Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τους «αιώνιους» και... vamos Ελλαδάρα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τους «αιώνιους» και... vamos Ελλαδάρα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταθέτει τις σκέψεις του μετά τις πρώτες εικόνες από τα δύο φιλικά παιχνίδια σε Ρουμανία και Κρήτη και διαισθάνεται ότι φέτος θα δούμε διαφορετικό Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ήττα... πρόκρισης και σεβασμού για την Εθνική γυναικών!

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Με τέτοια εμφάνιση από τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας, που χάρη στην μαχητικότητά τους, το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του Κώστα Κεραμιδά (με τις συνεχείς αλλαγές στις άμυνες ζώνης) και φυσικά στο φαινόμενο του παγκοσμίου γυναικείου μπάσκετ που ακούει στο όνομα Εβίνα Μάλτση (28π. με 6 τριπ.), μας χάρισαν ένα δίωρο μπασκετικής αγαλλίασης και περηφάνιας, θα ήταν ιεροσυλία να μην αρχίσουμε το κείμενο χωρίς αναφορά στον παρ' ολίγο ελληνικό θρίαμβο στo Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τενερίφης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «κοίταξε στα μάτια» τις παίκτριες παγκοσμίου βεληνεκούς που διαθέτει η δευτεραθλήτρια Ευρώπη, Γαλλία και με έξυπνο αμυντικό πλάνο και τον 40χρονο (!!!) «θηλυκό Γκάλη» σε οργιώδη κατάσταση, έχασε (75-71) από 2-3 λεπτομέρειες και πέντε τουλάχιστον ανάποδα σφυρίγματα των διαιτητών.

Κέρδισε όμως, ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό, εκτίμηση και τόνωσε την αυτοπεποίθησή του, ενόψει του τελικού της Τρίτης (25/09) με την Κορέα. Με νίκη επί της Ασιατικής χώρας που έχασε με 31 πόντους από τις «τρικολόρ», η Ελλάδα θα έχει πετύχει τον αρχικό της στόχο και θα τα δώσει όλα για όλα στο νοκ-άουτ για την 8άδα, με πιθανότερη αντίπαλο την Τουρκία (την οποία νικήσαμε πέρυσι στον προημιτελικό του Eurobasket).

Η συγκλονιστική εξέλιξη της αναμέτρησης στους Κανάριους Νήσους, ήταν ο λόγος που παρακολούθησα με πολλές διακοπές τους αγώνες των «αιωνίων αντιπάλων» στο Κλουζ και το Ηράκλειο αντίστοιχα. Παρ' όλα αυτά και τα δύο φιλικά ματς που διεξήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα, δίνουν τροφή για συζήτηση κι ανεξαρτήτως δυναμικότητας του αντιπάλου (κυρίως όσον αφορά την ρουμανική ομάδα) επιτρέπουν στους προπονητές να επισημάνουν αρνητικά και θετικά "takeaways".

Η τριάδα Καλάθη-Παππά-Λάνγκφορντ θα κρίνει πολλά!

Έστω κι αν σε αρκετά διαστήματα του αγώνα με την Κλουζ (79-72), οι πρωταθλητές φάνηκε να κάνουν αγγαρεία και να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που έπρεπε σώνει και καλά να γίνει, ο Πασκουάλ, είδε ότι ο Καλάθης της προ και της μετά "παραθύρου" (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου) εποχής, έχει διαφορά και μεγάλη βελτίωση. Ο Νικ φαινόταν να έχει πολύ καλύτερες ανάσες, πάλεψε στην άμυνα, ήταν καλός επιθετικά, ενώ στον τομέα της δημιουργίας φάνηκε ότι έχει αποκτήσει αυτοματισμούς με τον Στεφάν Λάσμε, με τον οποίο δεν είχε παίξει ποτέ στο παρελθόν.

Ο Γκαμπονέζος σέντερ είναι από τις πιο ευχάριστες παρουσίες στην προετοιμασία του «τριφυλλιού» και πέραν της «φρεσκάδας» που βγάζει στο παρκέ, δείχνει να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα και χωρίς δυσκολία στον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε.

Ο Παπαπέτρου έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο έχει δυναμώσει το κορμί και πόσο δυσκολότερος αντίπαλος θα είναι πλέον στην άμυνα και η αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει στην επίθεση, φαίνεται ότι θα κρίνει αν θα είναι difference maker στην μάχη των «αιωνίων αντιπάλων». Ο Λάνγκφορντ σκόραρε κατά βούληση στην 1η περίοδο (10π.), αλλά έκτοτε ξαναέπαιξε ελάχιστα και η φυσιολογική έλλειψη ρυθμού - λόγω του rotation που έκανε σχεδόν ανά 5 λεπτά ο Ισπανός τεχνικός - ήταν ο λόγος που δεν μπορούν να εξαχθούν κομβικής φύσεως συμπεράσματα από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Άλλωστε, η απουσία του Νίκου Παππά - που έμεινε στην Αθήνα λόγω ενοχλήσεων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, υπό την έννοια ότι η συνύπαρξη του 28χρονου guard με τον Καλάθη ή ακόμη και με τον Λάνγκφορντ στην ίδια πεντάδα, θα δημιουργεί πάρα πολλούς χώρους, θα ανοίγει διαδρόμους, θα βγάζει πολλά ελεύθερα σουτ και γενικότερα θα δίνει άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι των «πρασίνων».

