Ο Πανελλήνιος επιστρέφει!

Ο Πανελλήνιος επιστρέφει!

bet365

Ο ιστορικός Πανελλήνιος προβιβάστηκε στη Γ' ΕΣΚΑ και ο προπονητής των «Ολυμπιονικών», Κώστας Λημναίος μιλάει στο gazzetta.gr για το restart στην Κυψέλη και τον οδηγό επιβίωσης στα αθηναϊκά πρωταθλήματα για έναν σύλλογο που έφτασε ως το Final 4 του EuroCup/

Η Α1 ήταν το αποκορύφωμα για πολλές ομάδες που έπειτα από τον υποβιβασμό τους έκαναν ελεύθερη πτώση στις μικρότερες κατηγορίες ή διαλύθηκαν οικονομικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων χρόνων αποτελεί ο Πανελλήνιος, μια μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ τη δεκαετία του '60 που γνώρισε τεράστια επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία της επανεκκίνησης.

Η ανοδική πορεία στη σύγχρονη ιστορία των «Ολυμπιονικών» άρχισε το 1999 όταν ανέλαβε την προεδρία ο Μίνωας Κυριακού και το «τιμόνι» ο Μάνος Μανουσέλης. Η ομάδα ανέβηκε στην Α1 το 2005 κι έφτασε στην 4η θέση του πρωταθλήματος το 2008 και το 2010, συμμετέχοντας παράλληλα στο Final 4 του Eurocup. Από την ομάδα της Κυψέλης πέρασαν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Γκάρι Τρεντ, ο Μίροσλαβ Μπέριτς, ο Μάριαν Κράλιεβιτς, ο Άντονι Γκράντι, ο Ντέβιν Σμιθ και ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ...

Το 2010 ο Πανελλήνιος μετακόμισε στην Λαμία αλλά δεν γλίτωσε το αναπόφευκτο. Η ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής στην Basket League τη σεζόν 2011-12 και «κατρακύλησε» στην Α' ΕΣΚΑ. Έπεσε διαδοχικά στη Β', τη Γ' και τη Δ' ΕΣΚΑ ενώ εδώ και λίγες μέρες πανηγυρίζει την άνοδο από την τελευταία κατηγορία των αθηναϊκών πρωταθλημάτων υπό την καθοδήγηση του Κώστα Λημναίου.

Ο προπονητής των «Ολυμπιονικών» μίλησε στο gazzetta.gr για την περιπέτεια στη Δ' ΕΣΚΑ, την πίεση της ανόδου και τους μακροπρόθεσμους στόχους του Πανελληνίου.

«Έχει γίνει συνήθεια στο ελληνικό μπάσκετ να βλέπουμε παραδοσιακά και ιστορικά σωματεία να αφανίζονται ή να προσπαθούν να επιβιώσουν στις τοπικές κατηγορίες, είτε λόγω της έλλειψης βοήθειας από την πλευρά της Πολιτείας, είτε λόγω των λαθών του παρελθόντος που συνεχίζουν να... κουβαλούν τα σωματεία. Το έχω αντιμετωπίσει στο παρελθόν με το Μαρούσι, όταν έγινε ανάλογη προσπάθεια με τον κόουτς Κεραμιδά» εξήγησε ο κόουτς Λημναίος που οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Πανελλήνιο στην κορυφή της κατάταξης στον 3ο όμιλο της Δ' ΕΣΚΑ με ρεκόρ 20-2.

«Στην Κυψέλη μυρίζει παντού... ιστορία»!

Ο Έλληνας προπονητής κάνει rewind στις απαρχές αυτής της προσπάθειας, εξιστορεί τις πρώτες επαφές και τις κινήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι ενώ αναφέρεται στην εφετινή πορεία που κορυφώθηκε με την άνοδο στην Γ' ΕΣΚΑ.

«Όταν μου έγινε η πρόταση του Πανελληνίου δεν αμφιταλαντεύτηκα. Ίσα-ίσα, συμφώνησα λόγω του ονόματος και της ιστορίας του συλλόγου! Ήταν από μόνα τους κίνητρα. Στο μεσοδιάστημα, είχα μάθει για τα προβλήματα του συλλόγου που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο με μια νέα διοίκηση - επιτροπή αθλητών που ασχολείται με την εξυγίανση σε όλα αθλήματα. Όπως μπορείς να φανταστείς, είναι πολύ δύσκολο να χειριστείς διοικητικά έναν τέτοιο σύλλογο με τόσα ανοιχτά "μέτωπα". Η αρχική επικοινωνία έγινε με τον Αλέξη Αναγνωστόπουλο, υπεύθυνο της διοίκησης για το τμήμα καλαθοσφαίρισης, ο οποίος με ξενάγησε στις εγκαταστάσεις κι ένιωσα δέος! Μύριζε παντού... ιστορία!

