/05) τίτλους τέλους για την εφετινή πρωτόγνωρη αγωνιστική περίοδο και από την Τρίτη (26/05), θα αρχίσει μία μαραθώνια off-season, που θα περιλαμβάνει σεβαστή έκπτωση των αγωνιστικών αξιών, πολλούς υπολογισμούς και σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η νέα πραγματικότητα ενδεχομένως και να ευνοήσει κάποιες ομάδες. Είναι σίγουρο, όμως, ότι ο χάρτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα αλλάξει αρκετά από το ερχόμενο φθινόπωρο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!