«Λαχείο» ο ΛεΝτέϊ, καλός άλλα «άγουρος» ακόμη ο Γκος-Ουίλιαμς!

Στα «Δύο Αοράκια», το τεστ του Ολυμπιακού με την σκληρή, αμυντικογενή και αθλητική Ούνικς Καζάν, αποτελεί κριτήριο για πιο ασφαλή συμπεράσματα, έστω κι αν τα «κάστανα από τη φωτιά» (70-65) έβγαλε για μία ακόμη φορά ο «γεννημένος νικητής» Βασίλης Σπανούλης (17π.), γεγονός που εν πρώτοις, δίνει την εντύπωση μίας γνωστής και προβλέψιμης εικόνας.

Εντάξει, ο "Kill-Bill" (τραυματίστηκε ελαφρά στο μικρό δάχτυλο του χεριού του) θα είναι και φέτος ο φυσικός ηγέτης των «ερυθρόλευκων» με άξιο συμπαραστάτη τον Γιώργο Πρίντεζη, ωστόσο, οι Πειραιώτες θα παίξουν φέτος τελείως διαφορετικό μπάσκετ, θα έχουν πολλούς διαφορετικούς διακριθέντες-πρωταγωνιστές από παιχνίδι σε παιχνίδι και όταν θα κερδίζουν, κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πως, με ποιον και γιατί θα τα καταφέρνουν.

Στον ημιτελικό του τουρνουά του Ηρακλείου, χωρίς τον "V-Span", νίκησαν στο... νήμα την Χάποελ Ιερουσαλήμ σκοράροντας 94 πόντους και στον τελικό με την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, πέτυχαν 24 πόντους λιγότερους και «κατέβασαν» σχεδόν 30 (28 για την ακρίβεια) τους αντιπάλους τους. Έστω κι αν το σχήμα του Μπλατ με τους τρεις guards (Γκος, Σπανούλης και Στρέλνιεκς) στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, αποδείχτηκε ευάλωτο και η ρωσική ομάδα σκόραρε 18 πόντους από το 30' έως το 36' (κι ενώ στο 4ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός την είχε περιορίσει μόλις στους 11).

Απόντος του τραυματία Παπανικολάου (το φυσάνε και δεν κρυώνει στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο) που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός ξεκίνησε τον Τίμμα στο "3" (δεν ήταν κακός, αλλά θέλει ακόμη δουλειά και κυρίως στο θέμα της συγκέντρωσης), αλλά «τελείωσε» τη δουλειά παίζοντας κυρίως με τρεις κοντούς, εξασφαλίζοντας στο μεγαλύτερο διάστημα γρήγορη κίνηση και κυκλοφορία της μπάλας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πιεστικής άμυνας.

«Αχίλλειος πτέρνα» των νικητών, σίγουρα τα πολλά λάθη (20) και τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Ούνικς, σε μία βραδιά που οι ψηλοί του Ολυμπιακού δεν πήραν καλό βαθμό σε άμυνα κι επίθεση. Με εξαίρεση τον σέντερ-"τσέπης", Ζακ ΛεΝτέϊ, που δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει μία ακόμη «ανακάλυψη» του 59χρονου τεχνικού (βλ. Ουίλ Κλάϊμπερν). Ο 24χρονος απόφοιτος του Βιρτζίνια Τεκ (2,01), μπορεί να μην έχει την ταχύτητα και την αθλητικότητα του Χάϊνς, είναι όμως εξίσου δυνατός, έχει πολύ καλά χέρια (κυρίως ξέρει να τα βάζει σωστά στη "φωτιά") και είναι μακράν καλύτερος μακρινός σουτέρ από τον νυν power-forward της ΤΣΣΚΑ. Έχει τεράστια έφεση στο κόψιμο (η στατιστική του "πίστωσε" 2 αλλά πρέπει να έκανε τουλάχιστον 4) και εξαιρετική ισορροπία στον αέρα και για την ώρα φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας.

Όσο για τον Νάϊτζελ Γκος-Ουίλιαμς, μπορεί να μην έθελξε παίζοντας δίπλα στον Σπανούλη σαν play-maker (9π., 4ασ. & 5λ.), να μην βρέθηκε σε καλή επιθετική βραδιά και να είχε αμυντικές "ανορθογραφίες", φάνηκε όμως ότι έχει πολύ μπάσκετ μέσα του και χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στο επίπεδο που υπαγορεύουν οι δυνατότητές του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!