Στη συνέχεια γνώρισα τον πρόεδρο, τον κύριο Αλέξη Αλεξόπουλο. Είναι παλιός πρωταθλητής του στίβου, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που έχει όραμα για τον σύλλογο και αρχικώς μου έθεσε ως στόχο να κάνουμε καλή δουλειά δίχως να μου βάλει καμία πίεση για άνοδο. Σε κάθε περίπτωση, του ξεκαθάρισα ότι έχω έλθει με στόχο να ανεβάσουμε την ομάδα! "Ευχαριστώ που δεν με πιέζετε αλλά ήλθα για αυτόν τον σκοπό". Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο έφορος του Πανελληνίου, Χρήστος Γκόλιας, είχε μαζέψει παιδιά από τα παιδικοεφηβικά τμήματα που πλαισιώσαμε με ορισμένους παίκτες που είχαν εμπειρία από υψηλότερες κατηγορίες.

«Οι παίκτες μας έζησαν από κοντά την παρακμή του Πανελληνίου»

Πήγα στο γήπεδο στις 6 Μαΐου και τους είπα ότι πρέπει να κάνουμε μεταβατικές προπονήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου. Η προετοιμασία θα άρχιζε στις 22 Αυγούστου, με τα παιδιά να τηρούν το χρονοδιάγραμμα. Επίσης πέρασαν τουλάχιστον 50 παίκτες για να δοκιμαστούν! Παιδιά από ανοιχτά γήπεδα κι άλλες ομάδες που διψάνε για μπάσκετ... Κάναμε ένα δυνατό tryout που θα επαναληφθεί και φέτος τον Απρίλιο. Θέλουμε να δούμε νέα παιδιά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Από κει και πέρα, το πρωτάθλημα κύλησε ομαλά. Εκτός από μια ήττα την 3η αγωνιστική που ήλθε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Πανελλήνιος έκανε ένα σερί επιτυχιών κι εξασφάλισε την άνοδο στις 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι μαζί με τον συνεργάτη μου, Κώστα Ρέππα, βασιστήκαμε σε παιδιά που έζησαν από κοντά την παρακμή και την ελεύθερη πτώση της ομάδας αφού έπαιζαν στο Παιδικό όταν ο Πανελλήνιος κατέρρεε και πήρε την κάτω βόλτα».

Ο Κώστας Λημναίος αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε σε αυτό το επίπεδο: «Ο ερασιτεχνισμός στο οργανωτικό κομμάτι, η έλλειψη υποδομών και τα ακατάλληλα γήπεδα. Επίσης όταν αντιμετωπίζεις ομάδες με μεγαλύτερους παίκτες, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκύψουν τραυματισμού. Παράλληλα, οφείλεις να βρίσκεις συνεχώς κίνητρο, όταν ξέρεις ότι οι παίκτες σου είναι φοιτητές, κάνουν μεταπτυχιακό ή εργάζονται, ώστε να αποδώσουν στο μάξιμουμ».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πίεσης λόγω παράδοσης του συλλόγου, ανέφερε πως «ο προπονητής πρέπει να ζει με την πίεση ανεξάρτητα με την κατηγορία και την ομάδα. Το θέμα έχει να κάνει με την πνευματική προετοιμασία που κάνεις και το πόσο σοβαρά παίρνεις τη δουλειά σου. Ένας κόουτς που αγαπάει αυτό που κάνει κι έχει φιλοδοξίες, οφείλει να ζει με το "πρέπει". Πόσω μάλλον όταν δουλεύει σε έναν οργανισμό με βαρύ όνομα και μεγάλη ιστορία».

Το ρόστερ του Πανελλήνιου 2018-19
Σπύρος Πέτρουλας
Βαγγέλης Ζάχαρος
Κωνσταντίνιος Γκόλιας
Νίκος Τσαουσλάρης
Δημήτρης Κόγκας
Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος
Παντελής Τσάτσας
Γιάννης Αλεφαντινός
Δημοσθένης Τζουμάνης
Άγις Ζαφόλιας
Στέλιος Αρμπελιάς
Αχιλλέας Οικονομάκης
Κωστίκας Διαμαντής
Γιώργος Παττακός
Παναγιώτης Λιάπης
Γεράσιμος Λέκκας
Νώντας Αθανίτης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα